29 Март 2024петък04:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

БУРЯ СЛЕД БУРЯ, СНИШАВАНЕ СЛЕД СНИШАВАНЕ

Защо мълчи Бойко Борисов за Гърмен, за Анево, за полицейските протести, за тока?

/ брой: 136

автор:Константин Иванов

visibility 2477

Може да се нарече рецидив. Може да се нарече копиране. Най-точно и най-елегантно е май да го наречем творческо прилагане на челния опит отпреди четвърт век. Тогава, през 1987 г., говорейки пред профсъюзния актив, Тодор Живков заявява: "Другари, ние решихме да изчакаме, да видиме... Така ще се поснишиме да мине тая буря, но след това ще видиме какво да правиме... Ако не мине бурята, тогава ще се преустройваме". "Бурята" това е Горбачовата "перестройка", която заедно с гласността трябваше да реформира социализма. Не се получи нито с перестройката, нито със снишаването тогава. Но то, снишаването, като стратегия за оцеляване "докато мине бурята", е все така жизнено, макар че моделът е не само силно шаблонизиран, но и се прилага при далеч не така значими политически бедствия като Горбачовите гласност и преустройство.
Гърмен. Масов бой с ранени, дни наред протести, стотици полицаи командировани да предотвратят проливането на още кръв, първа новина на телевизия и радио дни наред, челни страници на вестниците. Първо сериозно изпитание за новоназначената за вътрешен министър и вицепремиер Румяна Бъчварова. И първо нейно издънване с определяне на случилото се като "битов скандал". Всички обсъждат, коментират, гърмят за Гърмен. Не се чува единствено неговият глас, гробовно мълчание на бившия "топ полицай", а понастоящем министър-председател на България.  Множеството в Гърмен дюдюка и освирква вътрешната министърка Бъчварова. Не него. Той не обича да го освиркват, защото след такова единайсетдневно освиркване през февруари 2013 г. последва "отсвирване" на правителството "Борисов".
Това че освиркаха Бъчварова в Гърмен, как да е: може да се намери някакво обяснение в теориите за психозата на тълпата. Но че полицаите освиркаха министърката си, вече е притеснително. Че и построиха в центъра на София иглу, за да покажат нагледно при какви условия вардят границата от нелегални имигранти. И отново блести с отсъствието си генерал-майорът от полицията, неведнъж заявявал особения си пиетет към хората под пагон. Той е зает с по-важни дела - присъства на откриването на Игрите в Баку, може би ще урежда недоразуменията с Путин. Само че се оказа, че Путин има за какво да се среща с новия "братушка" Ердоган.
Юни 2015 г. На полигона край Анево взрив отнема живота на един американец и ранява още четирима - американец, канадец и двама българи. Специалисти бистрят причините за трагичния инцидент, лекари лекуват пострадалите, след стабилизирането им двамата чужденци са прехвърлени в най-голямата американска военна база в Германия. Пак гърмят телевизии и радиа, пак първа страница на вестниците. Край на спекулациите и предположенията как, кой, защо поставят не българските компетентни власти, а агенция Ройтерс: специалисти са тествали български оръжия с оглед предоставянето им на т.нар. умерена сирийска опозиция. Българските компетентни власти в лицето на военния министър Ненчев и икономическия Лукарски са не по-малко изненадани от редовия българин. Ненчев нарежда (след дъжд качулка) специална комисия да разследва случая. Лукарски е изненадан, че се готвела такава сделка без неговото знание. И отново той, бившият "първи полицай" на държавата, генерал-майор Бойко Борисов гробовно мълчи, отново блести с отсъствието си в иначе така любимите му телевизионни студия. Току-виж някой олигофрен журналист се престрашил да го попита нещо за инцидента в Анево или пък как така министри от кабинета му просто са проспали нещо, което намирисва на неясна афера, в която може да се окаже замесена държавата, на която той е премиер.
КЕВР предлага повишаване цената на електроенергията. Едрият бизнес протестира, средният и дребният е обречен, перото "ток" ще бръкне още по-дълбоко в съдрания джоб на редовия българин. Току-виж пак се повторили февруарските протести от 2013 г. Е, пак ли ще подаваме оставка! "Това, което се предлага (като цени на електроенергията - б.а.) за мене не е добро"; "Това, което предлагат КЕВР, никак не е КОНСТИТУИРАНО" (какво ли значи пък тази дума в случая?"); "Да се предложи на КЕВР да отложат с един месец влизането на цените, за да се направят проверки и партиите да се изкажат", споделя премиерът на правителствено заседание и нарежда на министрите: "Затова вие идете в парламента, срещнете се с двете комисии". Топката да се тупка един месец, министрите да се срещат с комисии, да се правят проверки, партиите да се изкажат. Така за непопулярните мерки отговорността ще се разхвърля - на министри, на парламент, на партии, на комисии. Само Той целия в бяло, готов за първи копки, рязане на ленти, мачлета, тенис турнири. Там ръкопляскат, не освиркват, не скандират "оставка".
Гърмен, полицейските протести, Анево, цената на тока. Буря след буря, снишаване след снишаване.
"Така ще се поснишиме да мине тая буря, но след това ще видиме какво да правиме". Урокът е отлично усвоен.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ