27 Април 2024събота03:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Графични творби на Симеон Венов

Галерия "Лоранъ" представя колекция от произведения на известния български автор

/ брой: 151

автор:Надежда Ушева

visibility 1302

Столичната галерия "Лоранъ" представя колекция от произведения на едно от емблематичните имена за българската графична школа - Симеон Венов (1933-1999). Творбите в експозицията, създадени през 70-те, 80-те и 90-те г. на миналия век, са подбрани така, че да покажат различните смислови акценти, търсени от Венов в неговите представителни графични цикли "Хора", "Време", "Въздух", "Взрив".
Черно-бялото изкуство на Венов се отличава с изтънчената си естетика, с емоционална чистота и сила на посланията, които отправя към публиката. Дори в цветните графични листове рисунъкът е присъщо аскетичен, а колористичните решения не са самоцелни - те обогатяват израза по специфичен начин, без да нарушават усещането за яснота и простота на пластичната форма.
Сред знаковите за графика произведения посетителите на "Оборище" 16 ще могат да видят няколко творби от цикъла на Венов "Въздух". Създадени в края на 80-те години, тези графични листове носят особен смислов заряд и разкриват хуманистичната позиция и съпричастие на автора, тогава зам.-председател на СБХ. Освен в областта на графиката, в която е потопен "до мозъка на костите си", Венов се изявява активно и като илюстратор. Голямото признание на неговия талант в областта на рисунката, обживила редица приказки и романи на български и чужди автори, е получената от Венов международна Андерсенова награда за илюстрация.
Симеон Венов завършва Националната художествена академия в класа на проф. Илия Бешков. Участва в представителни изложби на съвременната българска графика в чужбина и в редица международни биеналета и триеналета на графиката. Носител е на множество награди от общи художествени изложби; на годишните награди на Съюза на българските художници за графика "Веселин Стайков", илюстрация "Борис Ангелушев", монументална скулптура "Иван Лазаров". Бил е член на СБХ от 1961 г. Изложбата може да бъде посетена до 26 юли в галерия "Лоранъ".

Цикъл "Време", литография

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ