26 Април 2024петък23:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няма страшно!

/ брой: 150

автор:Светлана Михова

visibility 2171

Двете ръководни тела на републиката - първият министър и държавната му глава, объркаха народа. Дрънкат в дисонанс. Че послъгват и двамата, е ясно. Но са далеч от майсторлъка на Хитър Петър и Настрадин Ходжа, за които казват "единият лъже, другият търчи та маже".
Откакто се видя на най-високия стол, инженерчето на властта не спря да плаши с Русия, да размахва юмручета срещу "страшната империя". За примерно поведение заваляха похвали. Тази седмица и "Уолстрийт джърнъл" запя дитирамби. От дописката личи колко прилежно момчето е спазвало директивите на покровителя. Те се свеждат до едно: гответе се за война с Русия, ние сме с вас, ще помагаме. Изплаши се народът. Не е шега работа да го пращат на мечката в устата.
Страховете си онзи ден изплака и родната депутация. Поиска Бат'Бойко да й каже що дирят тук американските танкове, ще се сетят ли да си тръгнат или ще се заседят. И най-важното - дали няма да стреснат пак Русия, та тя да рипне срещу нас. "Няма страшно", успокои любимецът народен. "Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи - нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия. Ние сме народи, които винаги са се обичали, а като член на ЕС и НАТО 100% изпълняваме своите ангажименти". Демек и вълкът сит, и агнето цяло.
Народът обаче остана със смътното чувство за нещо нередно. Усеща, че той ще да е агнето и то няма как да остане цяло. Страховете не са случайни. Докато утешителят говореше от парламентарната трибуна, във Вашингтон огласиха новата си стратегия за национална сигурност. В нея черно на бяло се казва, че "въоръжените сили на САЩ трябва да са готови за противодействие срещу ревизионистките държави". Една от тях е Русия. Москва от своя страна отдавна каза, че всеки, приютил оръжия срещу нея, може да стане мишена на ответен удар. Как тогава - между чука и наковалнята, да останеш цял и невредим?
За беда нашите вождове имат по-слаба племенна памет и от Винету. Иначе биха си спомнили жалкото и нелепо дередже, когато в началото на септември 1944 г. след панически дипломатически еквилибристики на няколко правителства отечеството се оказа в състояние на война едновременно и с Германия, и със съюзниците САЩ, Англия и СССР. При този исторически подвиг как да не викнеш "Българи юнаци, няма страшно!"
В споменатата дописка на "Уолстрийт джърнъл" има още нещо, което тревожи - голямата загриженост на Америка за светлото ни бъдеще. Българинът отдавна не му се надява. Стига му да не е прекалено тъмно. Та в нея се признава, че "Фондацията "Америка за България" работи в помощ на българския народ да изкорени корупцията, да подобри образованието и да стимулира частното предприемачество. Фондацията харчи по $25 млн. годишно за борба с бедността, особено сред ромите". Някоя от тези цели да е постигната? Въобще някъде по света да е настъпило благоденствие след щедрите субсидии на разните щатски фондации, като например мощния и вездесъщ Национален фонд в подкрепа на демокрацията, създаден през 1983 г. за "съдействие за установяване и развитие на демокрацията и свободата в цял свят"? В Афганистан, Ирак, Либия, Украйна?
Няма място на картата, където САЩ да са продали своята демокрация и то да не се е превърнало в разсадник на тероризъм, в огнище на конфликти и бедност. Нобелистът Обама има особени заслуги на това поприще. В новата си военна стратегия той сочи с пръст Русия като главна заплаха за световния мир, смутител на международното право и окупатор на чужди територии. В същото време "глобалният защитник" се е разположил в над 700 военни бази, пръснати в 130 страни. След Втората световна война САЩ са извършвали преврати в над 50 държави, бомбардирали са над 30 и в още толкова са се намесвали по време на избори. Сега с дългата си маша, наречена ЕС, "ще спасява" най-древната демокрация - Гърция. Главният US посланик в Европа - Ангела Меркел, без свян предупреди: с правителството на Ципрас - никакъв компромис. Да напомним, че само в Германия има 205 големи военни обекта на САЩ. И ние не сме забравени. Дебело ни намекват: "Проруски коалиции, управлявали България през последните години, вземат участие в срещи на организации като ЕС и НАТО и по този начин засилват влиянието на Москва на международните форуми", пише пак в същото уолстрийтско антрефиле. С други думи: българи, внимавайте в картинката - не гласувайте за левицата, няма да позволим. Само така няма да има страшно.
Сегашната управляваща каста на политически марионетки в Европа отлично се вписва в матрицата. Тя доброволно се отказа от суверенитета си, от правото си на свободен пазар и независима икономика, от естественото си и изгодно партньорство с Азия, за да се превърне в огромна военна база и вътрешен пазар на САЩ. Затова никакви нови ветрове на промяната. Стойте кротко. По-страшно от това няма!
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ