18 Април 2024четвъртък19:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Годината на НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив

Кулминацията на честването на юбилея е предвидена за 25 септември със среща на бивши и настоящи ученици и учители, шествие и тържествен концерт

/ брой: 107

автор:Пенка Калинкова

visibility 1973

Тази година Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" (НУМТИ) в Пловдив чества 70-годишнината от основаването си. Училището е институция за Пловдив и България, тъй като тук са преподавали и преподават едни от най-добрите музикални педагози у нас. Възпитаници на училището разнасят славата му по целия свят. То е основано през 1945 г. от група ентусиасти музиканти (Ангел Букорещлиев, Аврам Литман, Марко Мешулам, Трендафил Миланов) и културтрегери от т.нар. Комитет за културно издигане на Пловдив, оглавяван от адвоката и общественик Никола Янев. Първият му директор е Трендафил Миланов, бащата на знаменитата цигуларка Стойка Миланова и на пианистката Дора Миланова. През годините директори на училището са били композиторът и диригент проф. Асен Диамандиев, дълги години училището ръководи Анастас Маринкев, в последните десетилетия - проф. Анастас Славчев, Здравка Колева, д-р Андрей Андреев, проф. д-р Юлиан Куюмджиев, Кунка Панчева, днес Нели Попова-Коева. Вече 20 години училището носи името на известния български диригент Добрин Петков, оставил с работата си в Пловдив незабравими преживявания.
Сред учениците на НУМТИ са известни днес композитори (Милчо Левиев, проф. Александър Текелиев), диригенти (Йордан Дафов, Найден Тодоров, Григор Паликаров), изпълнители (Гина Табакова, Елмира Дърварова, Кеворк Мардиросян, Емма Тахмизян, Стефка Перифанова, Галина Врачева, Аглика Генова, Вангел Тангъров, Евгени Генчев), преподаватели (проф. Анастас Славчев, проф. Георги Кънев, проф. Георги Петров, проф. Владислав Григоров), оперни певци като Соня Йончева и Бистра Манахилова, естрадни певци (Стефка Оникян, Христо Кидиков, Мими Иванова, братя Аргирови, Петя Буюклиева). Във випуск 1990 г. са например Аглика Генова, Арусяк Балтаян, Григор Паликаров, Евгений Шевкенов, Марио Хосен, които разнасят славата на училището по целия свят.
Планираните в празничния афиш прояви - пролетен концерт на преподаватели, Ден на отворените врати, концерт на ученици солисти с оркестъра на Пловдивската опера, както и балетна гала по случай 40 години балетни класове, вече се състояха през март и април. Основателката на балетното образование Русалия Кирова подари картина на знаменития художник Димитър Киров. На 18 април Симфоничният оркестър на училището под диригентството на Пламен Първанов изнесе тържествен концерт в столичната камерна зала "България". Солисти бяха отличните млади пианисти Георги Чиколов, Борис Петков и Тифани-Сидни Миткова от класа на Светлана Косева, Александра Тотева от класа по ударни инструменти на Пенчо Пенчев, Кристиян Христов от класа по флейта на д-р Ивайло Василев, Здравка Иванова от класа по акордеон на Здравка Андреева.
Преди дни приключи с концерт на лауреатите и Международният инструментален конкурс "Златен нотен ключ", известен френски конкурс по инициатива на пианиста Жерар Ганасия. Тази година той се състоя в Пловдив по предложение на възпитаника на училището проф. Сезар Велев, който от години живее, концертира и преподава в Париж. Председателят на журито проф. Жерар Ганасия бе изненадан и възхитен от високото ниво на всички участници. За първи път в 25-годишната история на конкурса, в категория "Концертно ниво", бяха връчени два златни ключа - на Николай Маринов и Борис Петков от класа по пиано на Светлана Косева. През май и юни предстоят участия на Симфоничния оркестър и на ансамбъл от ударни инструменти в "Дни на музиката в Балабановата къща" и в Международния фестивал на камерната музика. Кулминацията на честването на 70-годишнината е предвидено за 25 септември със среща на бивши и настоящи ученици и учители, шествие и тържествен юбилеен концерт. През октомври и ноември предстоят Международният конкурс за камерна музика "Пловдив" и конкурсът за млади изпълнители на оркестрови инструменти "Добрин Петков".

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ