Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Пардон

АБСУРД ВРЪЗ АБСУРДА

Благовест Митков

25. Юли 2015 , брой: 169   1738   0Това, че живеем в абсурдна държава, вече е ясно на всички. Преди години, когато футболните ни национали обявиха, че ще стачкуват, ако не им бъдат изплатени някакви премии, във вестниците писаха, че това ще бъде първата в света стачка на милионери. Сега пък се задава увеличение на цената на тока. И работодателите заплашват, че ще стачкуват. Това ще бъде първата в света стачка на фабриканти. А премиерът Борисов пък обяви, че и той ще протестира. Ето ви и първият премиер-стачник!
Впрочем цената на тока, че ще се вдигне, ще се вдигне. Рано или късно. Защото сме в преход и криза, а да управляваш в условията на преход и криза е беля работа. Да убеждаваш народа, че управлявайки в условията на преход и криза, въпреки всичко управляваш успешно, също е беля работа.
А пък да убеждаваш народа, че благодарение на твоето управление той живее все по-добре – от това по-беля работа няма! Някой беше казал, че хладилникът победи телевизора. Той явно е умен човек.
Друг умник пък беше казал, че когато работите не вървят, редно е да се надникне в историята. Да надникнем:
Годината е 1919. Германия е победена. Кайзерът е свален, империята е мъртва. Разруха! Пълна, разруха! Чели сме нещичко от Ремарк, знаем.
По същото време в Русия се води гражданска война. Ама се води така, както само руснаци могат да я водят! Кръв, смърт и глад! Чели сме нещичко от Булгаков, знаем. Двайсет години по-късно обаче Германия вече е световна сила и е завладяла почти цяла Европа, а Русия след още четири години побеждава Германия и завладява половината Европа.
А сега нека да прескочим горе-долу половин век. Годината е 1990. В България започва преход. Някои казват, че преходът е от комунизъм към капитализъм, други казват, че е от планова към пазарна икономика, трети нищо не казват, но една прекрасна сутрин се събуждат милионери.
И като тръгна пустият му преход! Ха днес да свърши – не свършва! Ха догодина да свърши – не свършва! Двайсет и пет години все преход и криза, преход и криза – безкрай!
Та сега, когато отново се задава увеличение на цената на тока, а оттам и на всичко останало поради кризата, редно е да попитаме – коя война България загуби и с кого воюваме в момента? Но задават ли се абсурдни въпроси, когато сме наясно, че живеем в абсурдна държава?!

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"