29 Март 2024петък08:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Пак за Вуте и тъпана

Как българите изпълняват патриотичния си дълг да не ходят по курорти в Анталия и Корфу

/ брой: 159

автор:Константин Иванов

visibility 1466

Както си му е редно, хорото го поведе Бойко. Българите, вместо да бият път до Анталия и Корфу, да тръгват за Златните пясъци и Слънчев бряг. Така ще изпълнят патриотичния си дълг и ще бъде компенсиран катастрофалният отлив на летовници от Русия и Украйна. Добре известно е, че за този отлив значителен е приносът на президента ни и успешно пригласящите му военен и външен министър. Господата Плевнелиев, Ненчев и Митов заслужиха похвала дори от авторитетното американско списание "Форин афеърс" за оценки от рода, че "Путин е империалист от ХІХ век" (Плевнелиев), че ще увеличаваме бюджета за отбрана "в отговор на руската агресия в Украйна" (Ненчев) и че в "дистанцирането от Москва" може да се разчита на Митов, "изгряваща политическа звезда и войнствено настроен към Москва".
Щафетата пое министърката на туризма, която в публикации и по телевизиите успокоява, че няма страшно, спадът на руски и украински туристи е по-малък от очакваното и че ще компенсираме с приток на богати летовници от Англия, Франция и други западноевропейски страни. Що не пък и от Китай? А буквално преди дни фактор в туристическия бранш предрече, че няма как кризата в Гърция да не отклони към България мощен приток на любители на отдиха на морския бряг.
Това последното ме подтикна да позвъня на мой близък приятел, който има хотел в Свети Влас. Преди десетина дни ми се беше оплакал, че за месец юли има само четири резервации и че персоналът му е по-многоброен от почиващите. Споделих прочетеното за пренасочването на европейците от гръцките плажове към нашето Черноморие.
- Ами тя първата европейка вече е тук с децата си. Живее и работи от години в Страсбург, но преди това е била циганка от Стара Загора. Едно от децата й беше тръгнало да влиза в дълбокото на басейна, жена ми започна да му обяснява, че е опасно, но майката се намеси: "Говорите му на български, няма да ви разбере. Той е французин".
А колкото до съветите на премиера в смисъл "Изберете българското", уверенията на министърката и на фактори от туристическия бранш да очакваме западноевропейски летовници на талази, на талази, приятелят ми сподели, че според хотелиери на Слънчев бряг за идеализираната в някои управнишки глави и реалната ситуация на черноморските ни курорти с пълна сила важел анекдот от шоплука, който един от тях прочел преди време в ДУМА и го разказал на колеги на чашка. Припомняме го. По традиция в миналото на село младоженецът след първата брачна нощ стрелял с пищов или удрял тъпан, за да оповести, че булката е била девствена. Вуте, като чул как съселянинът му Стоичко бие тъпана, рекъл: "Абе, я на тъпана ли да вервам, или на личните си впечатления". Това за "личните впечатления" го писахме от приличие. Всъщност Вуте употребил лесно разпознаваемо трибуквено съществително.
За хотелиерите и ресторантьорите мерило са приходите, а не словесните упражнения на управниците. Защото нито българите са хукнали да отменят резервациите за гръцки и турски курорти, както призова Борисов, а още по-малко се сбъдват мечтанията на министър Ангелкова и разни туристически фактори, че ще потече пълноводна река от германски, френски, чешки и пр. европейци, която ще компенсира отлива на руснаци и украинци.  
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ