28 Март 2024четвъртък23:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Демагогия вместо демография

Българите намаляват с по 200 души на ден, държавата не "забелязва"

/ брой: 174

автор:Ева Костова

visibility 1386

Има ли нация, която не се стряска от факта, че децата й умират два пъти по-често, отколкото в други страни? Има - българската. За това обаче не е виновна нацията, а са виновни онези, които стоят начело и диктуват дневния ред на тази нация. Диктуват го за съжаление не в посока напред, а напротив. Към стопяването й. Затова са и толкова стряскащи данните за стопяването на българите, особено в последните години управление при управлението на ГЕРБ. 
От властващата партия, като чуят за демография, се хващат за... поредната стратегия. Която

нито грее, нито топли

Единствено само претендира за научност и сериозни анализи, а всъщност кривва ту в обещания, ту в някакви европейски ужким норми и изисквания. А всъщност се оказва поредната ялова абракадабра, маскирана като грижа за България и бъдещето на страната. Често - уви, проявите минават кампанийно покрай дадени пари за някой европроект, някои моментни изисквания или пък резултатите отлежават непотребни в нечии чекмеджета. Националната демографска стратегия примерно е разхвърляна по всички министерства и като няма орган, който да координира цялостно дейността и да я насочва в единна посока. Това от своя превръща демографията в любима тема на управленската демагогия и подминава онова съдържание, което се определя като основно - наука за народа. Тази метаморфоза у нас тече с години. Иначе щяха ли да са толкова трагични прогнозите за бъдещето население на тази забравена като че ли територия на голямата Европа.  
Три прогнозни сценария на Националния статистически институт подсказват какво ще е дереджето ни през 2060 г. Оптимистичният отчита население от около 5,8 млн. българи, а песимистичният - около 5,2 милиона. Според експерти от института през същата 2060 година на 100 души в работоспособна възраст ще се падат 84 неработоспособни деца до 14 години и възрастни хора над 65 години. За 2015 г. прогнозата е, че на 100 работоспособни българи ще се паднат по 52-ма души в неработоспособна възраст. За сравнение - в края на 2004 г. в страната живеят постоянно 7,76 млн. души. Прогнозите на учените за по-близки времена сочат, че

през 2020 г. българите ще са 6,86 милиона

Историци и политолози алармират, че  демографският проблем е най-големият проблем, който стои пред страната и пред българската нация, тъй като само в рамките на четвърт век населението ни е намаляло с 2 млн. души. Днес смъртността е два пъти по-голяма от раждаемостта, а само през 2012 г. 20 000 млади българи са заминали за чужбина. От останалите 60 на сто са готови с куфарите за навън и нямат намерение да се връщат някога. Колосалните проблеми тичат пред нас, но това като че ли не смущава политическите сили. Като изключим БСП, която непрекъснато алармира и търси подкрепа за решаване поне на тези проблеми, които не изискват кой знае колко много средства за смекчаване на изключително мрачната перспектива. Друг е въпросът, че предлаганото от БСП априори не среща разбиране от другите политически сили поради криворазбраните политически противопоставяния. Което пречи демографската проблематика да бъде изведена като водещ приоритет в нашата социална и икономическа политика.
На питане от Михаил Миков и Корнелия Нинова - народни представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, за мерките, които правителството предприема по отношение на лошата демографска перспектива пред страната, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин увери "скромно", че създаването на условия за балансирано демографско развитие е сред най-важните приоритети и ангажименти на българското правителство. И прозря, че от десетилетия в България се развиват трайни неблагоприятни демографски тенденции, но през последните години темповете на намаляване на населението се забавяли. Интересно защо европейската служба Eurostat говори обратното и казва, че по демографски срив България е сред първите в ЕС, а по темпове на "народостопяване" е първа. И отчита отрицателния естествен прираст, ниската раждаемост, която не може да покрие високото равнище на общата смъртност, остаряването и неравномерното териториално разпределение на населението. Така е и през 2014 г. - броят на починалите (108 952 души) е над 1,6 пъти по-висок от броя на живородените деца (67 585).
Споко обаче, правителството предприема мерки в отговор и те били за "демографски промени в дългосрочен, системен, хоризонтален и интегриран характер". Следва

поредната порция невъзможен оптимизъм

с хоризонт до 2030 г. Те щели да "са резултат на мобилизиране на ресурсите и възможностите на 14 министерства, множество агенции, Националната здравноосигурителна каса, Националният осигурителен институт, научни институти при БАН и др." Ясно, нали? В подкрепа на това Калфин цитира и ред програми и направления за насърчаване на раждаемостта, Закона за семейните помощи и изразходваните досега средства по него, този за закрила на децата, Кодекса за социално осигуряване и изплатените обезщетения и т.н. Тези неща и досега ги има, но стопяването си продължава.  Твърде дежурно звучат и обещаните от актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.) мерки за "осигуряване на просто демографско възпроизводство на населението" - подобряване на качествените характеристики на човешките ресурси, гъвкаво съчетаване на семеен и професионален живот; разнообразяване и подобряване на качеството на услугите за отглеждане, възпитание и социализация на децата; подкрепа на отговорното родителство; подобряване на стандарта и качеството на живота.

Министър Калфин добре си е научил урока

на хартия. Но на практика се получава така, че парите често не отват там, където трябва и не се изразходват така, както трябва. Иначе нямаше майки да протестират и да искат увеличение на детските, които сега не стигат и за една буйка на бебето, за премахване на подоходни критерии, които не позволяват дори семейства под средна ръка да ги получават. Жените дават на държавата, в която искат да живеят, най-скъпото - децата като бъдеще на тази държава. Те са в правото си да искат съответната грижа за тяхното израстване и възпитание и връщане на отнети вече придобивки. Иначе закрилата на бременните жени, майките, децата и семействата в България са уредени в множество нормативни актове - Семеен кодекс, Кодекс на труда, Закон за защита от дискриминация, Закон за защита от домашното насилие, Закон за закрила на детето, Закон за семейните помощи за деца и др. Резултатът - много баби, хилаво дете.  
Ивайло Калфин не пропусна да открои като положителни тенденции през 2014 г. увеличаването на броя на живородените деца с 1007, или с 1,5% и нарастването на средната продължителност на живота на населението. Това, последното, както се разбира, идва да подкрепи жизнеутвърждаващата му реформа за повишените възраст и стаж за пенсиониране. Но не плачи сърце...
Като контрапункт обаче идват данните от информационната система за ражданията към Министерството на здравеопазването, които сочат, че ражданията през изминалата 2014 г. били 62 932. Това е чудовищен спад спрямо ражданията през предходната 2013 г., констатират специалистите. И като последваща констатация се нарежда тази на Световната банка, че застаряването на българското население е сред най-големите предизвикателства за пазара на труда. Според изследване на СБ средностатистическият българин ще става все по-възрастен, а в България се наблюдава най-резкият спад на населението в работоспособна възраст сред всички останали страни в ЕС. Това се дължи предимно на ниската раждаемост и на емиграцията. Известно е и друго - че за последните пет години се изкачихме от 19-о до 6-о място в ранглистата по най-голяма смъртност в света. 73,4 години е продължителността на живота в България, а в другите страни от Европейския съюз  е 79,5 години. Това означава, че българите живеят с около 6 години по-малко от останалите европейци. Всичко това обуславя и другата констатация: България е сред страните с

най-ниска средна продължителност на живота

в Европейския съюз.
И ако у нас някои поднасят в угода на силните на деня някаква стъкмистика, истината е далеч по-трагична. Любимото ЦРУ на САЩ сочи в своя сайт, че населението на България към юли 2014 г. не е толкова, колкото твърди нашенският НСИ, а е 6 924 716 души, в началото на 2015 г. то вече е около 6 890 000 души - с около 300 000 по-малко от данните на НСИ.
Запознати твърдят, че вероятно и други демографски данни са "фризирани" от услужливи институции. Но голата истина все пак лъсва: пресметнато е, че всъщност намаляваме за една година с някъде между 71 000 и 74 000 души, с по 200 души на ден или с вече по 8,3 души на всеки час. Както и да го гледаш - световен рекорд.
Едва ли са нужни повече стряскащи класации, за да прозре и най-непосветеният, че България изчезва. Но ако я няма държавата, българите като барон Мюнхаузен едва ли ще се измъкнат сами за косата си от бедата. Пък и отдавна минаха времената на призиви от рода: демографията е всенародно дело. Все някой трябва да застане отпред. Не да слага прът в колелата, а да прави нужното, за да се промени картината. Иначе оставаме излъгани и унижени в една територия, която си харесваме за родина. Това трябва да разберат днешните управляващи и на дело да покажат защо са там, отгоре.
Утре ще бъде късно. 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ