28 Март 2024четвъртък14:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Панаири, панаири

/ брой: 101

автор:Боряна Костова

visibility 2169

Колкото повече наближават местните избори, толкова повече набъбват самохвалството, наглостта, лъжите и откровените дивотии в политическия пиар на някои партии. Понякога даже нещата излизат от рамките на нормалността, та се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли, или да си затвориш очите и да си запушиш ушите, докато се вихри тоя публичен гьонсуратлък.
През първомайската ваканция на депутатите шефът на ДСБ Радан Кънев реши да наобиколи Благоевград и да информира местната общественост за грандиозните успехи на министрите реформатори. Сиреч да подготви почвата, та неговият кандидат да успее наесен да издърпа килимчето изпод краката на сегашния кмет Камбитов, избран от ГЕРБ, и да му седне на мястото. Както се разбра, на Кънев вече му се привиждат поне 50 нови общински кметове от РБ. За постигането на тая химера той използва целия си арсенал на речовит адвокат. И като се отприщи на дитирамбене, няма спиране, докато не започнеш да се питаш за хора ли става дума, или за извънземни. Здравният министър Петър Москов, правосъдният Христо Иванов и външният Даниел Митов били "хората, които 120% са доказали, че имат място в правителството, т.е. че са свършили работата". И просветният Тодор Танев бил стигнал 100-те процента с концепцията си за "най-смелата образователна реформа от поколения насам". Всички те обаче, плюс военния земеделец Ненчев, били несправедливо и жестоко атакувани от медиите и опозицията. (Не знам случайно ли е пропуснат икономическият колос Божидар Лукарски). Защото, видите ли, тия гении на реформите застрашавали много бизнес интереси, удряли по корупцията, та задкулисието си отмъщавало. Да беше Кънев измислил нещо по-оригинално, а то само стари дъвки. Язък му за адвокатската практика!
Ако изцедим водата от страстните изявления на наследника на Иван Костов, ще видим какъв е в тях процентът на истината. За безумията на министрите Москов и Ненчев вече писах, но от устата им извират всеки ден нови глупости. Последно Москов отсече, че ще обединява болници, за да пести пари от администрация и да сложи край на практиката обществени поръчки да се дават на различни фирми. По въпроса колко милиона лева ще изтекат от хазната за уволнените служители (обезщетения и от борсата) министърът мълчи, да му мисли социалното министерство. Както не казва и дали с тези негови действия няма да бъде нарушен основният икономически принцип на демокрацията - конкуренцията. Мълчи, щото пак криво си е направил сметките. За Ненчев ще кажа само, че след като вече "оправи" авиацията и въоръжението на пехотата, очаквам утре-вдругиден да съобщи, че ще въвежда и програма на НАСА в армията. "Успешният" външнополитически курс на Даниел Митов пък се състои предимно от два елемента - заплахи към Москва и сляп слугинаж на Вашингтон. Той е министърът, който, без да го питат от ЕС, сам се натиска за още санкции срещу Русия. И който вместо официално да опровергае скандалните думи на зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, определила ни като "фронтова държава", буквално си глътна езика. Ето един от мисловните му бисери: критиките срещу НАТО са равнозначни на криминално престъпление. Интересно как ли би ги коментирал правосъдният министър Христо Иванов?
Истината е, че лансираният от Радан Кънев като изключителен юрист бивш несъстоял се адвокат няма нищо общо с куцата реформа, на която ГЕРБ и сие се гласят да подложат съдебната система. Той нито я е писал, нито я е предлагал, тъй като е само една безгласна буква във властта. Сред най-атрактивните реформатори обаче е просветният министър Тодор Танев. Трудно се забравя човек, обявил Фредерик Жулио-Кюри за "кръгла нула в науката", а проф. Асен Златаров за "нищо особено". Такова безхаберие и безочие рядко се среща. Ако използваме неговата лексика, трябва да кажем, че идеите му за реформа в образованието получават оценка като тази за Кюри, на квадрат. Ето, това са министрите реформатори със 100 и 120 процента успех. Та си мисля, че надеждите на Радан Кънев за 50 нови общински кметове от РБ ще се окажат мираж...
А докато Кънев и компания залагат най-вече на хиперболата и лъжата в предизборния си пиар, ГЕРБ разчита на чалгаджийските изпълнения на своите първенци. Желанието да се изкарат хора от народа често ги поставя в комични ситуации. Като Борисов и Цветанов, които по празниците шашнаха любителите на фейсбук със зашеметяващи фотоси. Бат'Бойко по тричетвърти гащи сочи магнолиите в двора си в Банкя, а Цветанов в македонска носия върти чеверме на празника в Златоград. По-късно в подкрепа на златоградския кмет Мирослав Янчев от ГЕРБ, който ще се състезава за нов мандат, Цецо показа и снимка, където виси на лост, облечен в прилепнали клин и фланелка като цирков артист.
Както се казва, никога не е късно да станеш за резил.  

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ