26 Април 2024петък23:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кристалина Георгиева:

Все още няма одобрен български проект по плана "Юнкер"

България засега не е и сред страните, които ще получат финансова помощ заради руското ембарго

/ брой: 105

автор:Дана Русева

visibility 137

Все още няма одобрен български проект за финансиране по т.нар. план "Юнкер". Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, която посети регионалното депо за управление на отпадъците в добричкото село Стожер.
Георгиева допълни, че предложеният от ЕК инвестиционен план е на етап окончателна доработка, за да може да влезе в сила от 1 юли.
Вече имаме работна група на Европейската инвестиционна банка и комисията, която преглежда проекти, предложени от страните членки. Само четири проекта са условно одобрени, за да може в момента, в който влезе в действие планът Юнкер", те да заработят, между тях все още няма български проект, обясни зам.-председателят на ЕК.
Разговарях с българското правителство, с премиера, с министъра на финансите. В момента работят по това дали Българската банка за развитие да се включи в плана "Юнкер". Според мен е добре да го направи, заяви Кристалина Георгиева. Когато съфинансираш, както вече изявиха желание страни членки, това е предимство при избора на проектите, добави тя.
Припомняме, че планът "Юнкер" предвижда финансиране на проекти в рамките на ЕС на обща стойност 315 милиарда евро в следващите три години.
България засега не е и сред страните, които ще получат финансови помощи заради санкциите на Русия, стана ясно още от думите на Кристалина Георгиева. Тя съобщи, че ЕК е предвидила близо 300 млн. евро за подпомагане на страните, засегнати от санкциите и част от тази помощ вече е осигурена. От една страна, се предвижда да се даде възможност на селскостопански производители, които са пострадали особено сериозно, да реализират своята продукция на други пазари. Когато последиците са особено тежки, както в страните, които граничат с Русия, ще се предоставят директно финансови компенсации. Вече са дадени около 40 млн. евро. "България попада в числото страни, които чувстват въздействието на санкциите срещу Русия и в пазарните мерки тя участва, може да бъде включена и във финансовите мерки, стига да покрие изискванията, които всички страни, заедно и комисията, сме определили", каза още Георгиева.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ