29 Март 2024петък03:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жива вода - приказка или реалност?

Как да се възползваме от нея, за да сме бодри, млади и да живеем дълго

/ брой: 139

visibility 4542

Пенка Исаева

"В далечна земя, в царството на дивна хубавица, извира жива вода. Умие ли се някой с тази вода, ако е млад - не остарява, ако е стар - ще се подмлади, ако е болен - ще оздравее. Който от вас ми донесе жива вода, той ще царува вместо мене!", заръчва болният цар на тримата си синове в народната приказка "Жива вода", записана от Росен Босев.
Според поверията живата вода дори съживява мъртви. Тя извира на тайно място, в далечни земи, между скали, които сами се затварят, щом наближи човек. Юнакът, тръгнал да дири живата вода в приказката, трябва да е достоен и точно такъв е най-малкият брат, защото сторва много добрини и честно спечелва сърцето на владетелката на природното чудо.
Не само поетичен е образът на живата вода в приказките, легендите и преданията, но и мъдър - та има ли нещо по-значимо от водата? Нашият народ вярва в чудодейната й сила, затова много извори, кладенци и чешми по земите ни са обявени за лековити и са посещавани с надежда за спасение. От древни времена се носят предания, че от водата по свещените места недъгави прохождат, болни оздравяват.
Стотици са изворите и чешмите по цялата ни страна. За извора в село Сираково още се носи легендата как местна жена, сляпа по рождение, сънувала ангел, който й казал, че за да прогледне, трябва да отиде в гората, да открие камъка, от който извира живата  вода, да преспи там и да си изплакне очите. Жената изпълнила заръката и прогледнала. В Родопите пък местните разказват за мост, под който при буйна вода се чува силно бучене, приличащо на човешки смях, смях, който сякаш се... присмива на хората.
Според друга легенда в село Боснек, Пернишко, има горски извор с лековита вода и със свръхестествена "дарба" - познава характера на хората и спира да тече, ако човекът е грешен!? Тукашните хора още разказват за момче, което оздравяло, щом го завели до чешмата.
Макар че жива и мъртва вода са термини, дошли от приказките и фолклора, учените отдавна са ги дефинирали. Жива е водата от планински ручеи и други естествени водоеми, защото е заредена с енергия. Тя активира жизнените процеси и спомага за извеждането на токсините от тялото. Пак според учените застоялата вода, избистрена, без утайки, е мъртва вода, лишена от живителната си енергия. Дестилираната вода, както и преварената, също са мъртви.
Смята се, че живата вода е алкална или католит, а мъртвата вода - киселинна или анолит. Съхранявана в плътно затворени съдове, живата вода запазва качествата си не повече от 4-5 дни, докато мъртвата - поне 2-3 седмици. И двата вида води са лечебни.
Изворът на живата вода е във вашия дом и тече от кранчето на чешмата ви, ако й отделите малко време, за да я "преобразите" чрез йонизиране, замразяване и разтопяване или чрез загряване и замразяване. При някои от методите във водата се добавят камъчета от черен силициев двуокис от аптеките. Активираната вода получава алкални свойства, които препятстват окисляването на молекулите и стимулират възстановителните процеси. В резултат се повишава жизненият тонус, засилва се обмяната на веществата, укрепва имунитетът, забавят се процесите на стареене, намалява рискът от отравяния и злокачествени образувания.
Алкалната вода се смята за полезна при диабет, ниско кръвно налягане, болести на бъбреците, стомаха, червата, при подагра.
Мъртвата вода (анолит) унищожава и извежда от организма чужди елементи: шлака, вредни микроорганизми, дори ракови клетки. Понижава кръвното налягане, успокоява нервната система, улеснява заспиването. Изключително полезна е при изгаряне, кожни възпаления, гъбични заболявания, защото действа като антисептик.
За нормалното функциониране на организма през деня трябва да се изпиват не по-малко от 2 л вода. От различните, предлагани в търговската мрежа води, най-добре е да се употребява редовно т.нар. изворна. След нея са минералните води, които обаче е препоръчително да се редуват и да се пият с прекъсвания.
Като много полезна се определя и т.нар. разтопена вода (при нейното замръзване "изчезват" съдържащите се в нея тежки метали). Тя намалява умората, повишава работоспособността, изостря вниманието и паметта, спомага за по-бързото лечение на инфекциите.

                                  
От домашните аптечки на бабите ни

  
- Щом се повиши кръвното налягане, пийте сутрин преди закуска и вечер преди вечеря по чаша мъртва (преварена) вода. Ако хипертоничният пристъп не минава, пийте водата три пъти на ден, докато кръвното се нормализира.
При ниско кръвно налягане пийте сутрин и вечер по чаша жива (изворна или активирана вкъщи) вода. Ако се налага, пийте водата в продължение на седмица.
   
- При настинка или грип 8 пъти дневно правете промивки на носа и гърлото с мъртва вода, а през нощта пийте жива вода. За ден-два грипът ще мине. Ако сте се разболели от ангина, то в продължение на три дни 5 пъти през деня след ядене промивайте гърлото си с мъртва вода и след всяка промивка пийте жива вода. През първия ден температурата ще се понижи, а след три дни ще сте здрави.
 
- При кашлица два дни поред, 4 пъти на ден, след ядене, пийте чаша жива вода. Кашлицата ще премине.

- Когато ви заболи глава, намокрете болната зона с мъртва вода, изпийте чаша вода и легнете. За час болката ще премине.
                                                                                                            

Странният извор в с. Боснек, Пернишко

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ