27 Април 2024събота01:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов пак в стрес заради протестите срещу тока

Според премиера не трябвало електричеството да поскъпва, шефът на КЕВР пък заяви, че в петък ще бъдат обявени новите цени

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 28

"Не би трябвало да се повиши цената на тока, протестите отпреди около две години доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове. Това заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Луковит след откриването на пречиствателната станция в града. Преди около месец, когато беше първият протест на бизнеса, премиерът заяви, че и той също е готов да излезе на протест заедно с представителите на бизнеса срещу новата цена на тока.
"В България има независим регулатор - КЕВР. Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока вследствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме", обясни премиерът Бойко Борисов.
На въпрос дали това означава, че протестите, в които днес ще се включат и бизнеса, и синдикатите, са основателни, премиерът заяви: "Не мога да коментирам. Демокрация - всеки може да протестира колкото иска". "Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш, без да се направят компромиси и всеки да понесе цената", посочи още Бойко Борисов.
По-рано вчера председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че нови цени на електрическата енергия ще има от 31 юли. Затова има и нов ценови период. Само преди ден представителите на бизнеса поискаха сегашните цени на тока да бъдат запазени до началото на 2016 г.
На 31 юли ще оповестим ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август, каза председателят на регулатора. То ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР. На 31 юли, когато обявяваме ценовото решение, ще оповестим подробно какви са промените и какви са ефектите, възникнали в резултат на тези промени, добави той.
На въпрос защо министърът на енергетиката Теменужка Петкова е била в сградата на КЕВР с част от екипа си тази сутрин, Иванов отговори, че е била проведена работна среща. Той отрече върху него да е оказван натиск за решението каква да бъде новата цена на тока. Иванов подчерта, че спазва законите, а те не дават възможност за отлагане на новия регулаторен период с още един месец.
В коментар на обявения преди ден от работодателски организации национален протест срещу новите цени на тока, който ще се състои днес, Иван Иванов коментира, че в България, съгласно Конституцията, всеки има право да протестира.


ЧЕЗ ще прави извънреден отчет на електромерите

Във връзка с очакваните нови цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 август 2015 г., ЧЕЗ започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите, съобщиха от компанията. Фактурите през август ще съдържат две стойности за използваната електроенергия - по стари и по нови цени. За целта компанията е ангажирала допълнително 327 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни - на 1 и 2 август. Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени.
Абонатите ще имат възможност и сами да отчетат показанията на електромерите си на 31 юли 2015 г. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството. Който иска да се възползват от тази възможност, трябва да направи своя отчет на 31 юли и да подаде данните към компанията между 1 и 5 август през уеб-сайта на ЧЕЗ - www.cez.bg.
И от ЕВН напомниха, че заради очакваните нови цени, всеки битов и малък стопански клиент на дружеството има възможност да отчете електромера си към 1 август 2015 г. и да предостави данните в удобен за него офис на компанията. Клиентите, които искат да се възползват от възможността, трябва да попълнят декларация, която се предоставя в офисите на ЕВН. Предоставянето на декларациите е безплатно и ще се извършва от 3 до 5 август.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ