19 Април 2024петък19:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бие ми се...

/ брой: 130

автор:Ева Костова

visibility 1013

Не ми се плаче, бие ми се. Това каза мъж от белодробната болница в Радунци, преди и той, като много други пациенти, да си стегне багажа и да замине, откъдето е дошъл. Причината е спреният ток на здравното заведение заради неизплатени дългове. Вместо МЗ да намери начин да реши проблема, с бавенето си позволява на енергото да дръпне шалтера. И да оставят на божията милост хората, които са дошли тук да потърсят лек. При това не става дума за някаква селска лечебничка, а за единствената по рода си болница на Балканите, каквато сегашните управленци да се скъсат не могат да изградят, дори да са много загрижени за болните. Но у нас сега лесно се руши и който може, удря балтията и на малкото останали читави здравни заведения. Заради тока, заради дългове, заради криворазбрано стопанисване и не най-накрая - заради нечий хатър и плиткоскроени партийни приумици.
Какво значи да спреш тока на болница? Та в нея може да има родилки, да плачат деца, да треперят възрастни хора, да върви животоспасяваща операция, някой да умира... Миналата година токът бе спрян в мина "Черно море". Спираше и изгасваше като в дискотека. Обаче на останалите под земята  400 души съвсем не им беше до купон. За спиране на тока се заговори преди години и в болницата в Девин, в белодробната в Пловдив - също. Все заради натрупани дългове. Утре в тази ситуация може да се озоват други здравни заведения. И те ще се окажат пак между изискванията на енергийния монополист и нехайството на държавата в лицето на здравното ведомство. Защото нито първите ще променят политиката си за печалби, нито болниците сами ще се справят със ситуацията. Ситуация, в която дори и да платят част от дължимото, проблемът няма да се реши, защото означава ръководството й да я лиши от доставка на медикаменти, от храна, нещо друго или да евакуира пациентите си. Досега принципно решение, освен дърпането на шалтери, няма или поне не се забелязва. Кара се на тъмно. А в тъмнината не се вижда кой крив кой прав. Само потърпевшият е ясен.
Не трябва да се посяга към тази наказателна мярка точно в такива места. Защо не наказват онези от богатските зони около София, примерно, даже щадят и циганските квартали, да не би някой да ни нарочи за расизъм и дискриминация. Виж - в Радунци може. Там са болните, беззащитните - да ядат консерви и да си светят със свещи. Какво толкова! А ако не им харесва - я колко спа центрове се нароиха - да ходят там. Токът няма да бъде спрян по тези места, защото собствениците няма да си оставят магарето в калта. Нищо, че белите дробове на пациентите може съвсем да почернеят... И нищо, че болницата в Радунци може да последва много от несъществуващите вече санаториуми из Банкя, Кюстендил, Велинград, Вършец и много други места за отдих и лекуване. Болницата в Радунци вече се изпразва и откъм персонал заради липсата на заплати, и откъм адекватно лечение. Тя безславно отива към небитието. Последният наистина ще дръпне шалтера.  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ