17 Април 2024сряда02:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Половината от тока на регулирания пазар бил от американските ТЕЦ

Двойно били увеличени и квотите на ВЕИ, заяви Драгомир Стойнев

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 1241

Политически не сме съгласни с модела за определяне на цените на регулирания пазар, предложен от КЕВР. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на НС на БСП Драгомир Стойнев след изслушването на КЕВР. Той обясни, че БСП не е съгласна с няколко основни момента в модела, който КЕВР е представил. По думите му за целия ценови период прогнозата е за 32,7 млрд. киловатчаса, а това, което е за регулирания пазар, е приблизително 15,4 млрд. киловат часа, половината, от които принадлежат на американските ТЕЦ "Марица изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3".
Именно там е скъпата електроенергия и цената е 40% по-скъпа от тази на НЕК, подчерта Стойнев. Бившият енергиен министър заяви, че освен че е спрян регулаторният период 2014-2015 г., се увеличава и квотата на ТЕЦ "Марица изток 1" с 51%, на ТЕЦ "Марица изток 3" с 46%, на високо ефективното комбинирано производство със 17%, а два пъти се увеличава квотата на ВЕИ-тата и ВЕЦ-овете.
"Продължаваме да работим с двата основни източника на проблем в българската енергетика - двете американски централи и ВЕИ-тата", заяви Стойнев. Според него друг важен въпрос е защо, въпреки че е сезирана ЕК за неправомерна държавна помощ и за прекомерна държавна помощ, нямаме никакъв резултат и не знаем какво ще се случи. По темата за ВЕИ той подчерта, че им се прави одит и може би нарочно на тези одити не се обръща внимание. Стойнев подчерта, че са констатирани над 2000 нарушения, на които не се обръща внимание, а е трябвало да се докаже системност, значимост и повтаряемост, за да се стигне до процедура дори и по отнемане на лиценза. "Не може да се тръгне в тази посока обаче, защото в българското законодателство липсва функцията на особения управител - какво той изпълнява. Когато ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в последните промени в Закона за енергетиката предложихме такива функции, вие от мнозинството ги отхвърлихте", обърна се депутатът към мнозинството.
Стойнев заяви, че е разбрал от вицепремиера, че иска да въведе такса "Робин Худ". "Нали точно това се опитваше преди година предишният състав на НС да въведе - 20% такса върху ВЕИ-тата. Кой ги закриля и отмени тази такса? Президентът Плевнелиев. Кой избра президента Плевнелиев", попита Стойнев. По думите му този модел, който се предлага, е на комисията и дебатът е излишен, защото на всеки 3 месеца КЕВР може да предложи различен модел. Според него трябва да се дискутира въпросът как да се улесни дейността на комисията.
Жельо Бойчев от левицата заяви, че договорите с двете американски централи противоречат на чл.107 от Договора за функциониране на ЕС. Той подчерта, че с тези договори на дружествата се гарантира висока норма на възвръщаемост, а всички рискове се прехвърлят върху НЕК. Предвиденият механизъм за ценообразуване и гарантирано изкупуване на електрическата енергия противоречи и на принципите на третия енергиен проект, подчерта Бойчев. По думите му се предвижда за 490 млн. лв. да бъде изкупена електрическа енергия от ТЕЦ "Марица изток 1" и за над 430 млн. лв. от ТЕЦ "Марица изток 3".
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ