08 Май 2024сряда18:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Законови промени щели да откажат превозвачите от дейност

Причината е готвеното изискване шофьорите да бъдат назначавани на трудови договори, смятат от бранша

/ брой: 150

автор:Дума

visibility 104

Ако промените в Закона за автомобилните превози бъдат приети, ще е интересно да се види колко превозвачи ще останат на улицата, защото погледнато реално, тогава тези хора, които работят от името на превозвача, трябва да бъдат назначени на трудови договори. Това заяви вчера Димчо Иванов от таксиметровия синдикат "Авто-94" - Варна, цитиран от "Фокус". Преди дни Иванов алармира, че 98% от таксиметровия бранш не плащат осигуровки и данъци и от таксиметрова дейност в държавната хазна не влиза почти нищо. Според него една шепа превозвачи са станали супер богати на гърба на таксиметровите шофьори.
Според законовите предложения трябва да се променят условията за извършване на таксиметрова услуга, като трябва всички шофьори да бъдат назначени на трудов договор или да се регистрират самите те като превозвачи. Целта е повишаване на контрола и край на такситата копърки.
Димчо Иванов обясни вчера, че при това положение касовите апарати трябва да са на името на превозвача и още от първия час този превозвач трябва да се регистрира по ДДС. "Те досега дори не бяха регистрирани по ДДС. Една голяма централа в София има 3000 таксита и не е регистрирана по ДДС. Ако е на трудов договор, той веднага ще се откаже от превозваческата дейност, защото има и други дейности - продажба на коли на лизинг например, от която ще се издържа, но няма да работи вече като превозвач, защото не му е изгодно. Сега от 3000 таксита по 20 или по 30 лв. да им взима за заверка на пътната книжка, смятайте какви пари са за години наред", обясни Димчо Иванов.
Проектозаконът вече е гласуван на първо четене в комисията по транспорт в Народното събрание. "Мине ли второ четене, отива в пленарна зала направо на второ четене, тъй като за този проектозакон са гласували абсолютно всички политически сили. Партиите са разбрали, че царят е гол, и той е гол от много дълго време. Ние за това сме алармирали всички. Нека превозвачите да назначат на трудов договор хората и да видим колко превозвачи ще останат. Следващата крачка ще бъде изкарване на таксиметровата дейност от Закона за автомобилните превози, минаване към общините, и тогава всеки водач ще си получи разрешителното на свое име и оттам нататък ще си работи, без да се съобразява с превозвачи и с всички останали. Това предложение е от много отдавна", посочи още Димчо Иванов.
В столицата например в момента има около 15 превозвачи, към които работят 5000 таксиметрови водачи. Ако бъдат приети предложенията за промяна в закона, превозвачите ще станат поне 4000 и това няма да доведе до по-висок контрол и повишаване на отговорността, смята Емил Игнатов, който е управител на една от големите таксиметрови компании в София.

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 344

/ брой: 84

За наше добро

visibility 322

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 381

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ