Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Неделник

Невероятно, но факт!

Дръмънд Мъни-Кутс:

Магията съществува!

Да знаеш как става фокусът всъщност е все едно да видиш наранените кървави пръсти на прекрасна балерина, убеден е един от най-добрите представители на новото поколение британски илюзионисти

Альона Нейкова

6. Юни 2015 , брой: 127   1694   0
Снимка

Снимки Благовеста ЦВЕТКОВА и National Geographic Channel

"Много съм честен в моята нечестност"

ДРЪМЪНД МЪНИ-КУТС (Drummond Money-Coutts), известен в цял свят като DMC, е британски илюзионист, роден в Лондон през 1986 г. От малък е увлечен от мистериозното и паранормалното. Истински се посвещава на магията, докато следва в престижния Итън колидж, където са учили принцовете Уилям и Хари. DMC пренебрегва студентските занимания и спорта, за да се отдаде изцяло на разплитането на всеки елемент и нюанс на илюзионното изкуство, неговата история и биографиите на най-великите в областта.
Обикаляйки света, се среща с магьосници, знахари и духовни гурута в Индия, Азия и Европа. Прекарва доста време с професионалния измамник на карти в Банкок - Мистър Сомкид, който разпалва интереса на DMC към този вид трикове. В Лийдс учи модерни езици, но заради постоянните му пътувания и липсата на академични интереси е застрашен (и то на два пъти!) да бъде изключен от университета. Обаче все пак успява да се дипломира, получава и квалификация като професионално крупие, което му помага да вникне по-добре в техниките и слабостите на казината и хазартните игри.
В желанието си да промени начина, по който магията е представена по телевизията, с малка раница и ръчна камера обикаля Индия, Африка и Азия, където снима и сглобява кратки документални филми. Качва ги на YouTube и започва да осъзнава, че това може да бъде използвано не само за забавление, но и като средство за изследване на теми и културни субекти отвъд самите трикове.
От National Geographic забелязват работата на DMC и през 2013 г. заснемат специален пилотен епизод "Cardshark", който става изключително успешен. Няколко месеца по-късно каналът се обръща към DMC с нова поръчка и така се ражда предаването "Отвъд магията", което се излъчва всяка сряда от 21,55 ч.
Наскоро DMC гостува у нас, като в рамките на Софийския фестивал на науката изуми публиката с уменията си да съчетава класически похвати на илюзионното изкуство с източен мистицизъм.

- Наричат ви фокусник, илюзионист, манипулатор... Как вие самият се определяте, DMC?
- Аз съм магьосник...
- Какви качества трябва да притежава добрият магьосник?
- Магията е като музиката. Всъщност най-важното, което е необходимо да притежаваш, се свежда до търпението. Трябва да обичаш достатъчно онова, което правиш. Никой не е роден да бъде добър магьосник! Необходимите за това качества се развиват във времето благодарение на упорития труд, който полагаш. Раждаш се с желанието да се превърнеш в нещо повече и с годините практиката те доближава до мечтата ти.
- Кои трикове са ваша визитна картичка?
- Определено всичко, което правя с картите. Винаги съм имал огромна любов към красотата, изискаността и елегантността на този вид магия. Но всъщност ми харесва и идеята за невъзможността на ментализма, за това колко е недостижим. Обаче с проекта на National Geographic "Отвъд магията" започнах да правя по-опасни неща. И това е много по-забавно.
- Скъпо занимание ли е магията?
- Магията може да бъде както много скъпа, така и не толкова. Правят се трикове, струващи стотици и хиляди. Но всеки има възможност да купи тесте карти и една книга и да научи супер много неща.
- Има ли универсална рецепта как се става добър илюзионист?
- Преди да се замислиш колко добър трябва да си, необходимо е да намериш уникалния подход към това, което правиш. И всичко да е супер искрено. Много от илюзионистите започват в определен момент да залагат на едни и същи трикове, а след това, за да ги забележат, се стремят към нещо различно.
- Случвало ли се е някой да успее да разкрие фокуса ви още докато го правите? Да се сети как се случват нещата и да разкаже на другите за това?
- Всъщност не се случва много често. Възможно е да стане нещо такова в началото, когато фокусникът не е много уверен в себе си, още не е достатъчно обигран за шоу пред публика. Сега имам определен опит и зная как да се справям в подобни ситуации.
- Как реагирате, когато ви молят да разкажете как го правите? Предлагали ли са ви пари за това?
- Предлагали са ми доста пари, като например хиляда паунда, за да разкрия тайната на трика. Но смятам, че не е хубаво да се разкрива магията, защото някой може да злоупотреби с това. Важното е да гледаш и да мислиш. Моят подход е да видя какво може да прави някой илюзионист и ако съм впечатлен, да му покажа и аз нещо. Наградата да научиш тайната трябва да се заслужи. Почти всички, които стават свидетели на необичайни трикове, искат да научат как става, как се прави. Но да разбереш какво стои зад магията понякога е доста разочароващо. По-добре е да запазиш мистерията.
- Как се отнасяте към разкриването на фокусите на известните имена в бранша пред публика? Има дори телевизионни предавания, посветени на тайните на магията...
- Това не ме обижда. Такова, предполагам, е и отношението на повечето илюзионисти. Не се ядосвам. Мисля обаче, че е срамно. Много по-добре е да се насладиш на магията в цялата й прелест. Да знаеш как става всъщност е все едно да видиш наранените кървави пръсти на прекрасна балерина. Хубаво е да се радваш на онова, което виждаш, без да знаеш какво коства всеки трик на магьосника, за да се потопиш истински в представлението, да усетиш вълшебството максимално.
- Съществува ли наистина магия според вас или всичко е плод на бързи ръце, подходящ реквизит и умение да се манипулират хората?
- Магията съществува! Всичко зависи и от вашето определение за магия. Аз самият не вярвам в приказки - за мен това не е истинската магия. Но вярвам в магията на живота, в магията на любовта, в магията да бъдем хора. Много често се опитваме да намерим магията, гледаме я отвън, но всъщност тя е вътре в нас. Искрено вярвам в магията!
- Кой от триковете си никога не бихте повторили?
- Много от номерата показах в телевизионното предаване "Отвъд магията". Създадохме и доста съвсем нови трикове, които никой преди не беше правил. Обичам да снимам срещите си с публиката, да гледам реакциите на хората. Мисля, че е добре да се процедира именно така - да запечаташ с камера това, което правиш, и да го оставиш зад гърба си.
- Наричали ли са ви мошеник или измамник?
- Всъщност - не. Дан Браун, който е менталист, казва, че не съм честен. Но съм много честен в моята нечестност (усмихва се).
- Фокусниците правят ли трикове един на друг?
- Случва се, но някои много добре пазят тайните на номерата си. Често фокусниците приличат на лъвове, които бавно и предпазливо се опознават.
- Използвате ли уменията си в реалния живот, прилагате ли магия на близките си?
- Изключително рядко. Стремя се да разграничавам моите способности от приятелите и семейството ми. Те са последните хора, на които показвам номерата си, опитвам се да ги държа настрани.
- На една от демонстрациите на вашите способности, свързани с ескапизъм, присъства майка ви. Това помогна ли ви или по-скоро попречи да се съсредоточите?
- Категорично не беше добре за мен. Но така реши продуцентът на шоуто. Трябваше да се съглася.
- Напоследък някои илюзионисти експериментират с модерни технологии. Например Дейвид Блейн прави фокуси със снимки на смартфони. Какво мислите за възможностите на техниката и дали в плановете ви влиза усвояването на подобни трикове?
- Зависи какво ще поискам да покажа. Харесвам твърде много традиционния подход към магията. Толкова много направихме в телевизионната поредица на National Geographic, като дори възродихме 100-годишни трикове, взети от древни книги. Вече има доста магьосници, които използват възможностите на новите технологии, но това не ме привлича.
- Имате ли си любим номер, който бихте могли да правите всеки ден, без да ви омръзне?
- Обичам да казвам на хората техния ПИН код, любимо ми е също да накарам някого да се подпише на произволна карта, а после да я изберат съвсем случайно. Много е семпло на пръв поглед, но тук магията е доста директна.
- Коя е най-добрата публика - мъже, жени, деца или може би определени националности?
- Всичко зависи от културата на хората. Харесва ми да показвам нещо привечер, тогава мистерията като че ли е по-голяма. Допада ми публиката в Индия, там като че ли най-много се забавляват на различни трикове. Англичаните могат да бъдат доста резервирани. Но, общо взето, хората или обичат магията и я приемат изцяло, или не я обичат и я отричат.
- Колко дълго подготвяте триковете си?
- Понякога работя по няколко месеца. Случвало се е да обмислям някоя магия с години, а после изведнъж да разбера как да я направя. Работата ми може да се сравни с творбите на писателите - идеята къкри в мозъка дълго време, задушава се, за да стане готова и да можеш да я сервираш пред други.
- Как се настройвате за изявите си? Имате ли някакви ритуали?
- Не. Просто обичам да съм на тихо място, да си мисля за разни неща - нещо като медитация, така мога да се фокусирам.
- Какво не знаят за вас хората, а бихте искали да научат?
- Искам да знаят за мен колкото може по-малко! По-скоро е важно да познават моята магия. Останалото е най-голямата ми тайна...
- Как виждате бъдещето на илюзионния жанр?
- Илюзията е точно като музиката - може да се развие в хиляди посоки, едни хора ще се върнат в миналото, ще заложат на ретро стила, други ще измислят нещо изцяло ново. Но такава е природата на магията - да се развива органично.
- Какво да очаква публиката от вас?
- Всъщност добрият илюзионист не разчита на камерите. В телевизията и без това има твърде много трикове. Искам да създавам магия със смисъл - магия, която има значение.

 

 

Неделник

  • Нека е благословена - красива и богата на плодове, цветове и аромати
    22. Септември 2017 186
    70
    0

    Есента е вълшебница от приказките! Всяка година тя ме учудва с ярките картини, които изкусно, майсторски изписва с цветовете на богатата си палитра. Накъдето и да погледна в планината, все се възхищавам на топлите багри, с които тя е запалила широколистната гора. Докато през пролетта ме радва свежата зеленина, а през лятото търся прохлада в сянката...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"