26 Април 2024петък08:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ритуалите на младите пловдивски художници

Инсталации, видеоарт, пърформънси и други форми на съвременното изкуство показва изложба под тепетата

/ брой: 100

автор:Пенка Калинкова

visibility 1709

Дружеството на пловдивските художници изненадва с интересна младежка изложба за съвременно изкуство - инсталации, видеоарт, обекти, пърформънси и други форми на съвременното изкуство, в своята зала на ул. "Гладстон" 32. До неотдавна изложбите за съвременно изкуство бяха свързвани единствено с инициативата на Центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна", който се стопанисва от сдружение "Изкуство днес" на Емил Миразчиев и от фондация "Отворени изкуства" на Веселина Сариева. Но тъй като в последно време Дружеството на пловдивските художници прие в редиците си доста млади хора, възпитаници на Художествената академия в София, на АМТИИ - Пловдив, и на Великотърновския университет, дори преподаватели от Тракийския университет в Одрин, идеята за младежка изложба се зароди съвсем естествено. И в залата, доскоро поставяна под въпрос от местното общинско ръководство и отстоявана с пълна заедност от членовете на ДПХ чрез срещи, подписка и акции, сега виждаме работата на 28 души. Някои от имената са познати от други изложби на дружеството и от участия в експозиции в "Баня Старинна" - Христо Жеков, Деляна Димитрова, Женя Бозукова, Светлана Желязкова, Наташа Кюпова, Ирина Гърдева, Осман Юсеинов. Колектива ТЪП-ДЪБ познаваме от акцията му в Нощта на музеите и галериите 2014, той включва пет художници, които участват и с индивидуални творби.
Темата на първото издание на изложбата е "Ритуал", куратор е Никола Минчев, носител на награда за млад автор през 2014 г. Музика, поезия, танц, композиране и обикновените неща от живота имат потенциал да бъдат свещен ритуал, в зависимост от нагласата и осъзнаването. Всъщност целият ни живот може да бъде обобщен в тази тема, пише в платформата на експозицията. Борис Ковачев представя своя ритуал "Сътворението", Женя Бозукова - "Маската", Силвия Димитрова - великолепни плакати, колектив ТЪП-ДЪБ се представя с пърформънс "Ритуал на живота", Галина Христова, освен участие с картина, изнася цял спектакъл "Свещенодействие", в който пее и танцува соло, съпроводена от денс групата "Дежа вю". Председателката на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева мотивира инициативата допълнително, като казва, че за това ново поколение художници не са достатъчни само четката, длетото и платното, те търсят начин да се изразяват дори чрез танца, пеенето и балета, чрез стрийт арт и различен тип инсталации. Те са по-различни от нас, защото живеят във време на по-голяма динамика и разнопосочност и тези напластявания и влияния се отразяват в най-провокативни изяви. Чрез тях те търсят нашето съпричастие с техните проблеми.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ