16 Април 2024вторник22:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атина представя новите си предложения днес

Берлин не вижда основания за трета спасителна програма, Еврогрупата се събира, за да обсъди резултата от референдума

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 867

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще представи новите предложения на гръцкото правителство за споразумение с кредиторите по време на срещата на Еврогрупата във вторник, предаде АФП. Това е заявил Ципрас по време на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.
В същото време според германското правителство резултатът от референдума в Гърция не дава основа за преговори и сега Гърция трябва да действа, ако иска да остане в еврозоната. Тази позиция на Берлин бе изразена от говорителя на кабинета на Ангела Меркел Щефан Зайберт. "Към момента предпоставките за нов спасителен пакет не са налице", заяви правителственият говорител Щефан Зайберт. "При всички случаи обаче правителството е отворено за нови преговори", добави той. Същевременно Зайберт категорично отрече възможността за ново отписване на част от гръцкия дълг. "Това не е тема, която се дискутира", заяви той.
Късно вечерта в понеделник германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд проведоха среща, на която бе обсъден резултатът от волята на гърците.
След референдума, на който гърците отхвърлиха предложеното от кредиторите споразумение, финансовите министри от еврозоната ще очакват предложения от Гърция за икономическата програма на страната, заяви по-рано председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. "Сега очакваме инициатива от властите на Гърция. Еврогрупата ще обсъди ситуацията във вторник, 7 юли", заяви Дейселблум.
Той определи резултатите от референдума като "изключително печални" за бъдещето на Гърция. "За възстановяването на гръцката икономика са необходими сложни решения и реформи", заяви той.
Сега е ред на Гърция да направи предложения към кредиторите, заяви и френският финансов министър Мишел Сапен. "Самият вот не е решение", заяви Сапен в първата официална реакция на Франция. Това, което ще реши съдбата на Гърция в еврозоната, е "качеството на преговорите, които ще последват сега", добави министърът. По думите му "Франция вижда основа за диалог".
Мястото на Гърция е и остава в Европа, стабилността на еврозоната не е под въпрос, заяви на пресконференция вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс. "Уважаваме демократичния избор на гърците на вчерашния референдум, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната", добави Домбровскис. "В еврозоната има 19, а не само една демокрация", допълни той.
По думите му ЕК трябва да получи мандат от Еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция. Комисията е готова да продължи работата с Гърция, но не може да преговаря по нова спасителна програма без мандат от Еврогрупата, заяви още Домбровскис. Въпреки това обаче нямало лесен изход, много време и възможности са били пропилени, много малко са били печелившите от настоящото положение. "За да намерим решение, е необходимо сериозно отношение от всички преговарящи страни. Ще бъде много трудно възстановяването на финансовата стабилност в Гърция без постигането на договореност, без стратегия за възстановяването на растежа и реформи, затова правителството в Атина трябва да бъде много честно и открито да обясни на гръцкото общество каква е тежестта на решенията, които приема", заяви още Домбровскис.
Вчера в телефонен разговор руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас обсъдиха резултата от референдума. Путин изрази подкрепа за гръцкия народ в настоящата трудна ситуация, съобщи пресслужбата на Кремъл. Двамата обсъдиха и въпроси, свързани с по-нататъшното развитие на руско-гръцките отношения.
Резултатите от референдума в Гърция откриват за правителството път към споразумение с международните кредитори, заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис. "Ултиматумът (от заседанието на Еврогрупата) от 25 юни народът днес върна като бумеранг на онези, които го изпратиха", заяви Варуфакис, добавяйки, че "не"-то на референдума представлява оръжие, с помощта на което правителството ще протегне ръка за сътрудничество със своите партньори с цел постигане на взаимно разбирателство. Министърът заяви, че Атина ще води позитивни преговори с Европейската централна банка и с Европейската комисия и изрази увереност, че от понеделник "Европа ще започне да лекува своите рани, нашите рани".
Гръцкото правителство е готово незабавно да възобнови преговорите с международните кредитори, заяви премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията след обявяването на предварителните резултати от референдума. Отхвърляйки твърденията, че референдумът всъщност бил вот за това дали Гърция да остане в еврозоната, Ципрас изтъкна, че мандатът, който гърците са му дали, е да засили позицията на правителството на преговорите, за да се постигне жизнеспособно решение, а не разрив с Европа, предаде Ройтерс.
Ципрас предупреди, че "няма лесни решения", но че справедливо решение може да бъде постигнато от двете страни.
Всички основни партии в Гърция заявиха вчера писмено, че ще подкрепят премиера Алексис Ципрас в преговорите с кредиторите. Под общия документ се подписаха лидерите на "Независими гърци", "Нова демокрация", ПАСОК, "То потами" и СИРИЗА. Комунистическата партия и "Златна зора" не са се подписали под документа.
Лидерът на "То потами" Ставрос Теодоракис заяви, че в декларацията се призовава за преструктиране на дълга, а също така ще поискат ЕЦБ да обсъди нуждата от отпускане на спешна ликвидна помощ за гръцката банкова система.
Разнопосочни бяха реакциите на европейските политици след референдума. Гръцкото "не" на референдума проправи път за излизане на Гърция от еврозоната, каза словашкият министър на финансите Петер Кажимир.
Почти няма шансове за компромис на Запада с Атина. Това мнение изрази германският вицеканцлер, икономически министър и фракционен лидер на социалдемократите в Бундестага Зигмар Габриел. "Алексис Ципрас говореше пред народа си, че с едно "Не" ще засили преговорните си позиции. В действителност правителството в Атина разруши последните мостове, чрез които Европа и Гърция можеше да достигнат до компромис. При отказ от правилата на играта на еврозоната, който се изразява с изказаното от мнозинството "не", преговори за програми едва ли може да си представим", заяви вицеканцлерът на Федерална република Германия.
Проблемите, свързани с кризата в Гърция, са решими. Така смята финансовият министър на Финландия Александър Стуб. Испания гледа благосклонно на идеята за трети спасителен план за Гърция и иска страната да остане в еврозоната, посочи от своя страна финансовият министър Луис де Хиндос. Атина има право да поиска трети спасителен план и това дори е наложително предвид обстоятелствата, посочи той.

 

И през вчерашния ден се извиха дълги опашки от възрастни хора пред гръцките банки, откъдето могат да изтеглят до 120 евро. С нов декрет банковата ваканция в Гърция бе удължена "с още няколко дни"
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ