03 Май 2024петък00:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2517 лева е месечната издръжка на семейство с две деца

автор:Дума

visibility 730

Издръжката на живота достигна 629,33 лв. на човек или 2517 лева за четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца. Това показват данните на КНСБ за последното тримесечие на миналата година. Спрямо същия период на 2018-а издръжката на живота нараства с 45 лева месечно.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза, че над две трети от работещите у нас получават заплата под средната за страната.
За да могат да покрият тази издръжка на цялото семейство, очевидно не стигат близо една четвърт от средствата, които са необходими, при това със средния размер на работната заплата, коментира още Димитров.
В София, по традиция, средствата за изръжка са по-високи. На четиричленно семейство в столицата са необходими 3312 лева месечно или по 878 лева на човек. В същото време получаваната нетна работна заплата е 1322 лв. Тя е по-ниска от необходимите за издръжка на живота 1656 лв. на възрастен. Това е с 20% по-ниска от необходимата заплата, която се получава в София.
Поскъпването на основни хранителни стоки и по-високата цена на тока са сред показателите, които най-много оскъпяват издръжката на живота.
Изводът на КНСБ е, че цените на стоките от първа необходимост нарастват по-бързо, отколкото заплатите.
Всяко трето семейство не успява да плати навреме сметките си, а 2 400 000 българи не могат да поддържат домовете си топли, показват данните на синдиката.
Пламен Димитров напомни, че 1 800 000 българи получават общ доход на лице от домакинството под линията на бедност-348 лева. В същото време нараства броят на наетите лица на минимална работна заплата.
Димитров обърна сериозно внимание и на факта, че регионалните различия продължават да се засилват. БВП в София представлява 40,4% от този за страната. Най-силно е изоставането на средната работна заплата във Видин - с повече от 35% от средната за страната, Кюстендил, Благоевград, добави лидерът на КНСБ и подчерта, че това води до задълбочаване на социалните неравенства по области.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ