20 Април 2024събота14:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кольо Колев:

Предстои мръсна предизборна битка

Остава съмнението за корумпиране на управляващите; за пръв път партиите не търсят социологическо проучване за нагласите, казва социологът от "Медиана"

/ брой: 118

visibility 23

Теодора Крумова

Кольо КОЛЕВ е роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната социологическа агенция "Медиана".

"Ще има битка не за доверието на избирателите, а директно за купуване на гласове и за принуждаване на избирателите"
"Ако БСП продължи да търси врага в себе си, може да последва още по-тежко поражение на изборите "


- Напоследък станахме свидетели на редица репортажи, които разобличават кметове. Това антикорупционна борба ли е или изпълнение на поръчки?
- Много е трудно да се прецени. Разбира се, винаги има съмнение за корумпиране на управляващите, особено на местна власт, но от друга страна, сондирането преди изборите поставя известни съмнения. Все пак не трябва да забравяме, че най-големият рекламодател в момента е държавата. Спомняме си преди какво се случваше покрай Мирослав Найденов, фонд "Земеделие" и т.н., с това, че той беше едва ли не свещената крава на медиите. Трябваше да падне от власт, за да се започне да се говори за него. Така че, от една страна, човек си казва - да, това е антикорупционна борба, но от друга, трябва да се има едно на ум, когато това се случва непосредствено преди избори.
- Кметът на Хасково директно обвини bTV, че изпълнява поръчка на Борисов. Виждате ли дългата ръка на ГЕРБ?
- Както казах, в момента държавата е един от основните рекламодатели. А рекламата е това, от което се хранят медиите. Така че е много лесно да се подхлъзнеш, за да запълниш и без това окъсания бюджет, от който много медии плачат в момента. Така че е напълно възможно. Но все пак човек трябва да се запознае и с тактическото състояние на нещата, защото от една страна, единият казва - ето тук вижте за какво става дума, другият казва, че всичко това са политически поръчки. И в крайна сметка ние седим в неведение. Така че е възможно и тази "антикорупционна война" да се изроди в поредната политическа война.
- Не можете да кажете със сигурност, че това е кампания, целяща дискредитирането на определени кметове, така ли?
- Най-малкото имам съмнения в това отношение поради простата причина, че държавата, пак казвам, чрез нейните фондове е най-големият рекламодател и е напълно в състояние да си позволи такава акция. Не мога да бъда категоричен, разбира се, но имам сериозни съмнения. Още повече, че това се случва непосредствено преди изборите.
- Ще има ли още разследвани кметове? Кметът на Хасково Георги Иванов изнесе цял списък от кандидати за кметския пост, които ще бъдат разследвани.
- Най-малкото ще се рови навсякъде и ще се правят такива опити, но нямам никакво съмнение, че предизборната битка ще бъде мръсна, каквато традиционно е. Видяхме преселението на народите, бяхме свидетели на купуването на гласове, на корпоративен натиск, на всичките неща, които от години ни тормозят. Така че, да, кампанията ще бъде мръсна. Засега не виждам сили, които да успеят да се противопоставят на натиска.
- Смятате ли, че компроматната война ще измести предизборните послания и дебати?
- Не само компроматната война. Ако е само тя, дори в известна степен можем да бъдем доволни. Ще има опити за разбъркване на сметки и всякакви такива неща, но това ще бъде само малка част. Основното ще бъде купуването на гласове, корпоративният натиск, контролираният вот, преселението вече го видяхме. Всичките тези неща ще заменят до голяма степен нормалния политически дебат. Това, което на мен като социолог ми прави впечатление, е, че обикновено по това време преди изборите отделни политически партии и формации поръчват социологически изследвания, искат да видят как седят, как да комуникират с избирателите. Сега такова нещо не се наблюдава, което е много странно. По всичко изглежда, че ще разчитат на някакви други механизми, вече посочих основно кои. В този смисъл ще има не толкова битка за доверието на избирателите, колкото директна битка за купуването и принуждаването на избирателите.
- Печелят ли се по този начин избори?
- Предстои да разберем. Страхувам се, че е напълно възможно.
- Има ли вече формирани нагласи в обществото за това кои ще бъдат победителите и кои победените на предстоящия местен вот?
- Нагласи в обществото няма. Разбира се, има опити за внушения от страна на управляващите, основно от ГЕРБ, за това колко сме силни, колко сме могъщи. Нещо, което е доста далеч от реалността. ГЕРБ разполагат с около 20%, симпатизантите на БСП са в порядъка между 15-17%. Както виждате, разликата е незначителна. Тук в голяма степен нещата ще се решат от коалиции, сдружения и всякакви такива неща. Разбира се, ще има и много местни играчи, които ще влияят по един или друг начин в тази битка.
- Според вас ще бъде ли БСП основният политически конкурент на ГЕРБ в предстоящите избори?
- Всичко в крайна сметка е в ръцете на самата БСП. Ако социалистите решат да се ожалват, да продължават да търсят врага в себе си, то може да последва още по-тежко поражение. Засега аз лично не предвиждам нещо подобно, но както казах, всичко зависи от самата БСП. Защото ако вземем за пример ГЕРБ, без да съм никакъв фен на ГЕРБ, те са малко или много като военизирана организация. Играят твърдо заедно, независимо че днес е едно, а утре друго. Докато БСП в последно време малко или много се чуди накъде да тръгне. Едните сочат наляво, другите надясно, третите нагоре, други надолу и нещата могат наистина да отидат в страшна посока.
- Партии като АБВ, "Движение 21", "Атака", няма да успеят този път да вземат гласове от БСП, които да окажат решаващо влияние върху изборния резултат, така ли?
- Те могат да ерозират донякъде, ако БСП не намери своя път, не намери своето лице, своите послания, своите кандидати, което е най-важното, тъй като това са местни избори. Но в никакъв случай не могат да я изместят. АБВ какво направи на последните избори? Тя просто нанесе малък допълнителен удар. Малко взе, малко дръпна разколебани избиратели. "Атака" по същия начин има голямо количество избиратели, които не одобряват българската и европейската, пък и американската позиция по въпроса за конфронтацията с Русия и събитията в Украйна. Тези хора малко или много бяха разколебани, но както се вижда, не дотолкова, че да отидат и да гласуват за "Атака" или пък за Татяна Дончева. Тези неща са в състояние донякъде да донесат дребни поражения, но в никакъв случай нещо сериозно. Разбира се, както вече казах, всичко зависи от това дали БСП ще намери своя път, своите послания и най-вече своите хора, които да лансира на местните избори. 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ