19 Април 2024петък21:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стотици почетоха годишнината от разстрела на Вапцаров

/ брой: 168

автор:Мария Нинова

visibility 1108

Стотици граждани се събраха вчера на софийското Гарнизонно стрелбище, за да отбележат 73-годишнината от разстрела на поета Никола Вапцаров. Градският съвет на БСП и БАС организираха Паметно утро в чест на осъдените на смърт от фашистите. На него присъстваха евродепутатът Георги Пирински, депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов, Георги Гьоков, Кристиан Вигенин и др., членове на Националния съвет на БСП и представители на градската организация.
Утрото започна със стихове на Никола Вапцаров и Антон Попов и цитиране на имената на останалите герои, загинали в борбата срещу антифашизма. В своето слово главният редактор на вестник "Моята вяра" Драгомир Шопов  обяви, че "на този ден преди 73 години шестима мъже, шестима големи българи се простиха със стария свят и с несправедливия живот - "озъбено свирепо куче" и преминаха в друго измерение". "Така Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Атанас Романов, Георги Минчев и Никола Вапцаров се превърнаха в морална категория, чиито основни компоненти са обич и вяра, дързост и омраза, победа и бъдеще", обяви Шопов и допълни, че ретроградните сили на фашисткия мрак се боят от поета и словото му.
Поетът Йордан Милев заяви, че героите са разстреляни на стрелбището от куршум с единствена посока - безсмъртието. Той отбеляза, че Вапцаров и Антон Попов са отдали живота си за най-голямата човешка любов - Родината.
По-късно пред паметника на Вапцаров в София поети от всички поколения и членове на Съюза на българските писалите изнесоха рецитал в негова памет. Годишнината от разстрела на поета, чиито "Моторни песни" обиколиха света, бе отбелязана на много места в страната.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ