19 Април 2024петък01:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Синдикати и бизнес на общ протест в сряда

В протестните шествия ще се включат 1000 фирми от близо 30 града, работодателите поискаха ново отлагане на цената на тока - от януари 216 г.

/ брой: 171

автор:Дума

visibility 1231

Мащабен протест срещу цената на тока планират четирите работодателски организации - Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТТП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Този път към протеста ще се присъединят и синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".
Протестът ще започне на 29 юли пред Министерския съвет и президентството в столицата и са предвидени шествия по улиците на града. По думите на изпълнителния директор на КРИБ Евгени Иванов действията им "ще затворят София и България". Протестни шествия на представители на различни индустрии ще има в близо 30 града, като очакванията са да се присъединят над 1000 предприятия.
При предишния протест на бизнеса на 26 юни организациите предупредиха, че ще ограничат потреблението на електричество и това може да окаже много сериозно отражение върху електроенергийната система в страната. Оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обаче не показаха наличие на заплаха за системата. До петък (31 юли) се очаква крайното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) относно увеличението в цената на тока. Новият протест ще се случи само месец след първия протест на бизнеса у нас, на който 1100 предприятия излязоха в едночасова стачка срещу готвеното от регулатора поскъпване на електроенергията.
До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София. Очакват се и техни поддръжници от други градове. В техния призив за протеста се казва: "Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!". И още - "Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките "Задължения към обществото".
Ново отлагане в поскъпването на тока поискаха вчера работодателите. Искаме отлагане на новото ценово решение за електроенергията за 1 януари 2016 г., заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.
Неизбежен е скокът на цените на стоки и услуги на вътрешния пазар, както и съкращаването на персонала при увеличение на цената на тока, заяви председателят на АИКБ Васил Велев. Той допълва, че най-вероятно ще има ограничения в заплащанията на предприятия, които работят за външните пазари.
Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК представиха общата си позиция за планираното повишаване на ценовата добавка "Задължение към обществото" от 1 август т.г. смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията.
Действията на някои хора в парламента обърнаха колата, оказа се, че всичките ни усилия отидоха напразно, заяви Евгений Иванов от КРИБ. В системата на енергетиката има мафия, подчерта той. Оказа се, че бъдещето на България не е експортната индустрия, а оборският тор, каза Иванов.
През изминалия месец се потрудихме да намерим пътища и мерки, които да препятстват повишаването на тока за бизнеса, но лобистки интереси ни спънаха - в парламента се гласуваха допълнителни мерки за производство на ток от биомаса, посочи Добрин Иванов от АИКБ. Прогнозираме фалити, загуба на конкурентоспособност, на работни места, ако се увеличи цената на тока от 1 август т.г., допълни той.
Светослав Глосов от Камарата на строителите в България подчерта, че новите цени ще се отразят твърде негативно на строителния бранш. Няма начин да се подготвят анекси на съществуващите договори, след като се увеличат цените на материалите, уточни той.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ