29 Март 2024петък12:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МЗХ предлага да се закрие Националната служба по зърното

Според доклада на земеделския министър не може да възникне ситуация на недостиг на пшеница на пазара на ЕС

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 16

Министерството на земеделието и храните предлага Закон за закриване на Националната служба по зърното. Предлага се и да бъде отменен Законът за съхранение и търговия със зърно от 1998 г. Предложението е публикувано за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.
В едномесечен срок от влизането в сила на закона се предвижда министърът на земеделието и храните да назначи ликвидационна комисия, която в рамките на 6 месеца да извърши ликвидация и да закрие службата. Предвижда се още Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи заедно с имуществото и архива си да премине към Българската агенция за безопасност на храните, както и да се прекратят издадените лицензи на публични складове и удостоверения за регистрация на зърнохранилища. Лицензираните лица ще могат да си получат обратно документите за банковата гаранция.
Предлага се и да се прекрати гаранционният зърнен фонд, а ликвидацията на имуществото му се извършва по реда на Търговския закон.
В доклада на земеделския министър се посочва, че зърнопроизводството се е развило силно през последните години и производството и предлагането на пазара на зърно в България значително се променят. Особено след присъединяването на страната ни към Европейския съюз (ЕС) площите, заети със зърнени култури, добивите и обемите на производство се увеличават, подкрепени и от Схемата за единно плащане на площ като основна форма на директно плащане.
"В резултат на това България се превърна в сравнително голям производител на зърно в ЕС, като едновременно с това бяха утвърдени нейните позиции в търговията със зърно в световен мащаб. Страната е нетен износител на зърно, като повече от половината от произведената продукция е обект на износ или на вътрешнообщностни доставки. Това прави напълно излишно съществуването и прилагането на механизми за гарантиране на наличностите на зърно в страната и на зърнения баланс", пише в доклада.
"Производството на зърно в съюза напълно задоволява неговите вътрешни нужди и осигурява голяма част от експорта на земеделски продукти за трети страни. Временният спад на производството в отделни държави или региони на ЕС във всички случаи се компенсират както от цялостното производство в съюза, така и от съществуващите запаси и вноса на зърно. На практика не може да възникне ситуация на недостиг на зърно на пазара на ЕС. В тази връзка прилаганите от Националната служба по зърното регулации в България не оказват никакво влияние върху единния европейски пазар на зърно", пише още в доклада.
Според агроминистерството прилаганите от службата лицензионни и регистрационни режими все повече се превръщат в пречка за производителите, съхранителите и търговците на зърно и се затруднява дейността на бизнеса. Въведените от администрацията такси са допълнително финансово бреме за фирмите, се подчертава в доклада.
В доклада се припомня, че Националната служба по зърното е създадена със Закона за съхранение и търговия със зърно заради "зърнената криза" от края на 90-те години. Пазарът обаче се стабилизира бързо и функциите на службата са изгубили смисъл, според министерството.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ