25 Април 2024четвъртък15:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Адвокат-протестър пропя във Филхармонията

Негов “колега” е и.д. шеф на институцията, Рашидов още не е обявил конкурс за титуляр

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 3499

Концерт със скандален участник бе организиран от Софийска филхармония навръх националния празник на САЩ 4 юли. В концерта под наслов "24 кадъра и сцена" със специалното участие на Мария Илиева, участие като солист взе и адвокатът-протестър Милен Шопов, който не само че няма музикално образование, но и певческите му качества са силно дискусионни. Източници на ДУМА, присъствали на концерта, съобщиха, че, възмутена от некадърното пеене на Шопов, част от публиката е напуснала концерта със заканата никога повече да не стъпи на такава проява.
ДУМА припомня, че Шопов беше едно от лицата на летните протести срещу кабинета на Пламен Орешарски. Като такъв той взе участие в "Шоуто на Слави", където обяви, че това е протест за морал, принципи и ценности. Още тогава стана ясна една интересна подробност за него - че докато протестърства активно, той регистрира адвокатско дружество, заедно с Ася Манджукова-Стоянова и Румен Петров. Адвокат Румен Петров е известен с това, че е съпруг на Ивет Добромирова, също активна протестърка, която бе началник на правителствената пресслужба в служебното  правителство на Марин Райков.
Веднага след оставката на Орешарски "протестиращият за ценности" Шопов бе назначен като съветник на вътрешния министър Йордан Бакалов в служебното правителство на Близнашки. Според фирмените регистри преди години протестърът е имал участие във фирми, свързани с недвижими имоти, онлайн-услуги и организиране на спортни състезания. На името на Милен Шопов има регистрирана и фондация.
Името на протестъра се появи и покрай скандала със студентката Борислава Латинова, която твърдеше, че полицаи са я тормозили и са се гаврили с нея. Тогава Шопов написа един дълъг и манипулативен статус във фейсбук, с който се опита да оневини изцяло полицията. Според информации в медиите той прибягнал до това средство, защото търсел всички възможни начини да бъде избран за следващ вътрешен министър в редовното правителство. Но планът му очевидно не проработи, защото протестърът изчезна от публичното пространство, за да се появи едва сега в новото си амплоа на некадърен солист на Софийската филхармония.
Проверка на ДУМА показа, че Шопов активно се намества в културни институции. По информация на Дарик в края на май той става председател на управителния борд в Държавната опера-Стара Загора. Веднага след тази новина кметът на града от ГЕРБ Живко Тодоров вкарва извънредна точка в дневния ред на Общинския съвет, за да субсидират със 150 хиляди лева допълнително операта. Само две седмици след назначаването му новият шеф на борда вече се впуска и в театрална кариера и взима участие в спектакъла "Фантомите на мюзикъла".
Поредният скандал отново напомня и за ситуацията в културната институция. Правителството на Бойко Борисов назначи за и.д шеф на Филхармонията протестъра и съмишленик на Шопов Виктор Стоянов. За своеволията на Стоянов наскоро алармира диригентът на филхармоничния хор "Светослав Обретенов" Илия Михайлов. Михайлов, който безцеремонно бе уволнен, обвини новото ръководство, че е изцяло контролирано от фондация "Америка за България" и заподозря, че неправителствената организация има апетити към зала "България".
 "Фондация "Америка за България" де факто си има филхармония. Филхармонията е изпаднала в пълна зависимост от американската фондация", бяха думите на Михайлов.
 

Вежди Рашидов все още не е обявил конкурс за директор

Виктор Стоянов бе назначен на 17 декември м.г. за временно изпълняващ длъжността "директор" на Софийската филхармония. Тогава от Министерството на културата заявиха, че той ще заема длъжността до насрочването и провеждането на конкурс за директор, което можело да продължи няколко месеца. Вече мина повече от половин година, но конкурс не е насрочен. Бившият заместник-министър на културата в служебното правителство и музикант на протеста срещу кабинета "Орешарски" Виктор Стоянов продължава да е шеф на филхармонията. Нещо повече, никъде не го представят като и.д. директор, а като директор, така е представено и негово изявление на сайта на филхармонията.
ДУМА припомня на Министерството на културата,  че съгласно Закона за закрила и развитие на културата, правоотношенията на директорите на държавни културни институти с национално значение възникват въз основа на конкурс съгласно Кодекса на труда за срок от 5 години.
А съгласно Наредбата за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти с национално значение (какъвто е Софийската филхармония), конкурсът за длъжността се обявява от министъра на културата.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ