19 Април 2024петък10:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Камилският грип" атакува Южна Корея

Експертите успокояват, че БИРС може да бъде овладян

/ брой: 134

автор:Галина Младенова

visibility 1818

Корейците са изплашени. По улиците всеки втори човек е с маска, която днес е с цената на златото, а те буквално изчезват от рафтовете на дрогериите. Продавачите се оплакват, че доставчиците вече не смогват да зареждат.
Причината за тази паника е коронавирусът БИРС (Близкоизточен респираторен синдром), който убива жителите на Южна Корея. Да се заразиш с този вирус е лесно, но да се излекуваш - доста по-трудно. Жертви на инфекцията са вече 14 души, а други 145 са заразени (докато се пише този материал, цифрите със сигурност са се променили). Повечето от заразените към момента са възрастни мъже, чиито имунитет е отслабен от други хронични заболявания.
Коронавирусната инфекция е остро заболяване, предизвикано от вирусите от рода Coronavirus, които поразяват предимно горните дихателни пътища. Клинично заболяването се проявява като тежък респираторен синдром (атипична пневмония) с бъбречна недостатъчност. Източник на заразяването е болен човек. Естествената възприемчивост на хората е висока, предупреждават медиците, към възбудителя са чувствителни всички възрастови групи. БИРС няма особени симптоми в ранния стадий на заболяването. По-късните признаци включват треска, кашлица и затруднено дишане. Най-рискови са хората с отслабен имунитет, с хронични заболявания на белите дробове, с диабет и бъбречна недостатъчност.
Коронавирусите са широко разпространени. Наименованието им е свързано с напомнящите корона  издатини на повърхността на вирусното тяло. За първи път те са открити в средата на 1960-те години. Повечето коронавируси обикновено поразяват само един вид животни или неголямо количество близки видове.
Вирусът ТОРС (тежък остър респираторен синдром) например имаше по-широко въздействие - с него се заразяваха хора и животни, в това число маймуни, котки, кучета и гризачи. Освен това вирусът ТОРС с лекота се разпространяваше сред хората, което поне засега не е свойствено за БИРС. ТОРС зарази повече от 8000 души, предимно в Китай и страните от Югоизточна Азия по време на епидемия, която започна в началото на 2003 г. След това тя се разпространи в 23 страни в Северна и Южна Америка, Европа и Азия, след което епидемията спря. Според данни на СЗО, вирусът ТОРС е убил 774 души. От 2004 г. обаче няма нови случаи на заразяване с този вирус.
Вероятно надеждата на медиците е, че и случаите на близкоизточния респираторен синдром ще бъдат овладени бързо.
Разпространението на БИРС в Южна Корея започна на 21 май. Тогава лекарите регистрираха първия случай на това заболяване. Вече е констатирано, че вирусът е попаднал в страната заедно с кореец, който се върнал от пътуване в страни от Близкия изток. Именно там бе регистриран БИРС преди няколко години.
Първите случаи на заболяването бяха регистрирани в Саудитска Арабия през юни 2012 г. По данни на СЗО към момента от БИРС са починали не по-малко от 450 души. Природен резервоар на вируса са популациите на прилепите. Според учените преносител на вируса са камилите, затова често наричат БИРС "камилски грип".
Към този момент случаи на заболяването са регистрирани в 23 страни. За съжаление на любителите на пътешествията сред тях са държави, в които европейците обичат да почиват през лятото: Саудитска Арабия, ОАЕ, Малайзия, Тунис, Египет. Случаи на БИРС обаче има и в Европа - Франция, Германия, Италия, Гърция.
Към 1 юни 2015 година са регистрирани 1154 потвърдени случая на заболяването и не по-малко от 431 случая на летален изход (39%), свързани със заразяване с коронавируса, съобщи Би Би Си.
Засега не е много ясно как се разпространява вирусът. Експертите предполагат, че се разпространява по въздушно-капков път при кашляне и кихане на заразен човек. Фактът, че вирусът се предава между хора, които са в близък контакт, показва, че той има ограничена способност да се предава от човек на човек. Според данни на СЗО повечето от случаите на заразяване с БИРС са били резултат от контакти в болнични условия. Засега се смята, че БИРС не е много заразен, тъй като случаите на заразяване не са толкова много.
Вирусът се предава като обикновена настинка, а и симптомите са почти същите: кашлица, хрема, леко повишена температура. Две седмици заразеният човек може и да не подозира, че е болен. Последният стадий обаче е тежък - пневмония, която не се подава на лечение.
Руският специалист от Медицинския университет "Сеченов" Владислав Жемчугов твърди, че коронавирусът БИРС на практика не се поддава на лечение. Ако не успявате да се излекувате с обикновени препарати - аспирин, аналгин и супрастин, никакви други вече няма да ви помогнат, казва той. Жемчугов доста време е работил в Африка и от личен опит се е убедил в ефективността на най-обикновените противовирусни лекарства. По думите му хората трябва да се лекуват само с тях и само в ранния стадий на заболяването. "Трябва да се използват най-простите лекарства, като от всяка вирусна инфекция. Всички ги лекувам така. Още в първите часове, щом човек усети, че го тресе, че го боли глава, трябва да изпие аналгин, аспирин, супрастин - от всичко по една таблетка три пъти на ден. Хората трябва да спрат да се измъчват, да купуват скъпи лекарства, които не помагат на никого. Аз самият се спасих по този начин, докато работих в Африка. Ако това не помогне, нищо не може да ви спаси", твърди той.
Според Жемчугов БИРС е опасен само за хората с отслабен имунитет. Руският експерт смята, че основните преносители на вируса са възрастните хора, които пътуват със самолети. "Предполагам, че арабските и азиатските вируси са най-разпространените в света, именно защото там има много възрастни хора, които обичат да пътуват със самолети", отбелязва Жемчугов.
Коронавирусите обикновено са много неустойчиви към външни въздействия. Те оцеляват извън човешкия организъм не повече от денонощие и лесно се унищожават с обикновени дезинфекциращи препарати. Ето защо корейците изкупуват маски и непрекъснато си дезинфекцират ръцете.
Все пак експертите предупреждават, че съществува потенциална възможност от разпространяване на новия вирус и мутацията му. Засега обаче медиците са убедени, че БИРС не може да предизвика пандемия. Затова и СЗО не смята, че са необходими някакви ограничения в световен мащаб.
Властите в Южна Корея обаче предприеха сериозни мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Сеул призна, че причина за атаката на БИРС са недостатъчните мерки за сигурност при постъпването на първите пациенти. Ето защо сега южнокорейските власти предприеха нови строги правила. Те обявиха, че в зоната на риска са почти 3500 корейци, които са поставени под карантина. Правоохранителните органи проследяват придвижването на тези хора чрез данните от мобилните им телефони. В страната са затворени над две хиляди и петстотин учебни заведения и детски градини, отменени бяха стотици масови мероприятия. Дори президентът на Южна Корея Пак Гън-хе отложи за неопределено време визитата си в САЩ.
Въпреки тревогата едва ли някой се съмнява, че Сеул ще се справи с опасния вирус - здравеопазването в Южна Корея е на високо ниво, а хората тук са известни със своята дисциплинираност. Проблемът е, че човечеството го заплашват все нови и нови инфекциозни заболявания. Поне така твърдят експертите от Световната здравна организация. Освен това през последните години болестите и епидемиите се разпространяват по света все по-бързо, отколкото когато и да било. Само през последните тридесетина години на планетата са регистрирани 39 съвършено нови заболявания. А нови опасни за човека вируси се появяват всяка година. Всъщност едва ли трябва да се учудваме - експертите признават, че са проучени едва 4 процента от микробите, живеещи на Земята!


Така изглежда 3D изображението на БИРС


Сериозни предпазни мерки са взети в южнокорейските болници, където има пациенти с БИРС


Във всички все още незатворени училища носенето на маски е задължително


Смята се, че преносител на вируса са камилите, затова често наричат БИРС "камилски грип"
БГНЕС

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 564

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 594

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 491

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ