26 Април 2024петък01:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Право куме в очи

Под черджето

/ брой: 132

автор:Светлана Михова

visibility 1926

Помните ли какво избъбри председателят на републиката миналия септември, когато беше на срещата на НАТО в Уелс? Сигурно не помните. Няма страшно. Той самият не помни. Тогава държавната глава обеща: "Бази на НАТО в България няма да има и няма да пращаме войници и оръжия в Украйна". Главата обаче май послъгва, или най-малкото не опровергава фактите, които тук-там изплуват и показват, че думите й се разминават с делата. Защото засега само войници не сме пратили. Бази си имаме - не на НАТО, а на САЩ - то все тая. А виж, с оръжията работата изглежда дебела и потулена.
Тези дни за пореден път в няколко руски електронни медии се появиха данни за тайни оръжейни сделка на САЩ за Украйна през България. Ясно е, че републиканският председател ще каже, че това е "кремълска пропаганда". Като е такъв борец за правда, нека опровергава, и ако може с факти, а не с баналните си речитативи. Защото "пропагандата" на Москва е подкрепена с неопровержими документи, чийто източник не е в Кремъл, а в "светая светих" за нашата държавна глава - САЩ и братския режим в Киев. Може би точно по тази причина главата си е прехапала езика. Фактите обаче сами красноречиво говорят.
Още през декември м.г. официален украински военен източник потвърди, че чрез българската фирма "Булкомерс КС" са получени два безпилотни апарата "KS-1". От публикувано факсимиле на бланка на разрешително от Държавния департамент става ясно, че е сключена сделка между Украйна и американската фирма AMI GLOBAL SECURITY за солидно количество огнестрелно оръжие и муниции за над 7,5 млн. долара, като посредникът е същият. Шефът на "Булкомерс КС" дори откровено се жалва, че много дълго чака разрешение от нашата Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката.
През май се появи разследване на сайта maritime.bg, според което корабът YASAR ABI тайно превозва боеприпаси от частно бургаско пристанище за Украйна, а в определен момент се укривал във Варненското езеро. Плаващият под панамски флаг съд е товарил тонове боеприпаси и експлозиви.
Накрая тази седмица се появи още един дискретен и дискредитиращ документ, публикуван от руското издание "Сегодня" и цитиран от официалната руска телевизия "Русия 24". Това пак е факсимиле на разрешително на Държавния департамент, в което отново става дума за огромна оръжейна пратка за Украйна, пак от същата американска фирма и пак със същия български посредник. Като получател е посочена Националната гвардия към украинското МВР, на която ще бъдат доставени едрокалибрени снайперски пушки Barrett M107, боеприпаси и резервни части.
Както се казва, честито! Добре се представяме. Задкулисието работи. А какво бе рекла държавната глава? А какво ни уверяваше първият сред първите министър? "Ние винаги сме били една от държавите, които са настоявали да не се изпраща оръжие към Украйна и да не се дава военна помощ", гарантира Бат'Бойко. Ще кажете, че така правят всички и като сме се хванали на хорото, трябва да го играем. Работата е там, че не сме се хванали, а се оставихме да ни хванат.
Освен това не всички го правят баш така. В сряда унгарски журналисти пуснаха в интернет снимки, на които се вижда колона тежка спецтехника, която прекосява унгарско-украинската граница. Унгарските журналисти чакат отговор от властите в Будапеща. Важното е, че питат. А нашите официални властообслужващи медии не само че не питат, но и не съобщават такива "незначителни" новини. Затова и обслужваните власти си траят.
Иначе нашите първенци обичат да говорят. Първият министър сипе бисери, а председателят бръщолеви заучени помпозни празни самопохвални приказки и се оглежда на Запад. Но и оттам вече все по-често се чуват други гласове. А те не ласкаят кумира му, който бе казал, че Русия не стои "на правилната страна на историята"?! Според авторитетното американско сп. "Нейшън" "свръхагресивната външната политика на Обама поставя под заплаха дългосрочните интереси на САЩ". Онзи ден известни анализатори и политолози от САЩ и Европа, сред които професорът от Принстънския университет Стивън Коен, създадоха "Комитет за съгласие между Запада и Изтока". "Сигурността на Америка, Европа и света е невъзможна без жизнено необходимото стабилно сътрудничество с Русия", се казва в заявлението на учредителите на комитета.
Има опасност тъкмо войнстващият нобелист за мир да се окаже на "неправилната страна на историята", а заедно с него и фигурантите, гастролиращи за кратко на високи постове в политиката. На тях въобще не им е писано да останат в историята. Нейните пясъци бързо поглъщат дребните и непотребни камъчета.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ