25 Април 2024четвъртък04:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2045 лева за "Честита Нова година"

Под границата на бедност остават 27 процента от домакинствата

/ брой: 22

автор:Ева Костова

visibility 1022

В края на 2010-а сме си честитили Новата година с живот, който е струвал 511,25 лв. месечно на всеки от 4-членно домакинство. Две деца и двама възрастни е трябвало да разполагат общо с 2045 лв. за нормално съществуване без каквито и да било "капризи". Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,8% спрямо септември 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 6,4%. Това сочат основните резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ за декември 2010 г. Вчера те бяха представени от Любен Томев, шеф на института, и президента на КНСБ Пламен Димитров.
Под границата на бедност обаче остават около 27% от домакинствата в страната, а тези с общ доход на човек над издръжката на живот са едва около 9%. Освен повишените рязко цени за нарасналата издръжка на живот силно влияние имат и замразените доходи, отчитат експертите. През септември 2010 г. със замразени средни заплати в производството работят около 1 794 хил. наети работници и служители. Не бива да се пропуска и обстоятелството, че около 630 хил. работещи със средна брутна заплата до 400 лв. месечно са запазили съответния среден размер, но след значително съкращаване на персонал. Потенциал за поддържане на армията от работещи бедни остава и големият брой работещи в сектори със средна заплата, равна на 75% от средната за страната - над 600 хил. човека.
Макар и предварителни, синдикалните оценки в областта на доходите от труд за отминалата 2010 г. като цяло са негативни и показват твърде обезпокоителни, но устойчиви тенденции за ново обедняване. В тази връзка е и настояването на КНСБ минималната работна заплата да стане 290 лева от 1 юли, така че да се покрие поне прагът на бедност, каза Пламен Димитров.
От началото на кризата общият спад на заетите е 313 хиляди, отчете още Димитров. От тях новорегистрираните безработни са 120 хиляди. Останалите са или обезкуражени, или са емигрирали, отбеляза той.   
Само през 2009 г. регистрираната емиграция (официална смяна на адресната регистрация от България в чужбина) възлиза на над 19 хил.души (при среден поток от 2-3 хил. през предходните две години). 84% от напусналите страната са в активна възраст от 15 до 64 г. Това дава основание специалистите да твърдят, че се формира трета емиграционна вълна (след тези в началото на демокрацията и периода на 1996-1997 г.). Очевидно тя е продиктувана и от тежката ситуация на пазара на труда.

Заетостта и създаването на работни места е грижа на всички нови политики, в това число и на тези на Световната банка и МВФ, посочи лидерът на КНСБ, който през миналата седмица бе във Вашингтон на среща на двете организации със синдикати. У нас обаче, независимо че са налице първите симптоми за възстановяване и нарастване на промишленото производство, в редица браншове не само че няма готовност за повишаване на заетостта, но и продължава намаляването на наетите. Една значителна част от този потенциал захранва сивата икономика според синдикалните експерти.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ