24 Април 2024сряда19:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гей парад или парадиране?

/ брой: 145

автор:Иво Атанасов

visibility 27101

Съюзничеството е безмилостно жестоко. Зад паравана на осемцоловите усмивки кипи безпощадно подслушване, което не прощава дори на държавните глави. А подслушваните политици са най-непредвидимите. Но и най-предвидимите. Не се знае какво точно ще направят, но е ясно, че ще сторят всичко, което им е възложено. Не от избирателя, а от онзи, който безцеремонно прониква в грижливо пазения свят на личните им тайни.
Днешният гей парад щеше да мине и замине между многото "против" и "за", както се е случвало вече на няколко пъти. Някои от исканията му щяха да бъдат посрещнати с разбиране, за други щеше да се прецени, че не им е дошло времето, а трети щяха да бъдат отхвърлени още при самото им произнасяне. А СЕМ щеше да проследи как е отразена темата в електронните медии и да наложи санкции, където е имало език на омразата към ЛГБТИ-хората (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални).
Страстите около "София Прайд 2015" обаче са поне с една октава по-високи от обичайното. Може би това се дължи на подкрепящата го декларация на дузина и половина посланици, качена на сайта на щатското посолство. На която група известни имена отговориха в открито писмо, че коментираното събитие не е протест срещу дискриминацията, а опит за насаждане на т.нар. гей лайфстайл. Тоест, че не е парад, а парадиране. И поискаха проявата да бъде забранена.
Кметът не може да забрани шествие, което не нарушава обществения ред, независимо дали е като днешното или е антинатовско, антируско или срещу разполагането на щатски танкове в страната ни. Може най-много да смени маршрута му. Правото на мирни шествия, митинги и демонстрации е гарантирано от Конституцията. А демократично устроеният човек не го подлага на съмнение, независимо дали одобрява или не одобрява дадена проява или позиция.
Немалка част от обществеността, и не само нашата, не харесва ЛГБТИ, особено първите две букви от абревиатурата, което е обяснимо. Сексът е даден за размножаване, но човекът се е научил да го практикува и за удоволствие, даже повече за това. А в удоволствието е допустимо всичко, стига да го желаят и двамата, както казвахме преди, или всички участници в акта, както бихме се изразили сега. Но когато се акцентира единствено върху удоволствието, а се отхвърля отговорността за продължаване на човешкия род, е налице отклонение. А изваждането на показ на отклонението се възприема от мнозина не като борба с неравноправното третиране, а като демонстрация на определен стил на живот.
Хомосексуализмът е несъвместим с християнството. Църквата смята, че той нарушава Божия план за семейството, извращавайки неговата същност и функция, и го определя като грях. Еволюцията на видовете в природата, довела до появата на човека и формирала у него инстинкт за продължаване на рода, също предполага разглеждането на гейството като отклонение. Хомосексуализмът беше включен в списъка с болестите на Световната здравна организация, но през 1992 г. бе изключен от диагнозите. И в двата случая той е извън нормата: в първия - поради генетична предразположеност или особености в индивидуалното развитие, а във втория - като съзнателен избор на поведение. При това нормата е изобретена не от нечий зъл или добър ум, а от Създателя, ако вярваме на Божественото си начало, или от механизмите на природата за продължаване на рода, ако се опираме на научните теории за произхода на човека.
Но какво се казва в споменатата декларация на посланиците? "Да защитим човешките права и толерантността" - да!, "да осъдим хомофобията" - добре!, но "да приветстваме различието" - защо? Как да приветстваме наличието на полови органи и на двата пола при интерсексуалните, или некомфортното чувство от пола на тялото при транссексуалните? Към тях по-скоро трябва да се прояви разбиране, да им се помогне, както и да се гарантират правата им. "Приветстването на различията" и при първите три букви на ЛГБТИ създава впечатлението, че ценност е самото отклонение, а не толерантността към него. И че ако не харесваш различието, не си толерантен. Тъкмо обратното. Не е проблем да си толерантен към нещо, което харесваш и приветстваш. Но не е така лесно да проявяваш разбиране и търпимост към онова, което не одобряваш. Тази толерантност е трудна, но точно тя е истинската и нашето общество в преобладаващата си част я притежава.
Големият зор обаче не е за тазгодишния гей парад. А за признаването на еднополовите бракове. У нас все още пречка е Конституцията, според която "бракът е доброволен съюз между мъж и жена". Ето защо жанрът "посланици пишат декларация" ще се разгръща, докато променим основния си закон. С легализирането на еднополовите бракове гей двойките ще получат и правото да осиновяват деца, което вече наистина ще дойде в повече. Но ще се случи, колкото и сега в пленарната зала да витае съвсем друг дух. Защото рано или късно ще се намерят достатъчен брой подслушвани политици, които да съставят конституционно мнозинство.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ