26 Април 2024петък05:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От водата до войната има една стъпка

Скъпоценната влага тревожно намалява, а човечеството не спира да я прахосва

/ брой: 140

автор:Галина Младенова

visibility 5769

Сега, когато се научихме да летим по въздуха, като птици, да плаваме под вода, като риби, не ни стига само едно: да се научим да живеем на Земята, като хора. Тази мисъл е на великия Бърнард Шоу. Сетих се за нея, когато прочетох тревожното съобщение на американската космическа агенция НАСА, че подземните водни резерви на Земята намаляват, при това с ужасяващи темпове.
Причина за изчерпването на водните запаси на света е преди всичко човешката дейност. Според данни на експертите 73 хиляди кв. км гори се изсичат всяка година, 75 хиляди души загиват всяка година заради природни бедствия, 3 милиона души умират от болести, свързани с водата, 60% от световните реки са преградени или с променено русло, фермерите използват селскостопански земи с 39% повече, а популациите на пресноводните риби са намалели с 50% за 20 години, в повечето градове на планетата замърсяването е по-високо от нивото, препоръчано от Световната здравна организация.
Учените отдавна говорят за проблема с водата на Земята. Експертите твърдят, че много държави вече са достигнали пределните възможности на потребление на водата. Всъщност потреблението на прясна вода се е утроило през последния половин век. И ако човечеството не предприеме нещо, към 2030 година без чиста вода ще останат почти пет милиарда души, близо 67% от населението на планетата. Само в Африка заради промяната в климата в това положение ще се окажат от
75 до 250 милиона души и то само след 5 години.
И днес в Африка, южно от Сахара, почти 340 милиона души са лишени от достъп до безопасна питейна вода. В селищата, в които живеят половин милиард африканци, няма нормални пречиствателни съоръжения. Почти 80% от болестите в развиващите се страни са причинени от употреба на некачествена вода. Всеки ден заради "болести на немитите ръце" умират пет хиляди деца - по дете на всеки 17 секунди!
Водният проблем традиционно е честа тема на дискусии в ООН. В Декларацията за хилядолетието, приета от световната организация през 2000 година, международната общност пое ангажимента към 2015 година да намали наполовина броя на хората, лишени от достъп до чиста питейна вода и да сложи край на нерационалното използване на водните ресурси. 2015-а вече я преполовихме, а тази точка от Декларацията така си и остана само на хартия. Вместо това все по-често ни стряскат съобщенията, като това на НАСА, че прясната вода на Земята тревожно намалява.
През 2000 г. дефицитът на водата в света се е оценявал на 230 милиарда кубически метра годишно. А през 2025 година няма да ни стига вода десет пъти повече: до два трилиона кубически метра на година.
Днес 1 милиард и 200 хиляди души, т.е. една пета от населението на Земята, живеят в зони, където има недостиг на вода, а други близо 1,5 милиарда са принудени да ограничават потреблението заради липсата на съответната инфраструктура.
И въпреки тревогата и предупрежденията на експертите човечеството не спира да прахосва живителната влага. По общите разходи на вода палмата на първенството държат Индия, Китай и САЩ. С първите две страни всичко е ясно: и населението им е огромно, и индустрията бързо расте, а да икономисват и рационализират нямат време. Със САЩ нещата също са ясни: те всичко използват в рекордни количества, така че защо водата да е изключение?
Не си мислете обаче, че само те са прахосниците. Има едно интересно изследване, направено от британски специалисти - те пресметнали, че всеки жител на Великобритания използва всекидневно... 4645 литра вода! Не, не си мислете, че цифрата е вестникарска грешка. Просто става въпрос не за водата, която човек пие или, например, ползва в банята.
Всъщност лъвският дял от водното потребление се пада на индустрията и селското стопанство. А тяхната продукция ние ползваме всекидневно. Водата е необходима навсякъде. Именно така възниква косвеното потребление.
Британците просто са пресметнали това. Ето обикновен пример - чаша кафе. Мислите си, че за това ви стигат 100 мл вода, 20 г кафе и сметана на вкус. Да, но нещата не стоят така, косвените водни загуби са близо 140 литра! Така че си помислете, преди да посегнете към чашата с кафе. И така е с много продукти.

Косвени загуби на вода за някои продукти

Кафе, 140 литра вода за чаша от 125 мл
Чай, 30 литра вода за чаша от 250 мл
Вино, 120 литра за чаша от 125 мл
Бира, 150 литра за чаша от половин литър
Говеждо, 15 500 литра за 1 кг
Свинско, 4800 литра за 1 кг
Пилешко, 3900 литра за 1 кг
Пилешко яйце, 200 литра за 1 брой
Хляб, 40 литра за резен от 30 г
Жито, 1300 литра за 1 кг
Петрол, 18 тона вода за 1 тон
Хартия, 200 тона вода за 1 тон

Сушите и все повече растящите апетити на човечеството обаче са половин беда. Не стига, че човекът използва неконтролируемо водата, той освен това я и връща в природата отровена. Голяма част от водите, използвани в производството, не се пречистват. А в развиващите се страни положението е направо катастрофално - 90-95% от отпадъчните води и близо 70% от производствените отпадъци се изхвърлят във водоемите в необработен вид. След което, разбира се, и без това небогатият воден ресурс става мизерен.
Експертите на ООН стигат до неутешителния извод: "Близо 2 млрд. тона отработена вода, представляваща смес от преработени торове, нечистотии, промишлени отпадъци, се изхвърлят в реките и моретата, предизвиквайки разпространение на болести и нанасяйки непоправими щети на екосистемите".
Днес малцина се съмняват, че в най-скоро време дефицитът на един от най-важните ресурси на планетата ни могат да предизвикат войни. Първобитният човек се е борил за огън, древният - за злато, съвременният - за петрол. Утре човечеството ще се сражава за вода...
И това утре ще е съвсем скоро. След някакви си 10-15 години продажбата на вода ще стане по-изгодна от продажбата на "черното злато", твърдят експертите. Трудно е да си представим какво ще стане с планетата ни, след като настъпи глобална жажда. Възможно ли е наистина съвсем скоро да станем свидетели на водни войни и дали сблъсъците за питейна вода ще засенчат тези за петрол и природен газ? През последния половин век ООН регистрира над 1500 конфликта заради вода, 27 пъти нещата са стигали до употребата на оръжие. Най-горещите точки на конфликтите се намират в Африка и Азия. В Европа водните спорове като цяло са урегулирани, в Южна и Северна Америка конфликтите възникват спорадично. Но в две от най-населените части на света, по-точно в регионите, бедни на вода, положението вече е взривоопасно. Интересно е, че т.нар. "арабски революции" възникнаха именно в райони, където има воден проблем. Малцина помнят и че революцията в Сирия срещу Башар Асад започна именно от това: младежи от южния град Дара, ядосани от корупцията на местните власти при разпределянето на оскъдните пластови води, бяха арестувани за антиправителствени лозунги, писа сп. "Нюзуик". Подобна беше историята и в Йемен, където революцията през 2011 г. започна от града, най-силно страдащ от недостиг на вода.
Войни за вода предричаха още през 1980-те години, но такива за щастие така и не се случиха. Това обаче съвсем не означава, че рано или късно човечеството няма да започне да дели водата с оръжие в ръце. Водата е основен елемент на цялата екосистема на Земята. Съществуването на живота на планетата ни зависи от количеството и качеството прясна вода. Замърсяването й и изчезването й заплашва с постепенно изчезване на живот на Земята. Съдбата на планетата е в ръцете на човека. Нека наистина се научим да живеем като хора...


Земята навлиза в период на масово унищожение

Планетата земя е навлязла в нов период на масово унищожение и човечеството може да е сред първите жертви. Това е апокалиптичното заключение от изследване на три американски университета, съобщи Би Би Си. В момента най-застрашеният вид е лемурът.
В доклада, изготвен от университетите Станфорд, Принстън и Бъркли, се посочва, че гръбначните видове изчезват със скорост 114 пъти по-бърза от нормалното. Всъщност става въпрос за шеста фаза на масово унищожение в земната история. Последният такъв процес е регистриран преди 65 милиона години, когато динозаврите са изтрити от лицето на планетата.
Американските учени са изучавали темповете на изчезване на гръбначните животни и установяват, че от 1900-та година насам са заличени над 400 вида. Подобна загуба обикновено се случва за период от 10 хиляди години.
Според учените основните причини са промените в климата, замърсяването и обезлесяването. На база на сегашното темпо учените очакват, че е възможно пчелите да изчезнат в рамките на три човешки поколения. В момента под заплаха от бързо изчезване са 40% от земноводните и една четвърт от млекопитаещите видове.


Днес на Земята от жажда годишно умират три милиона души, след няколко години тази цифра може да се увеличи в пъти


Американският щат Калифорния вече трета година поред се сблъсква със суша, заради която много фермери оставиха полетата си незасяти. Властите на щата бяха принудени да вземат допълнителни задължителни мерки за икономия на вода
БГНЕС



В страдащите от недостиг на вода страни хората могат да си позволят не повече от 3,5 литра на ден


Недостигът на вода в пустинни и полупустинни райони ще предизвика нова интензивна миграция на населението. Според експертни оценки от 24 до 700 милиона души ще търсят нов дом

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ