19 Април 2024петък16:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Старостта може да бъде и радост

Защо пенсионерите в Дания живеят добре

/ брой: 152

автор:Галина Младенова

visibility 3444

Старост нерадост, казват възрастните хора у нас. Може ли обаче старостта все пак да е и радост? Щастливо усмихващи се, добре облечени, добре гледани старци, пътешестващи по света - тази картина е добре позната. За никого не е тайна, че има страни, където животът след пенсия тепърва започва. Една такава страна е Дания. Тук старостта наистина е радост, но грижата за старците е задължение не на децата, както е прието у нас, а на държавата.
Наскоро австралийски учени проучиха пенсионните системи на 25 държави, в които живеят 58% от населението на планетата. Основни критерии при оценяването на ефективността им бяха достатъчност, устойчивост и справедливост на пенсионната система. Най-добра се оказа пенсионната система на Дания. Датската пенсионна система е добре финансирана и обхваща повечето хора в третата възраст, констатира изследването. Освен това тя позволява изплащане на достатъчно високи пенсии и е добре регулирана.
Международният индекс на пенсионните системи показва, че Дания има най-добрата система за социално застраховане в света. Датчанин, който е излязъл в пенсия, може да получава пенсия, която дори да е по-висока от заплатата му.
Всичко това, разбира се, не е постигнато нито толкова лесно, нито толкова бързо. В момента в пенсионните фондове на Дания натрупаната сума е 150% от БВП на страната.
Дания е специфична държава, ако говорим за отношенията между работник и работодател. В тази страна няма трудов кодекс като в другите членки на Евросъюза. Всички аспекти на трудовото законодателство (работно време, заплати, отпуски, минимална възраст за излизане в пенсия) са включени в договор между представители на работодателите и Датската федерация на профсъюзите. Синдикатите в Дания са наистина силни, тъй като в тях членуват почти 85% от всички граждани на тази страна. През 1987 г. представители на датското правителство постигат споразумение с работодателите, че те ще дават част от заплатите на работниците за пенсионно осигуряване. Създава се много стройна система. Работникът и работодателят се договарят колко ще се отделя за пенсия, но има минимален праг, който трябва да се спазва. Доброволното осигуряване получава бързо разпространение. То, разбира се, изобщо не е толкова доброволно. Просто системата е създадена така, че в нея да участват на практика всички работещи. Осем от 10 датчани участват в доброволното осигуряване.
Бърз ли е този метод? Не, разбира се, но бързи и ефективни рецепти няма.
А иначе в Дания няма никакви социални плащания. т.е. датчаните са преценили, че е по-добре да се събират данъци, отколкото да се събират социални плащания, защото те съществено влияят върху заетостта. Постъпленията, които са за пенсионните плащания, се извършват изцяло от бюджета.
Според датските мерки пенсиите в страната не са високи и са еднакви за всички, независимо от стажа, образованието и научните степени. Размерът на средната пенсия в Дания е 2800 евро. За сравнение, в Германия тя е 1200 евро. Докато работиш, плащаш определен процент от заплатата и освен това самостоятелно правиш спестявания. Затова и който има по-висока заплата, има и по-големи спестявания. Пенсионерите получават държавната пенсия и това, което сами са си спестили.
Датчаните обаче плащат високи данъци. Тук бъркат в джобовете на хората яко. Фирмите плащат данък печалба 37 процента. Обикновените граждани плащат в зависимост от доходите си - колкото по-големи, толкова по-голям данък. Датчаните плащат най-големите данъци в Европа, които достигат до 59 процента от доходите.
Въпреки този висок процент обаче хората тук съвсем добросъвестно плащат. По събираемост на данъците в Евросъюза Дания заема първото място. В замяна получават уреден живот.
В момента пенсионери в Дания са тези, които вече са навършили 65 години. От 2020 година обаче пенсионната възраст се вдига на 68 години.
Прави впечатление, че в страната е сериозно развита мрежата на домовете за възрастни хора, където квалифициран персонал се грижи за старците. Всеки жител на Дания има право на това. Разбира се, тези домове не са безплатни, но пенсиите са напълно достатъчни за това, че има и солиден остатък.
Не всички обаче са готови да се примирят с мисълта, че вече не са в състояние сами да се грижат за себе си. Но и тези, които остават в собствените си къщи, не са оставени на произвола на съдбата. Те получават от местните власти помощ за домакинството - почистване, покупки, приготвяне на храна. Всичко това - срещу символично заплащане.
Кризата, разбира се, се отрази и на датчаните и правителството оряза част от тези услуги. Сега почистването в домовете на възрастните хора се прави не веднъж на всеки две седмици, а всяка трета.
Пенсионерите в Дания са активни хора. Те активно спортуват, много пътешестват, ходят на езикови курсове, учат се да работят с компютър. Те имат време и пари!
Да си възрастен човек е трудно навсякъде по света, но в Дания са създадени всички условия, за да се облекчи животът и на старците, и на близките им. Но дори над благополучна Дания са надвиснали тъмни облаци.
През 2023 година броят на възрастните хора на земята ще се увеличи до един милиард, а през 2050 година тези, които ще са над 60, за първи път ще са повече от тези, които нямат и 15 години, изчислиха експертите на ООН. Очевидно е, че бързото застаряване на населението ще се превърне в проблем за повечето страни, за пенсионните им системи и пазарите на труда. През 1950 година в света е имало само 200 милиона души, по-възрастни от 60 години, сега те са над 600 милиона. Към 2050 година този показател ще достигне 2 милиарда. Милиард и половина от тях ще са по-възрастни от 65 години - най-разпространената днес възраст за излизане в пенсия.
Държавните разходи за пенсиите се увеличават, но за повечето жители на планетата осигурената старост си остава недостижима мечта. Много държави се опитват да решат този проблем с помощта на пенсионни реформи. Според данни на Международната организация на труда само 52% от възрастното население в света получават пенсии за старост. В Африка на юг от Сахара едва всеки пети човек (16,9%) може да се надява да получава пенсия. А в Европа и Северна Америка с пенсии могат да се похвалят 90% от възрастните.
В много от развитите страни държавната пенсия е основният източник на доходи за хората над 65 години. Средно тя осигурява 59% от доходите на възрастните (за най-бедните слоеве - до 80 процента). Други 24% идват от лични спестявания, 17% - от частни пенсионни фондове и други източници. Истината обаче е, че дори небедните хора в развитите страни често са несигурни в утрешния ден. А политиците в цял свят продължават да умуват над това как да накарат хората да работят колкото се може по-дълго, например до 80 години.


Градът на старите хора - така се нарича това място в Копенхаген. По-рано това е било част от болница, а сега красивите сгради се използват като дом за възрастни хора


Възрастните датчанки правят впечатление на напълно щастливи хора


Възрастта не е повод да се откажеш от колелото, най-разпространения транспорт в Дания


Датчаните обичат да пътуват и са убедени, че това е най-подходящо след излизане в пенсия - тогава човек има много време, а и датските пенсии позволяват пътешествията

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ