25 Април 2024четвъртък11:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С 13% се е увеличил броят на отпадналите от училище деца

29% от ромските деца изобщо не са стъпвали в училище, ГЕРБ не искат напускащите училище да се следят чрез електронен регистър на учениците

/ брой: 135

автор:Дума

visibility 1086

С 13 на сто се е увеличил за година броят на децата, отпаднали от училище, съобщи лидерката  на Синдиката на българските учители Янка Такева пред БНР вчера. В Гоце Делчев тя участва в кръгла маса по проблемите, организирана от Икономическия и социален съвет.
Тревожна е тенденцията уязвимите социални групи, особено при ромската общност, където 29% от децата изобщо не са стъпвали в училище, а завършилите само трети клас са 28%. Такева настоя всяка социална политика да бъде обвързана с образованието, а неговото качество да се обсъжда от всички заинтересовани страни. По думите на Такева заради събитията в Орландовци вчера на училище не са се явили 90 на сто от ромчетата в квартала, а не е сигурно, че наесен и циганчетата от кв. "Кремиковци" в Гърмен ще се явят в класните стаи.
Според намеренията в новоприетата ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" отпадащите от училище деца у нас до 2020 г. трябва да са не повече от 11%, в момента са близо 13% и този процент непрекъснато расте. По данни на НСИ през миналата учебна година от училището са си тръгнали около 18 000 деца в образователна възраст. От тях 12 000 са напуснали в промеждутъка от І до VІІІ клас. Около 256 000 в страната са останали дори без начално образование до ІV. Това означава, че в последните години у нас милиони деца са де факто напълно неграмотни. През юли м.г. МОН обяви, че се подготвя регистър за всички деца в учебна възраст, за да може евентуално отпадане на всяко от тях да бъде установявано веднага и да се взимат мерки. При смяната на правителствата това начинание бе изоставено, а ГЕРБ дори отхвърли идеята на левите депутати воденето на електронен регистър на учениците да бъде записано в новия училищен закон.
Ако не се преодолеят причините за ранното отпадане на учениците от образование, ще се увеличи загубата на мотивация за учене и желанието за напускане на страната като масова алтернатива пред младите хора. Това ни заплашва със сериозни проблеми още в средносрочен план, само един от които е бедността, смята проф. Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет. По думите му България първо инвестира средства пряко в образователната система, след това интегрира средства по различни програми да обучава отново отпадналите деца. Т.е. два пъти се прави разход за едно и също нещо. А когато човек е без образование, достъпът му до трудовия пазар е изключително затруднен. В същото време другите млади хора - образованите, напускат страната и това ще промени цялата политическа система и нейния интелект, категоричен е проф. Дулевски.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 727

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 78

Снимка на деня - 25.04.2024 г.

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 79

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 862

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 797

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 681

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 793

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ