26 Април 2024петък18:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Пловдив отварят "Черната кутия"

Алтернативно театрално и танцово изкуство от България и света гостува под тепетата за девети път

/ брой: 118

автор:Пенка Калинкова

visibility 1044

Пловдив за седмица ще стане средище на алтернативното театрално и танцово изкуство със спектаклите на "Черната кутия" в нейното девето издание. Театър, съвременен танц, акробатично шоу, творчески ателиета, дори концерти съдържа програмата, в която са включени 16 международни спектакъла. В същото време не е пренебрегнато българското участие, традиционно има програма, озаглавена "На фокус Пловдив".
Върху какво е спряла тази година вниманието си селекционерката Слава Младенова? Много нови участници има от редица европейски страни, Израел и САЩ. Утвърждават се и стари партньорства - в първия ден на фестивала ще видим танцовото соло на Андреа Хакл от Австрия на сцената на Културния център "Тракарт". Официалното откриване същия ден е в Дома на културата "Борис Христов" със спектакъла "Как едва успях да не размажа съпруга си" по разказ на Достоевски на харесалите ни миналата година "Les Gens Du Quai Company" от Франция. Определят този спектакъл на хореографката Ан Лопез като "фотография на всекидневието, като че ли прелистваш семеен албум на непознати хора - странно огледало на съдбата". Във вечерта на съвременния танц в камерната зала на Драматичния театър ще участват изпълнители от САЩ и Унгария. Ференц Фехер е носител на главната награда от фестивал на съвременния танц във Веспрем. От Унгария идва и театралното представление "Птиците не спят никога", спектакълът е вдъхновен от личните и социални преживявания на изпълнителите, свързани с конфликта в Украйна. Традиционни са партньорските взаимоотношения с посолството на Израел у нас – Дор Цвайгенбом е утвърден актьор, режисьор и писател, спектакълът му е носител на Голямата награда от фестивала "Театронето" през 2014 г. Във втората Вечер на съвременния танц участват изпълнители от САЩ, Полша и българката Мариела Гривева. Тя има магистърска степен по съвременен танц от Академията за музика и танц в Ирландия. Работата й се основава на динамично физическо и интелектуално проучване, вдъхновено от танцьорите и артистите, с които работи.
Пловдив се представя чрез Танцово студио "Дуенде" - неговият спектакъл "Така близо" е по музика на композиторката, родом от Пловдив, Добринка Табакова. Участват още студио "Пантарей" с "Апатия" на Деница Гергиникова, както и "Самота" на Боряна Тангулова. Театър "Хенд", базиран в Пловдив, се представя с кукленотеатралния спектакъл "Ескориал" по текст на Мишел дьо Гелдерод. Награда на холандското жури за най-добър спектакъл на фестивала "Двама са малко, трима са много 2014" в Пловдив. Режисьор е Веселин Бойдев. На 5 юни ще видим танцов театър от Италия, а закриването е на следващия ден с "Другата страна" от Деян Дуковски на Лидиа Литнос, танцов театър от Гърция. Авторът на "Буре барут" и "Балканът е мъртъв" е написал пиеса за човешките мечти и страстната борба на хората да се обичат и да бъдат обичани, въпреки че са в капана на една разрушена страна.
Партньори на деветото фестивално издание са Министерството на културата и община Пловдив, посолствата на Израел, САЩ, Белгия, Австрия, Италианският културен институт, Полският институт, Унгарският културен институт, както и Драматичният театър в Пловдив, Културният център "Тракарт", Домът на културата "Борис Христов" и Общинският институт "Старинен Пловдив", в чиито пространства се играят спектаклите.

"Птиците не спят никога" идва от Унгария
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ