26 Април 2024петък11:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Мъж и половина" от Йохан Девлетян - дебют на завършен разказвач

/ брой: 109

автор:Пенка Калинкова

visibility 1330

По силата на възраст и пресечки в живота ни познавам първите белетристични опити на Йохан Девлетян отпреди 30 години и въпреки че те даваха надежда - той дори спечели награда на БНР за радиопиеса, авторът изведнъж млъкна, посвети се на всекидневието на експерт, а после и шеф на отдел/дирекция "Култура" в община Пловдив. Преуспя на това поприще с редица лични свои инициативи в областта на Пловдивските джаз вечери и гостувания на големи световни музиканти като Лари Кориел, Джон Лорд, Рик Уейкман, Кийт Емерсън, Били Кобъм, Милчо Левиев, Теодосий Спасов... "ФСБ" дори му посвети свой албум, който озаглави "Йохо".
И всичко това до миналата година, когато най-неочаквано оцеляващият при различни партийни конфигурации в община Пловдив Девлетян беше уволнен. Намериха се някакви несъществени поводи да бъде освободен. Културната общност се разбуни, свикнала с неговия нелек, но ангажиран присърце и с професионализъм с проблемите на пловдивската култура нрав. Не е лесно да останеш на борсата, когато приближаваш пенсионна възраст. И ето че само половин година по-късно се разбра, че в ИК "Жанет 45" Йохо е подал книга с разкази, че рецензията на литературния критик Митко Новков е положителна и че предстои издаването на сборника. "Мъж и половина" е вече факт - 10 къса проза, написани от сладкодумен разказвач. Майсторски написани, с ерудиция в различни области на далечната и близката история, на съвремието. Дали това е почти приключенски разказ за живота на ловък контрабандист или новела за съдбата на арменски красавец, запътил се за Америка, но акостирал завинаги в Пловдив (новелата  "Наследство" е до голяма степен автобиографична за рода/фамилията на Девлетян), или това са по-съвременните и модерно написани "Двойното момиче" и "Нощта на страшния съд", но и 10-те истории са завладяващи колкото с автентичността си, толкова и с изразността и образността си, с уменията на разказвача.
И тъй като в творчеството на един човек се оглежда и неговата човешка природа с всякакви привързаности и страсти, от книгата се усеща, че имаме среща с един познавач на историята и езика, с един киноман и с един човек, който обича морето и вероятно си е събирал книгите на Жак-Ив Кусто. И всичко това е събрано в личността на Йохан Девлетян, за разказите на когото Митко Новков казва, че "не са за хора със слаби сърца. Те затова така се и казват - "Мъж и половина". Но не са и за хора със силни, просто са за хора със сърца - топли, туптящи, търсещи. Живи и биещи. Живи за истинските стойности в живота и биещи по фалшивите. И ако не знаете как да отделите едните от другите, а искате да се научите - прочетете тези разкази. Те ще отворят очите ви и ще разбудят сърцата ви. Гарантирано."
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ