24 Април 2024сряда03:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Добри намерения

/ брой: 120

автор:Кристиела Симеонова

visibility 130

Еврокомисията предложи страните членки на ЕС да си поделят бежанците от Сирия и Еритрея, пристигащи в Италия и Гърция. Добрите намерения за проява на солидарност, що се отнася до миграционната политика, са крачка, макар и твърде закъсняла, в правилната посока. Само че не е напълно ясна както конкретната програма за изпълнението на предложенията, така и ефикасността им. Не ясно как точно е определена бройката за преместване при положение, че за миналата година 170 хил. са пристигнали на италианските брегове, а през тази година се очаква броят им да е доста по-голям. В Гърция за месец са дошли 12 хил. бежанци. При това положение едва ли предложението на ЕК ще облекчи особено страните.
И бежанският поток към България, също външна граница на ЕС, не е за подценяване. Тези имигранти къде ще ги разпределим? Припомняме на ЕК, че през 2014 г. средният брой на подадени молби за убежище у нас е два пъти над средния за ЕС. Нужен е постоянен механизъм за бежанците, а не само заявка за действия при кризисни ситуации. Нужна е ревизия и на Дъблинския регламент, който концентрира повечето бежанци само в няколко страни по външните граници на ЕС. Защото, както се очертава, потокът на хора, бягащи от войни и мизерия, няма изгледи да спре.
А и справедливото разпределение на имигрантите е по-скоро утопия, тъй като винаги ще има страни, несъгласни с тази политика. Когато напливът от Сирия беше в пиковия си момент, европейските държави - подкрепящи с две ръце нахлуване в страната, обявиха конкретни бройки за прием и толкоз. Ето сега Полша, например, си е казала, че ще приеме 60 християнски семейства от Сирия, а пък ЕК й предлага цели 2659 бежанци! Къде тогава отиват добрите намерения?

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ