29 Март 2024петък08:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Баба Ванга каза...

/ брой: 108

автор:Светлана Михова

visibility 4167

Сигурно вече никой не си спомня едно от предсказанията на Баба Ванга. Наистина, не e възможно да се помни. Те бяха безброй - нейни и измислени от народното въображение. Още приживе пророчицата бе цитирана да казва: Русия ще стане отново велика, когато живите тръгнат заедно с мъртвите. Не станахме ли свидетели тъкмо на това мистериозно явление на Девети май, когато многомилионният "Безсмъртен полк" заля площадите на руските градове? Когато кадрите от Москва с морето от хора надхвърлиха всички представи за силата на единението, солидарността, историческата памет и самочувствието на един народ? Не беше ли това сбъдване на предсказанието?
Така, или - не, но то е в сферата на фантазиите. Докато "Безсмъртният полк" е реалност, която застави умеещите да мислят да употребят по предназначение сивото си вещество. Дори Обама. Или поне останалите трезви около него съветници. Разбира се, не може да се смята, че посещението на Джон Кери в Сочи е пряко следствие от видяното на Червения площад в Деня на Победата, въпреки че то се състоя непосредствено след това. Визитата е подготвяна старателно - най-малко, откакто Барак Обама се умълча и спря да сипе класации за злините в света, начело с Русия.
Той се спотаи след срещата на Путин, Меркел и Оланд в Минск, довела до подписването на споразумението за уреждане на конфликта в Украйна. Тогава за първи път започна да става ясно, че хунтаджиите любимци на Запада започват да омръзват и на дневен ред да излиза тягостното измъкване от киевската каша, която САЩ и Европа сами забъркаха. От този момент във Вашингтон спряха да напомнят, че санкциите са наказание за "анексията" на Крим. От речите изчезнаха невидимите руски танкови дивизии, с които бандеровци водят "храбра битка". Повечето европейски лидери също се отказаха от изтърканите заплахи. Занятието продължиха само ставащите все по-съмнителни брюкселски институции, затворени в илюзията за собственото си величие, и някои незначителни "прифронтови" държавни глави, останали извън времето и реалността.
Визитата на Кери доказва този и други факти, за които Москва отдавна говори. Те са най-малко три: изолацията на Русия е невъзможна, а санкциите - безсмислени, без Москва не могат да се решат важните международни проблеми от типа на тероризма, иранската ядрена програма и сирийската криза, Украйна е само лост в геополитиката на САЩ и срещу Русия, и срещу Европа. Във всичко това Кремъл отдавна се опитва да убеди така наречените си партньори, но те не искаха да чуят. Изглежда, най-после вадят тапите от ушите си.
Достатъчно красноречиво е обстоятелството, че Кери бе пуснат в резиденцията на Путин в Сочи по изричната молба на Обама. Такива жестове не са чести. При това до последния момент не бе сигурно дали руският лидер ще го приеме. Едва след 4-часови разговори със Сергей Лавров световните агенции гръмнаха, че аудиенцията ще се състои. Следователно двамата големи дипломати бяха успели да стигнат до резултат, заради който си струваше Путин да отдели още 4 часа на американския гост.
Стана ясно, че освен Украйна са си говорили за Сирия, Иран и тероризма, но подробности за какво точно е бил пазарлъкът, не се изясниха. Завесата не се вдигна докрай заради деликатното положение, в което Вашингтон изпадна по собствена вина. Ще се разбере по-късно. Достатъчен е прецедентът, че държавен глава приема за толкова дълго време един външен министър.
Кери излезе видимо доволен от срещата. По всяка вероятност бе зачервил бузите не само от краснодарското вино, с което за награда за усилията го бяха почерпели. Той няколко пъти повтори, че трябва да се намери взаимно приемлив път за смяна на режима в Дамаск. Дали това няма да бъде цената за договаряне на широка автономия на Донбас? Не би било изненада, като се има предвид, че от сегашната власт в Киев нищо не зависи. Държавният секретар дори стигна дотам за първи път да предупреди назначения за президент Порошенко да не се впуска в подновяване на военната си авантюра. Не употреби нито веднъж термина "терористи" за опълченците от Донецк и Луганск и само един път ги нарече "сепаратисти".
Наивно е да се мисли, че САЩ са се отказали от хибридната си война в Украйна. Тя може да продължи, но по-кротко и по-нататък. Когато се поуспокои положението в Сирия и Ирак. Сега поне временно Русия е нужна като партньор за постигане на по-близки цели. Неблагоприятното за САЩ развитие на интеграционните процеси в Азия ще бъде завещано на следващата администрация. Тогава Украйна, Грузия и прочее източни натовски зони пак ще влязат в употреба. Но дотогава не се знае как ще се материализира предсказанието на Баба Ванга.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ