28 Март 2024четвъртък17:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знание

"Журналистика" на провокациите

Защо руснаците не са монголи, а българите не сме немци, и защо азбуката ни е славянска?

/ брой: 117

автор:Велиана Христова

visibility 1520

Има един вид "журналистика", който възникна у нас някъде в средата на 90-те години и продължава да шества из някои медии - "журналистика" на провокациите. Основен постулат на този вид "журналистика" е, че колкото по-абсурдно и по-скандално звучи даден текст, колкото по-шокиращ е, толкова повече възбужда страсти, дори възмущение у читателя, но толкова повече "продава вестника". Факти, логика, морал при това нямат никакво значение - скалъпва се шокиращ тюрлюгювеч, посипан често с фалшификати и пикантно-пропагандни внушения, в които някои автори са се усъвършенствали. Жалко е, че дори Денят на духовността 24 май нарочно бе употребен за подобно долнопробие.
В навечерието на празника едно такова писание във в. "24 часа" възмути мнозина. То ни обясни, че руснаците... не пишат на кирилица и не говорят славянски език! Азбуката, с която Русия си служи, била създадена не от Кирил и Методий, а от Петър т и Имперската канцелария, а по съветско време била наложена и на други народи! Съмнявам се, че това бълнуване може да хване дикиш дори у невежия читател, дори той да не знае, че при Петър Велики се въвежда графично изписване на кирилицата с печатни букви, което към самата азбука няма отношение. Важното е да шокираме читателя. И да го опростачим. Колкото до принудата на омразния СССР над мюсюлмански народи в неговия състав, на които било натрапено да пишат на кирилица, интересно как би изглеждала и как би функционирала една държава, в различните части на която се пише с различни азбуки? Просто се набляга на голата пропаганда, разчитаща на хора с нулеви способности да мислят.
Нататък кашата се сгъстява. С няколко думи: кирилицата не е славянска азбука, славянска азбука е глаголицата. А кирилицата е преиначена гръцка азбука, обаче е българска, щото е създадена в България. Тя е азбуката на църковнославянската книжнина, но няма нищо общо с православието, понеже ако имаше, католическа Европа и досега щеше да ползва като официален език средновековния църковен латински. Тук вече и Светите братя, и Климент Охридски биха се втрещили. Как да схванат, горките ни книжовници, че преведените от тях с глаголически букви книги са славянски и православни, а същите, изписани с кирилски букви (сиреч със стилизирана графично глаголица), са гръцки и български, ама не са православни?! Просто мешавица, защото не православието прави буквите, а те (бидейки разбираеми за славяните) правят православието.       
Историята също пада жертва на онова, което "продава стоката". Знайте, че не Русия, а... Украйна е страната, която в Х век се покръства и се нарича тогава Киевска Рус! Московията по това време не съществува, а Кирил и Методий знаели, че в днешните руски земи славяни няма, и затова не отишли там! Те обаче нямат никакво отношение към Русия, понеже били умрели много преди Киевска Рус да се покръсти! Достойно за кандидат-студентски бисер!
Никаква Украйна в Х век, разбира се, не съществува. Просто новгородският княз Олег с малолетния Игор (син на Рюрик - родоначалника на Древната Рус) освобождава юга от Хазарския каганат и пренася столицата си в Киев. Колкото до варяга Рюрик, повикан от северните племена в земите на днешна Русия да ги управлява, в това няма кой знае каква изключителност - руската императрица Екатерина Велика е чиста немкиня, пък и българският цар Борис ттт е роден от баща немец и майка италианка...
В Х век Киевската Рус става силна държава, приема християнството (най-вероятно разпространено там от идващи от България следовници на Кирил и Методий). В Хтт век Киевска Рус се разпада на княжества, които чак през ХтV век московските князе обединяват. В ХV век при великия княз Иван ттт руската държава се възражда с престолнина Москва.
Обикновеният българин, който не е изкушен в историята, не е длъжен да знае известните на всеки учен факти. Разчита се тъкмо на незнанието, че топоним Украйна се споменава за пръв път в източници от Хтт век като произлизащ от древноруската дума "оукраина" - граничен район, краен район. И чак в ХVттт в. тази територия започва да се нарича Украйна, а самостоятелна държава тя става едва през 1917 г. Колкото до украинския, създаването му има много общо с появата на днешния македонски. Но колко в унисон с антируския нагон на сегашната наша власт звучи да кажеш, че не Русия, а Украйна е люлка на славянството и православието! И че руският език не е славянски, че руски език е всъщност украинският, пък Московията в Х в. говорела на угро-фински (нищо, че Москва е основана в Хтт век). В Москва проповядвали не на славянски, а на... български! Излиза, че и българският не е славянски. Страхотно! А ние наивно си мислим, че старобългарски и славянски е едно и също. По логиката на писанието в "24 часа" българският език е преславски език, а София не говори на български, понеже шопите имат свой диалект. Или държавата на Борис т със столицата Плиска не е България, понеже по онова време София не я представлява като основен град. Само дето така забърканата манджа е просто нонсенс.   
Същият нонсенс е твърдението, че Кирил създал глаголицата (кой знае защо върху основата на българските солунски говори!), за да пишат на нея... чехите. Само че по различни данни азбуката е създадена през 855 г., а Великоморавската мисия е през 863 г., когато княз Ростислав моли Византия да му прати мисионери срещу немското влияние във Великоморавия. И Византия праща двамата братя - като доказали се вече в няколко мисии преди това. Впрочем, чехите винаги са писали на латиница...
Та, претоплянето ведно тъкмо пред 24 май на всички глупости, писани за Русия и за славяните, е "журналистика" на провокациите. В нея светът е като плоска шахматна дъска със статични дървени фигурки на племена, езици, народи, култури и дори цивилизации, които нямат досег едни с други, не си влияят, не раждат локални разновидности - което всъщност става в цялата история на човечеството от древността до ХтХ в., че и сега. Това, че прототип на руската корона е азиатска шапка, подарена в ХтV век от предводителя на Златната орда Узбек на руския княз Калита, съвсем не прави от руснаците монголи, както ни се внушава. Езикът, писмеността, вярата, поведението, политическото устройство (с една дума - културата, в най-широк смисъл) са проекция не на кръвта, а на взаимното проникване на особеностите на различен тип население на дадена територия. Многовековното пребиваване на готите в земите на днешна Северна България не ни прави немци, но появата тук на по-малобройните прабългари със силната им държавност сред морето славяни и латинизирани траки ражда българската държава. Това, че нейното развитие се прекъсва в Хттт в. и след 5 века се възражда, е феномен на тип култура и национална идентичност, която ние опростенчески наричаме с понятието "българска кръв".
Тези неща, разбира се, са предмет на науката и трудно се вписват във вестникарски четива. Но когато авторът ги пренебрегва, това означава, че или не ги знае, или преднамерено манипулира възприятието на публиката. Прибягването до псевдонаука за целите на манипулацията нанася не по-малко обществена вреда от невежеството. 
              

Що ще военният министър в Рим на 24 май?

Що ще министърът на отбраната при папата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост? Традицията да се кланяме на папа римски в тоя ден стана комай по-устойчива от кирилските писмена, които един наш президент искаше да смени с латиница. Преди в Рим поне ходеха дейци на просветата, науката и изкуствата, сега отиде делегация от политици, от всички парламентарни групи (!), начело с премиера. Да покажели единство, както вика бат'Бойко. Единство за какво? За това, че все още се възраждаме по 24 май, или че се кланяме на Запада като едно време в тХ век? Поне от кумова срама паралелно да бяха пратили примерно спортния министър при Вселенския патриарх, чийто предтеча навремето ни е дал автокефалната църква. А оня папа през тХ век какво? Признал богослужението на славянски език, пък после подгонил учениците на Кирил и Методий по затворите и по чукарите, та малцина от тях едва спасили кожата при княз Борис. Но като е започнал преди 12 века българският владетел да лавира между великите сили Константинопол и Рим, между Изтока и Запада, той поне го е правил, за да придаде тежест на българската държава. И успял - от нея тръгнали и покръстването на другите славяни, и вярата, и четмото им. А сегашните за какво го правят - за да се надпреварват с Груевски за приоритет във височайшата аудиенция...   
Да сте видели челни заглавия в медиите от типа "Делегация отива да се поклони на св. Кирил"? Не сте. Делегацията отива "да се поклони на папата". И се покланя, докато в четвъртата българска столица училищата тънат в тишината на почивния си ден, а родители мъкнат децата си в Борисовата градина на слънце да им купуват балони в чест на Кирил и Методий. Оглушителна и много страшна е тази тишина на училищните дворове в този ден, който със словото напред (глаголица идва от глагол - дума) уж формирал идентичността на българската народност.         
Да, ние сме онзи народ, онази държава, която спаси азбуката, спаси славянската книжнина и я даде на другите народи, спаси всъщност православието. Това е нашата заслуга пред света и нашето достойнство. Не може тъкмо в символния ден на това достойнство премиерът ти да отиде да се кланя на католическия папа. Ръководителите на държавата, министри, депутати в този ден са длъжни да са тук. Тук! А не в Рим. И трябва да се кланят не на Ватикана, а на българските учители, учени, книжовници, на творците, на онези мохикани в читалищата и музеите, които пряко сили като хъшове все още крепят духа на бедна България. И поне веднъж, вместо с подаръци за папата, властта да си направи пиар с благодарност към тези хора и с мъничко грижа за тях.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ