28 Март 2024четвъртък21:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Академиците напуснаха среща с Игнатов

Учените си тръгнаха, дълбоко възмутени от нападките на министъра, от липсата на чуваемост и изгонването на журналистите

/ брой: 20

автор:Велиана Христова

visibility 1095

Над 100 академици и член-кореспонденти напуснаха вчера възмутени срещата с министър Сергей Игнатов, която трябваше да бъде за скандалния законопроект за разформироване на БАН. Пръв излезе вбесен биохимикът акад. Камен Куманов, като заяви пред журналистите: "Министърът започна да ни напада в неговия махленски стил, като че не говори пред академици, а на улицата". След това започнаха да напускат по един и на групи членове на БАН, докато накрая излезоха над 40 човека и в залата с министъра останаха 7-8 души. Повечето от излизащите споделяха пред микрофоните възмущението си. Акад. Валери Петров на въпроса защо напускат само махна с ръка в отчаяние.
Отказът на Игнатов да допусне журналисти на втората си среща с академиците и член-кореспондентите стана ябълка на раздора още преди началото й. Членовете на БАН с декларация заявиха, че са били удовлетворени от заявката на Игнатов за диалог, но не са доволни от резултатите от предишната среща преди две седмици, защото диалог не се е състоял, министърът я е представил изкривено пред медиите. Те настояха на обсъждането на толкова важни за нацията проблеми да бъдат допуснати журналисти, за да информират обществото вярно за позициите на участниците. Още в петък от БАН са пратили писмено това искане до Игнатов.
Журналистите обаче не бяха допускани дори до вратата на залата в хотел "Радисън", а Игнатов с пристигането си заяви: "Като искат журналисти, да ме поканят те, сега каня аз и аз решавам". Трябва да ме канят във време, когато съм свободен, аз имам ангажименти, уточни той. Разбра се обаче, че преди повече от седмица от БАН са поканили министъра на среща в удобно за него време, но той изобщо не е отговорил. Игнатов заяви, че това е работна среща за важни държавни работи и присъствието на журналисти ще разводни нещата.
След около час разговор с останалите в залата 8 души Игнатов потресе журналистите с думите "Как да не е станала срещата? Срещата стана в работен порядък, и то много добър". Той добави, че още преди да напуснат, от БАН са излъчили за представител чл.-кор. Стефан Воденичаров, един от останалите в залата, който ще оглави работна група за обсъждане как да се промени преди второто четене законопроектът за БАН. Засега с Дянков сме забавили придвижването на проекта, заяви Игнатов. Според депутати обаче той е спрян от правната комисия поради юридическите абсурди в него.
От академията малко по-късно заявиха за ДУМА, че не са излъчвали никакъв представител за работна група и "подобряване" на проектозакона и може да става дума за някаква лична уговорка.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ