20 Април 2024събота16:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Божието богу, кесаревото - кесарю!

Борисов този път постъпи мъдро - спря ликвидирането на БАН

/ брой: 27

автор:Велиана Христова

visibility 802

Което си е хубаво, хубаво си е. От много време насам за пръв път видях вчера щастливи учени и щастливи депутати, след като Бойко Борисов оттегли безапелационно законопроекта на ГЕРБ, който трябваше да ликвидира БАН като национален център за научни изследвания. Усещането бе на всеобщо облекчение. На редакционните телефони въпроса "Истина ли е?!" зададоха десетки учени, които вече не са се надявали да се случи чудо, да надделеят разумът и надеждата за цивилизовано бъдеще на България.
Месец след месец, година след година властта, особено двама сегашни министри, водиха небивала битка срещу академията - то не бяха обиди, то не бяха съзнателни финансови удари, то не бяха лъжи, не бе насилие! Нямаше смислено обяснение за тези атаки, нямаше логичен отговор защо се предприема този тормоз над доказано водещата в науката българска организация, защо съзнателно не бе чут ни един аргумент, ни един факт за реалните постижения на учените ни, постигнати при повече от мизерно финансиране. За пръв път в историята на България по улиците на столицата месеци наред шестваха протестите на хиляди незаслужено унизени учени и десетки светила на интелекта, признати в цял свят, но подложени на гонения и финансова гибел тук. Около 500 български изследователи, работещи в чужбина; близо 8000 световни учени от 65 страни плюс девет нобелисти и петима носители на висшата Филдсова математическа награда застанаха в мощна интернет подписка - в защита на БАН. Десетки писма написаха до премиера и парламента водещи учени и научни организации от света - в защита на БАН. Академията през ден твореше декларации, обръщения, протестни депеши до властта и до обществото. Корпусът на академиците и член-кореспондентите, директорите на институтите в академията, Общото й събрание се обърнаха с ясна декларация: Не ликвидирайте БАН, тя е национално достояние! Хиляди столичани събираха подписи, над 90 на сто от българите застанаха зад БАН, както показаха социологическите проучвания. Всуе. Насилието продължи.
Представете си например последния "горещ" разговор на академиците с просветния министър, един от учените попитал: "Отговорете ясно,  признавате ли международния научен одит, който даде висока оценка на БАН?" И министърът: "Ще ви отговоря: "Божието богу, кесаревото - кесарю". След подобно поведение пътят на учените е един - на протест! И така... до вчера. Когато Бойко Борисов направи вероятно най-мъдрата стъпка за цялото свое управление досега. Спря злосторния поход на двамата си министри Дянков и Игнатов срещу БАН.
Заслужават адмирации тези, които успяха да събудят съзнанието на премиера за истината: води се престъпна война срещу БАН, последиците от удара по науката ще са тежки за нацията. Но и за самата партия ГЕРБ, защото антинародните дела рано или късно биват наказани. Ако не сега и веднага - то наесен или след година. Не може да застанеш срещу интелекта на нацията, защото не си по-голям от хляба. С присъщия си здрав прагматичен усет Борисов разбра, че атаките срещу науката не му носят полза, напротив. Обществените нагласи вече застрашават властта му. И с още по-присъщия си замах удари по масата и я обърна обратно. И замени "феодалните старци" с "най-милото за българина - науката", заговори с езика на уважението към учените. Както би трябвало да говори всеки малко от малко умен човек. Дори средновековната инквизиция в края на краищата е научила този урок.
Освен всичко друго вчера в парламента се случи нещо, което отдавна не бе виждано. Всички политически сили заговориха в един глас за... националната кауза БАН. Науката - поне за един ден, успя да стане обединителна национална кауза за депутатите от всички цветове без разлика на политическите им пристрастия. Чак такова единение не помня да се е случвало в парламентарната просветна комисия поне от 1996 г. насам, да не говорим за този парламент.           
Винаги се е виждало, че Борисов лично не е инициатор на атаките към БАН. Кому е нужно и дали е нужно "най-свидното" - толкова стара организация като БАН, да бъде подлагана на такива критики и натиск, това не е нужно на правителството, рече вчера Борисов. Същия този въпрос ДУМА задаваше много месеци наред. Дано премиерът си отговори "кому беше нужно", та белким друг път не му се налага спешно да пере кирливи ризи. Пък били те и с хитова чуждестранна марка. И дано не се наложи отново да задаваме подобни въпроси.
    
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ