28 Март 2024четвъртък19:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Звезди

Фаталната Пола Негри и тайната на Рудолф Валентино

Тя е не само изключително красива жена, но и извънредно талантлива актриса на европейското и американското кино

/ брой: 109

автор:Йордан Костурков

visibility 4561

За разлика от други Пола Негри далеч не остана в историята на киното единствено и само заради връзката си с Чарли Чаплин. Пола Негри е знаменита актриса, още преди да бъде поканена в Холивуд.
Родена е на 3 януари 1897 г. в Полша, тогава включена в състава на Руската империя. Майка й, чиито две други деца умират съвсем малки, Елеонора Киeлчевска, произхожда от полски кралски род, а баща й, Йежи Халупйец, е тенекеджия, емигрант от Словакия, арестуван за революционна дейност от руската полиция и изпратен на заточение в Сибир. Пола, чието полско име е Барбара Аполония Халупйец, и майка й се преместват във Варшава, където живеят в крайна нищета.
Момичето се записва да играе балет в академията на Варшавския имперски балет, чийто патрон е Николай II, а сред възпитаничките е прочутата Ана Павлова. Танцува "Лебедово езеро" на Чайковски, "Копелия", но се разболява от туберкулоза и спира с балета. По това време измисля псевдонима си Пола Негри, като го свързва с любимата италианска писателка Ада Негри.
Насочва се към театъра, учи в Имперската драматична академия и през 1912 г. дебютира на варшавска сцена. През годините на Първата световна война се прочува като актриса, като от 1914 г. се снима и в редица полски филми, в това число и в първия полски пълнометражен игрален филм.
След 1917 г. записва немски филми в студията на УФА. През онзи период САЩ са наложили ембарго над германските филми, но то отпада и филмите на Пола "Мадам Дюбари", "Планинска котка", "Сафо" й печелят почитатели отвъд океана.
Холивуд реагира на заплахата на немското кино, като кани на работа режисьори и актьори. Пола Негри сключва договор с "Парамаунт" през 1922 г. След нея за Америка заминават европейски творци като Грета Гарбо, Марлене Дитрих, Ингрид Бергман, Хеда Ламар, София Лорен и мн. други.
Така Пола Негри остава в историята на киното не само като една от най-ярките звезди на Холивуд, но и като една от най-богатите актриси. Нейният дом в Лос Анджелис имитира архитектурата на Белия дом на американските президенти!
Характерната роля, която изпълнява в американското кино, е на европейска фатална жена, прочута с модните си тоалети, съперница - и в киното, и в живота - на Глория Суонсън. Тя има усещането, че американското кино я експлоатира, без да й дава възможност за истинско творчество.
Друг типаж, който изпълнява, е на чужденки. През 1928 г. прекратява договора си с "Парамаунт".
Още преди да пристигне в Америка, Пола Негри успява да усложни личния си живот. На 5 ноември 1919 г. сключва брак с граф Еугениус Дамбски, но съвсем скоро се разделя с него, а през 1922 г. официално получава развод. Междувременно, при престоя си в Германия, е любовница на богатия индустриалец Волфганг Георг Шлебер, наричан "Петроний" по името на придворния на Нерон, описан в "Сатирикон" на Петроний и "Кво вадис" на Сенкевич.
В Америка жълтата преса с наслада описва връзките й с Чарли Чаплин и Рудолф Валентино, познанството й с магната Уилям Рандолф Хърст и приятелката му, актрисата Марион Дейвис. Връзката й с Валентино продължава до внезапната му смърт през 1926 г., когато тя няколко пъти припада по време на погребението. По-късно е заявявала, че той е бил любовта на живота й.
Следващият й брак е с грузинския принц Серж Мдивани, преди да са изминали и девет месеца от смъртта на Валентино, на 14 май 1927 г., от което Америка е потресена. И този брак не е траен - двамата се развеждат на 2 април 1931 г. Тя прави спонтанен аборт, а междувременно е разбрала, че съпругът й пропилява в съмнителни сделки състоянието й.
Снима се в немски филм през 1929 г. - последното й участие в "нямото кино". Две години по-късно е в Холивуд и се снима в "говорящ филм", после пак се връща в Европа, където прави единствения си френски филм. През 1935 г. снима филма "Мазурка", който става един от любимите филми на Адолф Хитлер, дори се пуска слух, че е станала любовница на фюрера. През следващите четири години снима още пет немски филма, но се връща в Америка след окупацията на Франция от нацистите.
На 12 януари 1951 г. Пола Негри става натурализирана гражданка на САЩ. Когато Били Уайлдър започва снимките на "Булеварда на залеза", той последователно кани за главната роля Мей Уест и Мери Пикфорд, но те отказват. Отказва му и Пола Негри, а Монтгомъри Клифт не е одобрен. Никой от тях не би могъл да знае, че филмът ще стане шедьовър с Уилям Холдън и съперницата на Пола - Глория Суонсън, в главните роли.
През следващите години актрисата избягва публични прояви, води самотен начин на живот. През 1964-а се изкушава да вземе участие в една продукция на Уолт Дисни, където партнира на Елай Уолък. По време на снимките по сензационен начин се появява сред журналистите пред хотела си в компанията на малка маймунка на стоманена верижка. Винсенте Минели се опитва да я покани да участва в негов филм - тя отказва и ролята е изпълнена от Ингрид Бергман.
Отива си от този свят на 1 август 1987 г., на деветдесет години, от пневмония и тумор на мозъка. На Алеята на славата й е поставена звезда, както и още една в Лодз, Полша. През 1996 г. в Полша отпечатват марка с нейния лик, в родния й град Липно е открит неин музей.
Пола Негри беше не само изключително красива жена, но и извънредно талантлива актриса. Във всичките си филми тя разчита само на себе си, от нея се излъчва единствено звездна светлина. Тя не се появява в партньорство с други известни актриси от епохата и дори прочутите мъже актьори в нейните филми имат или мимолетни роли, или стават истински знаменитости по-късно - Емил Янингс, Кларк Гейбъл, Елай Уолък.
Пола е една от великите звезди на Холивуд, но и една от най-даровитите актриси на европейското кино - немско, френско и полско, за което получава цялата признателност на сънародниците си: за нея в Полша излизат книги, снимат се филми. А тя, освен всичко друго, отнася в гроба и тайната на Рудолф Валентино.


С Чарли Чаплин, 1922 г.

С Рудолф Валентино

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ