Хлябът е поскъпнал с 50 ст. за 2 месеца
Цената на насъщния ще продължи да върви нагоре през следващите седмици
/ брой: 234
Цената на хляба се е повишила средно с близо 50 стотинки за два месеца, съобщи БНТ. Последното поскъпване в Благоевград е от миналата седмица, където някои видове хляб вече струват със 70 стотинки повече в магазина. Производителите обясняват високата цена с повишението на суровините, необходими за хлебопроизводството. Новата реколта пшеница е почти 2 пъти по-скъпа от миналогодишната, а електричеството, което е необходимо за производството на брашното, както и на самия хляб, също бележи значителен ръст.
Според хлебопроизводители може да се очаква хлябът да поскъпне още до няколко седмици. Най-драстично е увеличението в цената на многозърнестия хляб, който е и доста търсен. Той вече струва 2,40 лв. за 600 грама. За сравнение миналата седмица е бил на цена от 1,70 лв. Според анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, краят на евтините хранителни продукти у нас е дошъл.
Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите заяви, че млечните продукти у нас в момента са много по-евтини от себестойността си, а най-евтините от тях може да не съдържат необходимата хранителна стойност. Зоров е категоричен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.
"В един кашкавал за 20 лв./кг се включват търговската надценка - около 40%, 20% ДДС и за производителя остават 40% печалба. В момента млякото на борсова цена в Европа е около 1 лв., а в България - около 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко - как може да излезе кашкавал за 12 лв. при положение, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ", обясни той. "Положението на българските производители и преработватели не е никак розово", потвърди Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Според него от една страна нарастват ресурсите, необходими за растениевъдството - торове, горива и други. От друга страна има и натиск на пазара, който е много конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата. Двамата експерти смятат, че няма драстични скокове при цената на рибата, защото българинът традиционно не консумира масово рибни продукти. Свинското месо обаче е поскъпнало с 1% от миналата година, но пък цената му е стабилна, тъй като има и свръхпредлагане на европейския пазар. То не се очаква да поскъпне и след Нова година. Зелето обаче е поскъпнало с 69%, защото има малко производство и недобра климатична година. Производството на плодове и зеленчуци зависи най-вече от времето през годината.
На Софийската стокова борса олиото се предлага на цена 3 лв. за литър. Стойността важи за опаковки по един литър и наливно, в цистерни по 20 тона. Търговци предлагат на борсата яйца на цена 0,22 лева за брой и пилешко месо - на 3,60 лв. за килограм.