19 Април 2024петък14:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП обяви пенсионната реформа за невъзможна и предложи алтернатива

С нашите идеи приходната част на бюджета на НОИ ще нарасне с 920 млн. лв., заяви Корнелия Нинова

/ брой: 119

автор:Юлия Кулинска

visibility 27

БСП обяви пенсионната реформа на управляващата коалиция за невъзможна, няма да подкрепи предложенията на управляващите и предлага своя алтернатива. Това обявиха вчера пред медиите зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова и депутатът Георги Гьоков. "Внесохме предложенията си по КСО в парламента. Алтернативата ни е от години и е последователна политика. Тя е финансово обоснована, човешки ориентирана към сегашните и бъдещите пенсионери", обяви Нинова.
Левицата настоява за запазване на възрастта и стажа за пенсиониране такива, каквито са в момента - 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете, и стаж - 35 г. за жените и 38 за мъжете. "Предлагаме да се даде възможност за т.нар. ранно пенсиониране. При него, ако не достигат 2 години възраст, да можеш да се пенсионираш по-рано с 0,4% по-ниска пенсия, която да получаваш така до края на живота си", поясни Нинова. БСП предлага и ново преизчисляване на пенсиите. "Сега всяка година стаж се изчислява по 0,1%. Ние искаме той да стане 0,2%. Реално това означава увеличение на основата на парите за старост с най-малко 10%", обясни Нинова. Левицата предлага увеличение и на осигурителната вноска с 2% от началото на следващата година, максимален фиксиран осигурителен праг в размер на 10 минимални заплати и увеличение на фонд безработица от 1% на 2%.
Предложенията на БСП няма да повлияят негативно и да задълбочат дефицита в НОИ и в пенсионната система. "От увеличението на осигурителната вноска в бюджета на НОИ ще влязат 700 млн. лв. повече. От вдигането на максималния осигурителен праг - още 70 млн. лв. допълнително, а от вноската за фонд "Безработица" - 200 млн. лв. В приходната част по пенсионните промени предлагаме с нашите мерки 970 млн. лв. повече", пресметна Нинова. Тя подчерта, че в разходната част преизчисляването на пенсиите със завишен процент ще я увеличи с 800 млн. лв., а ранното пенсиониране ще струва 20 млн. лв., и то само в първите години.
Георги Гьоков бе категоричен, че левицата няма да подкрепи увеличаването на възрастта за пенсиониране на 65 г. за мъжете и жените и на стажа на 40 г. Според него желанието на "левия" министър Калфин за намаляване на разходите в пенсионната система чрез намаляване на броя на пенсионерите и изплащаните пенсии ще доведе до увеличаване на младежката безработица. Социалистите не приемат и намерението да се увеличат възрастта и стажът за пенсиониране и при I и II категория труд. В условия на висока безработица това решение не само отрязва достъпа на десетки хиляди души до пенсия, но и допълнително понижава доверието в пенсионната система, заяви Гьоков.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ