28 Март 2024четвъртък13:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Там, където токът е лукс

1 милиард души на планетата нямат достъп до електричество

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 38

В развития свят и особено в големите градове спирането на тока, освен че парализира живота, се превръща в цяло събитие. През 1965 г. Ню Йорк остава на тъмно за 13 часа и Холивуд дори направи филм за това. Но за някои части на планетата режимът на тока и ограниченият достъп до електричество са ежедневие.
Според доклад на Световната банка, разпространен миналата седмица, 1,1 млрд. души на планетата живеят без електричество, т.е. всеки седми човек на планетата все още живее без достъп до електричество. Докладът е втори от поредица, която проследява световния прогрес по трите цели, които трябва да постигне светът до 2030 г. по инициативата "Устойчива енергия за всички" - универсален достъп до енергия, двойно увеличение на световното темпо за подобряване енергийната ефективност и удвояване на дела на възобновяемата енергия в глобалния енергиен микс.
Първият доклад, представен през 2013 г., измерва прогреса между 1990 и 2010 г., а настоящият се фокусира върху периода от 2010 до 2012 г. В този 2-годишен период броят на хората без достъп до електричество се е понижил от 1,2 млрд. до 1,1 млрд. Този прогрес е много по-интензивен, отколкото отчетеният в периода 1990-2010 г. Общо 222 млн. души са получили достъп до електричество през разгледания период. Значителен е напредъкът в Индия, но в Африка на юг от Сахара промяната е твърде бавна.
Почти нищо не е постигнато в опита хората да преминат към използване в домакинствата на по-чиста енергия от традиционни горива като дървесина, петрол и изсушена тор. 3 млрд. души готвят на дърва и въглища.
В доклада се предупреждава, че някои данни за борбата с енергийната бедност може да са подвеждащо оптимистични, защото в много бедни общности не е съвсем ясно колко ток се потребява и до кого достига. Например в столицата на Конго Киншаса 90% от хората имат достъп до електричество поради множеството връзки с електропреносната мрежа. В действителност обаче през нощта улиците са тъмни и малко от домакинствата използват електроуреди.
В доклада се посочва, че делът на енергията от вода, слънце и вятър е нараствал в периода 2010-2012 г. средно с 4 процента, но за да се постигнат целите на инициативата, е нужно това да става с около 7,5 процента годишно.
Нужни са, разбира се, и значително повече инвестиции. Според доклада годишните световни инвестиции в енергия трябва да се повишат от близо 400 млрд. долара днес до 1-1,25 трл. От тях между 40 и 100 млрд. долара годишно са необходими за постигането на универсален достъп до електричество.
Неотдавна спирането на тока в Амстердам за 90 минути предизвика оживена дискусия на сайта Global Voices, в която се включиха редактори от различни места на планетата, които споделиха за състоянието на електрическата мрежа в тяхната държава. В столицата на Бангладеш Дака ток няма средно над 2 пъти на седмица. "Животът зад затворени врати става непоносим поради високите температури", коментира Резван, редактор за Южна Азия. Нихан Гюнели живее в Истанбул и макар да звучи изненадващо, там токът спира почти всеки ден. "Ако нямате генератор, на практика не можете да работите", коментира той.
В 4-милионната египетска област Миня електричество няма поне по 2-3 часа на ден. "Същевременно спира и водата, защото повечето къщи и апартаменти разчитат на водни помпи за дистрибуцията на вода. Понякога също и мобилните мрежи и болниците не получават захранване", така авторът Ислам Саид Абдул Уахаб описва последствията от липсата на ток върху ежедневието.
Жителите на пакистанския град Файсалабад имат електричество само по половин денонощие, пише Ани Заман. Липсата на ток засяга всичко.
Талия Рахме, автор и преводач от Бейрут, пише: Като жител на Ливан не се сещам за нито един ден, в който да не е имало срив на електрическата мрежа. Всички ливанци плащат за електричество по два пъти. Първо плащаш на държавата и после трябва да плащаш наем и за агрегат. Плаща се на по 5 ампера. Сметката може да стигне до 100 долара за тези 5 ампера. По-заможните семейства могат да си позволят по 10 ампера или повече. През лятото 5 ампера едва стигат за няколко лампи и един хладилник за съхранение на храна. Жителите на Бейрут си съставят график кога да се къпят и кога да гладят, защото всеки ден за определено време няма ток. Към това трябва да прибавим и хроничния недостиг на вода, коментира Рахме и добавя: По този повод мога да ви споделя как любимото ми нещо на път са душовете по хотелите. Няма кой да ми крещи, че има и други, които чакат за банята. С моята гъста и къдрава коса мога да оставям душа да тече, без да ме е страх, че топлата вода ще свърши.
"Ако трябва да съм честен, не можах да не се изсмея, като прочетох новините. Ако говорим за спирането на тока в Нигерия, аз съм роден с това явление и така както изглеждат нещата, няма да доживея ден с 24 часа непрекъснато електрозахранване", така Нвачукву Егбунике - доброволец в Global Voices и автор от Ибадан, Нигерия, описва ситуацията в своята родина.


Най-големите електросривове
Сайтът http://mentalfloss.com прави списък на някои от най-големите прекъсвания на електрозахранването за всички времена.
През юли 2012 г. спирането на електричеството засегна над 620 млн. души в Индия. Електропреносната мрежа се срина на два пъти в рамките на само седмица заради пренатоварване, дължащо се на твърде горещия сезон. 230 млн. души, отново в Индия останаха без ток през януари 2001 г. заради повреда в системата за трансмисия на един от щатите, което доведе до срив на мрежата в целия северен индийски регион. Около 107,1 млн. долара загуби за бизнеса заради аварията изчисли Конфедерацията на индийската индустрия.
Заради повреда в трансмисионната линия на енергията от Индия към Бангладеш над 150-милионното население на Бангладеш остана без ток за половин ден през ноември 2014 г.
На 18 март 1978 г. в цял Тайланд спира електрозахранването, възстановено след повече от 9 часа. През май 2013 г. Тайланд претърпя подобна голяма електроавария.
На 11 март 1999-а приблизително 97 млн. бразилци остават на тъмно. Мълния удря електрическа подстанция, което довежда до изключването на Итайпу - най-голямата водноелектрическа централа в света.
През 2003 г. прекъсването на тока в Италия засегна почти цялото население на страната.
Когато през 2006 г. германската енергийна компания изключва високоволтаичната линия през река Емс, за да пропусне круизен кораб, 10-15 млн. европейци остават без ток. Компанията твърди, че проблемите започнали в Северозападна Германия, когато нейната мрежа се пренатоварила, вероятно заради това изключване. Прекъснатото електрозахранване спира влакове в Германия, десетки хора засядат в асансьори във Франция и Италия. Австрия, Белгия и Испания също са засегнати от аварията.
Близо 2 седмици снежна буря оставя без ток над 4,6 млн. души в централен китайски град. Аварията се случва точно в периода, когато се празнува Китайската нова година.


Как прекъсването на тока развило хип-хопа в Америка

В нощта на 13 срещу 14 юли 1977 г. в Ню Йорк мълния прекъсва електроснабдяването в града. В мрака започнало мародерство и плячкосване на магазините. От магазините за електроника били откраднати много скъпи диджей инсталации, които цветнокожото население не можело да си позволи. В резултат на това се появили голям брой нови диджеи, специализирани в наскоро възникналия хип хоп стил. Те дали мощен тласък в развитието и популяризирането на уличния стил и извън Бронкс.

По материали от чуждия печат



Всеки седми човек на планетата все още живее без достъп до електричество

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 176

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 199

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ