28 Март 2024четвъртък19:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сборник

Димитър Благоев в "Българска класика"

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 1791

Сто двайсет и първата книга в поредицата "Българска класика" е сборникът "Нашите апостоли" със статии, есета, литературна критика, исторически и философски съчинения и мемоари на Димитър Благоев, който пусна на книжния пазар издателство "Захарий Стоянов". По право Дядото заема мястото си в българската литературна класика, защото той е не само патриарх на социализма у нас и основател на социалистическата партия, но и един от най-големите български политически мислители от края на ХIХ и началото на ХХ век, интересен философ-естет, литературен критик и изследовател на литературната история, блестящ полемист. И тъкмо затова Димитър Благоев се нуждае от нов прочит, както пише Панко Анчев, "ала не за да се отрича или повторно възхвалява, а да се разбере начинът на мислене на епохата, в която протича драматично социално разслоение и се зараждат сериозни политически колизии. Много от явленията и тенденциите той успя да предвиди". В наше време много негови идеи, които допреди две десетилетия бяха просто "сенки от миналото", сега заради скоростта на новите обществени процеси и растящото социално разслоение стават отново актуални.
Книгата "Нашите апостоли", която носи заглавието на едноименната студия на Дядото, съдържа още статиите му за Христо Ботев, историческия очерк "Царството на чардафоните", мемоарите "Кратки бележки из моя живот" и "Учителйо Динката", портрета на Георги Кирков, литературно-критическите отзиви "Животът и литературата", "Литературното сътрудничество в България", "Що е изкуство?" и "Еротика и социализъм", както и някои от главните му философски и политически съчинения - "Що е социализъм и има ли той почва у нас?", "Pro domo sua", "Марксизъм или бернщайнианство", "Плеханов и Парвус", "Magister dixit" и др.
Съставител е д-р Димитър Генчев, който е автор и на "Патриархът" - една от трите статии в "Думи за Димитър Благоев". Другите са "Полемика и партийност" на Иван Гранитски и "Историята и изкуството като съюзници на идеологията и политическата истина".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ