19 Април 2024петък08:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сред свои

/ брой: 156

автор:Светлана Михова

visibility 2478

Държавната ни глава вече не изненадва никого. Щом се появи съобщението, че ще ходи в Киев, ще се слее със самобитната компания Порошенко-Саакашвили, будният читател обсипа социалната мрежа с възклицания, предвкусвайки нови гафове и абсурди. Те заваляха още преди главата да е огряла с безпричинната си усмивка украинската земя. Тъпата история със знамената беше първа. Дали са били български или руски е работа на домакините. Още повече, когато преди година те игнорираха президента си, бяха обърнали собствения си байряк наопаки, като при война. И тя не закъсня.
Гафът на нашия големец дойде след това - той не даде знак на възмущение от самия факт, че 15-ина флага, на които зелената ивица изглеждала синя, са били съдрани от беснеещи националисти, обсебени от омраза към Русия. Може би тъкмо мотивът на безчинството го е умилил? Изпълнил го е с комфортното усещане, че най-после е сред свои. Обгърнат от царящия в Киев русофобски дух, той можеше да диша с пълни гърди и да даде воля на искрените си чувства към Московията. Добре е да знаем, че в Радата се пръкна уникалното предложение Русия да не се нарича Русия, защото такова било историческото име на Украйна. Който го стори - 12 години затвор. Уникалното хрумване обаче не бе стигнало до нашия човек, за което той няма вина. И по-добре. Иначе щеше да се затрудни в заклинанията си.
В надпреварата да се громи Русия дойде ред на куп лъжи. Изпълзяха от шапката, която стяга и двете държавни глави - руския газ. В дует те заклеймиха всички потоци, които заобикалят България и Украйна. Щом не минават през техни територии, те ставали "икономически неизгодни". Не си даваха сметка, че издават отчаян писък на политически неудачници, които с дяволъка си превръщат страните си в енергийни просяци. "Украйна е ключов партньор за гарантиране на енергийната сигурност на България, на Югоизточна Европа и на континента като цяло", изсили се българският гост. Всеизвестно е, че всички газови кризи досега са резултат от крадливия нрав на киевските власти, а не на "руския монополизъм". Газът, смятат главите, трябва да бъде нормална стока, а не оръжие. Защо не споделят това прозрение с щатските си покровители? Интересно какво ще отговорят прагматичните властелини.
Гвоздей на откровенията на госта стана фразата: " За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа!" Колкото и да се повтаря тя, Крим винаги вече ще бъде руски, а фашизоидна Украйна никога няма да стане част от Европа. Освен ако Европа не се свлече отново до нацистките ценности.
Нека обясним на държавната глава. Крим не е анексиран, защото Русия си го върна без нарушение на международното право и на украинските закони. Първо, защото Уставът на ООН дава правото на референдум, когато се потъпкват правата на едно малцинство, а случаят с руснаците в Крим е точно такъв. И второ, в украинската конституция, висяща в интернет страницата на президента, има параграф, в който пише, че Крим е автономен и може да провежда референдуми. Последният факт обаче нарочно се премълчава. За да може безнаказано да се врещи: "Дръжте агресора!"
За да има в клоунадата свежи гафове, държавната глава взе със себе си момчето за външна свръзка. Прати го в Одеса да обменя опит с губернатора, прочутия връзкоед и ненадминат гафаджия Саакашвили. Той се оказа във форма и каза: "Пътят на Украйна към Европа минавал през България". Боже опази! Да изпаднем в още по-голяма мизерия, защото Украйна се срина до най-сиромашките африкански държави, да ни погълне гражданска война, да забраняват филми, книги, да се отвличат и стрелят помежду си не само мафиоти, но и обикновените хорица, полицаите не само да ритат пияни девойки, но и да прилагат целия арсенал от средновековната инквизиция.
Това ни обеща Саакашвили, а момчето за свръзка се зарадва на оказаната чест. Може би тайно го е питал как от провален президент се е уредил на престижна служба в Украйна с американска заплата. Пред камери в присъствието на щатския посланик в Киев грузинецът се похвали, че на него и целия му екип плаща Вашингтон. Освен това в кабинета на Порошенко министрите през един са чужденци - главно американци и грузинци. Защо да няма някой и друг български бивш големец? В крайна сметка добре е навреме да се урежда бъдещето.
Накрая - един прелюбопитен факт. В Киев държавната глава се склони пред паметника на Кирил и Методий. Знае ли тя, че любезните му домакини издават учебници, в които пише, че създателите на славянското писмо са създали буквите в Крим? Че украинците са най-древната нация в света, дори Елада се е зародила по бреговете на "украинското Причерноморие". Тези и други "исторически истини" приятелите на балканския гост са скрили от него. За да не смутят душевния му комфорт. Нека се усмихва. Най-сетне откри своите. С правилните ценности.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ