19 Април 2024петък11:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Войната на ултиматумите

/ брой: 161

автор:Боряна Костова

visibility 2478

Ултиматумите в коалицията на Борисов взеха да валят като гнили круши. Месеци наред Валери Симеонов удряше заплашително по масата, а Каракачанов му поддакваше, че ако правителството не изпълни едни или други условия на Патриотичния фронт, той на момента си вдига знамената и изоставя управляващите. Нито едно от 10-те искания не бе изпълнено, но след протяжно увъртане патриотичните лидери обявиха победа и се кротнаха на местата си. Бутафория! Ама и Радан Кънев не остана назад. Още през май размаха плашилото, че ако няма воля за реформи, РБ щял да излезе в опозиция. Здравната авантюра на Москов мина в парламента наполовина и с голям зор. Обществото обаче не я приема заради антихуманния й характер и въведе ли се напук, нищо чудно да се повторят февруарските бунтове от 2013 г.
Куцата съдебна реформа, предлагана от другото протеже на РБ - Христо Иванов, също е на път да се сгромоляса. Депутати и магистрати скочиха срещу опитите на властта да окупира съдебната система чрез промени в Конституцията. И лидерът на ДСБ прибягна до модела "Симеонов", като го доразви "творчески". Според своя и на съидейниците си манталитет. Не че и при патриотите нямаше словесни изстъпления, ама чак такива дивотии не бяхме гледали и слушали.
Отхвърлянето на законопроекта за промени в Конституцията в парламентарната комисия отприщи цялата злост на управляващите. Правосъдният министър Христо Иванов напусна позата си на хрисим протестантски мисионер в Африка и нападна фронтално Висшия съдебен съвет, наричайки го "централна трансмисия на търговията с дела". Сиреч, обвини го в престъпна дейност. И за да подсили впечатлението, рече: "В съдебната система функционира една изключително овластена мафия". Повтори го в няколко медии. Трябва да си много калпав юрист, нежели министър, или да си изключил централно от гняв, за да си позволиш подобна фриволност и да мислиш, че ще ти се размине. Както и не му се размина. ВСС му го върна с поредна декларация, в която много възпитано обяви, че министърът говори неистини и клевети. А главният прокурор Цацаров се възмути, че пред тях говорел благо едно, а навън - друго. Ами, като не му стиска да води професионален спор?!
Първенството по изливане на помия обаче не принадлежи на Христо Иванов. "Призът" заслужи дежурният дърдорко на ГЕРБ (преди на СДС) Методи Андреев, който още се вживява в някогашния си пост на шеф на Комисията по досиетата, където се подвизава 9 месеца. За три дни Андреев обиколи  всички бойкоугодни телевизии и наговори такива нелепости, че да се чудиш дали е с всичкия си. Ето един от мозъчните му бисери: "БСП, ДПС, "Атака" и АБВ се явяват организирана престъпна политическа група, която защитава тежката престъпност, като не искат да се реформира съдебната система". В друг ефир пък обвини БСП, АБВ и "Атака", че били "проруски и проевразийски партии". Това може и да няма връзка със съдебната ни система, ама Андреев никога не минава без любимите си дъвки за "дългата ръка на Москва", за сянката на комунизма и за ДС. И на бърза ръка налепи етикети на кого ли не. Янаки Стоилов бил "доцента по нищоговорене". Мая Манолова не ставала за омбудсман "заради имиджа си". А проф. Георги Близнашки, с когото довчера се прегръщаше, сега бил "деградирал авторитет". Раздава човекът оценки като да е академик по право, а не обикновен строителен инженер.
След свирепата "артилерийска подготовка" в битката за овладяване на съдебната власт влезе и Радан Кънев. "Пропадането на съдебната реформа без съмнение ще означава правителствена криза", закани се той в декларация на РБ. И по болшевишки заплаши вицепремиера Калфин, че "реформаторите" ще оттеглят подкрепата си за него, ако АБВ не се съгласи да гласува за конституционните промени. Дано депутатите на Първанов не го предадат за втори път, като си променят позицията. А както казва Борислав Цеков от Института за модерна политика, Кънев не трябва да го вземате на сериозно. Спомнете си как преди изборите той се кълнеше, че никога няма да се съюзи с Бойко Борисов, пък сега му лиже подметките. Доскоро твърдеше, че управление, което зависи от подкрепата на ДПС, не може да реформира правосъдието, понеже Движението работело "за съдебната мафия". Ама сега се просва на килимчето пред Местан да се помиряват. От РБ опитаха с ултиматум и пред БСП - подкрепа срещу пост на омбудсман за Мая Манолова, но не им мина номерът. От левицата повториха: промени в съдебните закони - да, за Конституцията не сме съгласни.
Междувременно Христо Иванов изкопчи от генсека на ЕК Катрин Дей най-общи пожелания за съдебната ни реформа. Той обаче наду балона, че Европа настоявала да я направим. Решението е в ръцете на ДПС. Но неговият ултиматум едва ли ще пасне на "реформаторите" и патриотите...      
            

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

БНБ призна: Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 1

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ