20 Април 2024събота05:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цената на лекарствата расте

С около 6% повече ще плащаме за медикаменти

/ брой: 25

автор:Аида Паникян

visibility 847

Около 1 млрд. и 980 млн. лв. ще плаща българинът за лекарства през т.г., което е ръст от около 6% в сравнение с 2010 г. Въпреки това предвижда се да бъдат закупени около 250 млн. опаковки лекарства, което е с около 0.5% ръст. Това показват прогнозите на изследователската агенция IMS. Ръстът на фармацевтичния пазар се дължи преди всичко на покупката на лекарства от аптеките (и плащаните от НЗОК, и плащаните с лични средства на гражданите). Очакваният ръст на продажби в аптеките е 0.5% опаковки. За тях се очаква да платим около 1,7 млрд. лв. (7% повече от 2010 г.). Не се предвижда промяна в продажбите на лекарства за болниците - според прогнозите на IMS той е 0% и като брой опаковки, и като стойност.
Над 269 млн. опаковки лекарства са продадени през 2010 г., което е с около 2% по-малко от предходната 2009 г., показват още данните на IMS. Българинът общо (през НЗОК и от джоба си) е платил за тези лекарства над 2 млрд. и 19 млн. лв., което е с 9% повече от 2009 г. С 2% по-малко са и продадените медикаменти по лекарско предписание (над 165 млн.), но парите, платени за тях, са с около 10% повече от предходната година. С 3% по-малко лекарства без лекарско предписание е закупил нашенецът, но за тях е платил 4% повече от предишната година. Ръст има само при продажбата на хранителни добавки - продадени са с 4% повече опаковки от предходната година, като за тях са платени 4% повече пари.
Докато продажбите в аптеките бележат спад от около 1%, лекарствата, закупени от болниците, са със 7,9% по-малко от предходната година.
Сумарно аптечният и болничният пазар на лекарствените продукти бележат лек спад в опаковки (-2%) и ръст от 9% в стойност.
Продажбите на оригинални лекарствени продукти през реимбурсната листа на НЗОК и разширените права за предписването на определени терапии на личните лекари са допринесли за ръста на продажби в аптеките с 12.5%. Средната продажна цена на една опаковка на аптечен пазар достигна 7.99 лв. - с около 1 лев повече от предходната година.  
Около 20% от пазарния дял на лекарства се пада на оргиналните. Най-много опаковки лекарства са продадени от Актавис (близо 43,5 млн.).
Броят на аптеките в България намалява постепенно - работещите аптеки към края на 2010 са 3925. Средният годишен лекарствен оборот през "средната" аптека достигна 408 хил. лв. през 2010. Разбира се, има обекти с оборот няколко милиона и, разбира се, такива с годишен "бизнес" под 40 хил. лв. Като цяло, очакванията са за продължаващо намаляване на броя на аптеките и през 2011 вероятно още 100 обекта ще затворят по икономически причини.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ