23 Април 2024вторник20:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Земеделските кооперации готвят протест

Причината е новите изисквания за монтиране на нивомери и фискални устройства на резервоарите за горива в стопанствата

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 38

Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) се готви за протест срещу въведените с Наредба Н-18 изисквания за монтиране на нивомери и фискални устройства на резервоарите за горива в земеделските стопанства. Организацията вече има и принципна договореност с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), откъдето вече възразиха срещу приетите вече промени.
НСЗКБ се обяви против задължението на фермерите при зареждане на собствената си земеделска техника от собствени бензинови колонки с течни горива да регистрират и отчитат зареждането чрез монтирани от тях нивомерни системи и електронни устройства с фискална памет. Това става ясно от становище, подписано от председателя Петър Николов. "Тези промени не просто будят недоумения - те отприщват буря от недоволства и възмущения", пише становище на организацията.
НСЗКБ е твърдо против тези промени, чрез които се тероризират земеделските стопани, пишат от организацията. Според НСЗКБ промените се налагат силово, репресивно и тихомълком - без да се чуе гласът на неправителствените организации от аграрния сектор.
По техни изчисления се изисква не само касов апарат, а сериозни инвестиции за подземни резервоари, нивомерни системи, компютри, помещения за апаратура, нови работни места и ежегодни разходи за работна заплата на обслужващите ги специалисти. Разходи, непосилни за немалка част от земеделските стопани, заявяват от организацията. Според НСЗКБ най-смущаваща е липсата на убедителни аргументи, на сериозни мотиви за такива изменения. "Твърди се, че целта е да се създаде механизъм за проследяване и установяване на съответствие между документално получените по документи количества, наличното към момента и фактически изразходваното гориво. Логично е, ако ставаше въпрос за продажба, за извършване на сделки. Но земеделските стопани не търгуват с гориво, а го купуват, при това с платен акциз, за да зареждат собствените си трактори и комбайни и да произвеждат селскостопанска продукция", заявяват от организацията.
"Има и неофициално обяснение, че това е начин да се противодейства на контрабандата. Нека да сме наясно: НСЗКБ също е твърд и последователен привърженик на ефективната борба с контрабандата. Но тази борба е по силите на държавата, която разполага за това с голям специализиран апарат - митници, МВР, прокуратура, НАП, съд и т.н. Необяснимо е защо неспособността на държавните органи да се справят с  контрабандната търговия трябва да се стоварва като тежко финансово бреме върху земеделските производители, без от това да има ефект за фиска. А след като репресивните мерки се насочват срещу земеделските труженици, излиза, че контрабандистите се търсят сред тях" е позицията на НСЗКБ.
 Според организацията у земеделските кооперации, както и у всички земеделски производители все повече се задълбочава съмнението и се засилва убедеността, че промените са лобистки, че те обслужват фирмите доставчици на нивомерни и електронни устройства с фискална памет.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ