28 Март 2024четвъртък21:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горещи дни за пловдивските театрали

Творчески екип от Санкт Петербург подготвя куклената пиеса "Децата на Хамелн"

/ брой: 163

автор:Пенка Калинкова

visibility 2164

Отдавна лятото не означава мечтаната  ваканция за хората на Мелпомена. Може и да има такива, но в Пловдив стягат театралната есен на доста напрегнати обороти. В Кукления театър се е настанил познат творчески екип от Санкт Петербург - режисьорът Сергей Столяров и художникът-сценограф и проектант на кукли Александър Алексеев. Помним ги от постановката на "Желанието, наречено Фауст" преди десет години. Умен и забавен спектакъл, направен с определен постановъчен замах. Сега готвят своята версия на известната немска приказка от средните векове "Децата на Хамелн". В ателиетата вече майсторят куклите, създават костюмите и декора, час по час в тях надникват любопитни очи, дори директорът на театъра Виктор Бойчев не издържа и ни повежда  към тях.
Със спектакъла са ангажирани известните актьори на театъра Живко Джуранов, Румен Караманов, Димитър Николов, ветеранът Панайот Добрев, актрисите Мария Димитрова, Наталия Василева, Соня Ботева, Ивелина Колева. Чували ли сте легендата, която е с давност от Хттт век и която е в основата на произведения на писатели като Гьоте, братя Грим, братя Стругацки, Марина Цветаева? Богат и славен бил град Хамелн. Хората му били много щастливи, живеели охолно, доволни и безгрижни. И имали много деца. Но един ден над града надвиснала неочаквана беда - запасите в избите започнали да изчезват. Плъхове нападнали и унищожили всичко, без да оставят ни зрънце ръж и пшеница. Настъпил глад, хората се озлобили, спрели да общуват. В Хамелн се появил странен чужденец, който обещал, че ще избави града от гризачите. Поставил своите условия и хората ги приели. Ловецът на плъхове извадил своята флейта и омагьосани от музиката, плъховете последвали свирача до дълбоките води на река Везер, където се издавили. Сторило им се лесно на гражданите на Хамелн това избавление и когато флейтистът се върнал, за да получи обещаната награда, срещнал наглостта и неблагодарността на жителите и управниците на градчето. Човекът бил изгонен, а те си устроили пищни тържества - толкова шумни и весели, че никой не чул музиката на вълшебната флейта и не забелязал как децата им като омагьосани излизат, хванати за ръце, извън стените на крепостта. А на сутринта, когато възрастните изтрезнели и се огледали, видели празните си къщи, тихите улици и разбрали, че децата им ги няма.
Страшна, но и много поучителна приказка. Тя е, както сами се досещате, за честта и силата на обещанието, за верността към дадената дума, поставя вечните въпроси - умеем ли да се радваме, вместо да завиждаме, грижим ли се за душите си или всичко свеждаме до договорни клаузи, можем ли да обичаме и да уважаваме чуждото мнение, да го приемаме... Какъв е примерът, който даваме на тези, които идват след нас? В крайна сметка всичко в нашия живот е в резултат от нашия избор - добър или лош, той е посочен от нас, казва режисьорът Сергей Столяров. Неговото решение е да представи този спектакъл върху известен мит като карнавален празник, в който ще бъде въвлечена за участие и публиката. Премиерата ще бъде на 2 септември.

Още един сезон Драмата няма да може да разполага с голямата си сцена

И в Драматичния театър под Сахат тепе времето тече ускорено - репетират се едновременно няколко пиеси. Две от тях - "Сестри Палавееви" по романа на Алек Попов "Сестри Палавееви в бурята на историята" (2013) и "Няма ток за електрическия стол", дебют в театъра на писателя Александър Секулов, ще имат своите премиери още в първите две вечери на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Писателят съвместно с творческата си партньорка Деляна Манева е написал сценария, постановчик е Елена Панайотова, а пиесата на Секулов се репетира от режисьорката Лилия Абаджиева (за пръв път тя работи със съвременен драматургичен текст!) с актьорите Калин Врачански и Красимир Доков, сценография и костюми Васил Абаджиев.
През октомври се очакват още три премиери. "Пет жени в еднакви рокли" от Алън Бол е постановка на Атанас Атанасов. Пиесата бе репетирана и готова преди време и спряна заради проблеми с авторските права, сега в постановката влизат двама нови актьори. Режисьорът Андрей Калудов поставя "Началото на края" от Себастиен Тиери - на Стоянка Мутафова ще партнират Пьотър Кшемински и трима млади пловдивски актьори - Мариана Йотова, Елена Атанасова, Тодор Дърлянов.  Очаква се и световната премиера на пиесата "Великите любовници", специален гост ще бъде нейният автор Владимир Котенко. Изборът на комедията е на Красимир Ранков, а в ролите на маркиз Дьо Сад, Дон Жуан и Казанова и тяхното обкръжение са разпределени актьори от по-възрастното поколение като Анелия Ташева, Стефан Попов, Тодор Генов, Стоян Сърданов, Марин Младенов, Мария Генчева, Русалина Чапликова.
Ускореният ритъм в Пловдивския театър се дължи на няколко обстоятелства, едно от които е особено важно - предстои дългоочакваният ремонт на Пловдивския театър след пожара преди две години. Предметът на поръчката е архитектурата, сценичната механизация, водоснабдяването, канализацията, отоплението, вентилацията, пожароизвестяване и пожарогасене, електроинсталации, елтабла и захранващи линии, осветителна инсталация, силова инсталация, мълниезащитна инсталация, заземителна инсталация, осветителна техника и оборудване, пожарна безопасност, контролноизмервателни прибори и автоматика, озвучаване. Обществената поръчка е на стойност 3 479 694 лв. без ДДС. Продължителността на ремонта е 180 дни.
Още един сезон Пловдивският театър няма да може да разполага с голямата си сцена. Затова ръководството на театъра е преценило, че това лято не бива да се почива, а трябва да се свърши основната репетиционна работа. Началото на 10 септември е със "Сестри Палавееви". Главните роли на Кара и Яра изпълняват младите актриси Боряна Братоева и Мила Люцканова, в ролята на Медвед гостува Добрин Досев, участват общо 15 актьори, сред които още Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Димитър Димитров... Търси се съответстващ театрален език, върви се по ръба между комедията и драмата, споделят актьорите. Спектакълът е много сложен от техническа и актьорска гледна точка, но направен с много любов, твърди актьорът Симеон Алексиев. Едно от големите предизвикателства е към сценографа Петър Митев със смяната на множество пространства. Но, разбира се, основното, с което ще се сблъскат авторите и изпълнителите на спектакъла, ще бъде сложното нееднозначно отношение на българите към този период от националната история.


Проекти на персонажите от "Децата на Хамелн" в Кукления театър

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ