25 Април 2024четвъртък12:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард/Срещи

Боян Балев:

БСП да бъде партия на действието

Партийните организации, които дават шанс на младите хора, получават по-добри резултати, смята организационният секретар на Младежкото обединение на БСП

/ брой: 175

автор:Мария Нинова

visibility 1057

Боян Балев е роден през 1979 година в Белене. Завършил е политология и макроикономика в СУ "Св. Климент Охридски", както и "Национална сигурност и отбрана" във Военната академия "Г. С. Раковски". В момента е организационен секретар на Младежкото обединение на БСП.


- В навечерието на изборите социалистите отново ще се качат на Бузлуджа. Какво означава този ден за млад човек като вас?
- На Бузлуджа винаги се качвам с идеята, че ще видя много приятели и даже няма да имам време за всички. Настроението винаги е много добро и не се влияе от предизборната обстановка. Весело беше и през 2009 година след тежката изборна загуба.
Разбира се, ще има и сериозни разговори за политика. Като членове на партия с почти 125-годишна история винаги успяваме да погледнем над злободневието, по-далеч от следващите няколко месеца. Трябва да мислим дългосрочно, отвъд перспективата на едни или други избори. Младите хора в БСП трябва да обсъждаме каква България искаме да видим след 10 и дори 20 години и как можем да я постигнем. Голям проблем на българската политика е, че много неща се правят ден за ден, с мисъл за оцеляване до края на мандата. Това трябва да се промени.
- БСП от дълги години е обвинявана, че не стимулира развитието на младите хора. Какво е вашето мнение?
- Мнозинството от членовете на БСП разглеждат кадровата политика като основна слабост на последните ни две участия в управлението - Тройната коалиция и правителството на Пламен Орешарски. Няма как младите хора да са извън тази обща картина.
Преди местните избори обаче на преден план излиза отношението към младите на равнище общински организации. Във всяка община е различно. Партийните организации, които дават шанс на младите хора, получават по-добри резултати. За съжаление има немалко местни структури, които се насочват към млади хора едва след серия от тежки изборни поражения. В ход е процесът за издигане на кандидатите на БСП за кметове и съветници. Ако се развива, както досега, очаквам повече членове на Младежкото обединение да са не само съветници, но и кметове на общини.
- Какво трябва да се промени в партията, за да бъдат привлечени по-млади хора?
- Това е много голям въпрос. Ние можем да искаме промяна още в учебниците, които налагат на младите хора манипулативна, дори извратена представа за историята за последните 100 години. Можем да искаме промяна и в медийната среда и куп други неща, които не могат да се случат поне засега.
От БСП обаче зависи кои са личностите, които отправят послания към младите хора, как ги отправят и какви са посланията. Усилията на ръководството на партията да налага нови и млади лица в медиите и публичното пространство са изключително важни и трябва да продължат. За да предизвикаме по-голям интерес на БСП към младите, трябва по-често да виждаме в националния ефир по-младите членове на Националния съвет, Изпълнителното бюро и парламентарната група.
По отношение на посланията към младите хора няма нужда да се открива топлата вода. Четири групи въпроси са основни - образование, професионална реализация, създаването на семейство и свободното време.
В настоящата ситуация и във връзка с демографската криза БСП трябва силно да акцентира върху младите семейства и жилищната политика. Това трябва да е първата точка и основното послание на следващата ни предизборна платформа. Още от ХIХ век жилищното строителство е основен ангажимент на левите партии в цяла Европа и категорично съм убеден, че трябва да поставим жилищния въпрос като приоритетен пред данъчната политика. Не само БСП, цяла България трябва да осъзнае, че преодоляването на негативните демографски тенденции е невъзможно без осигуряване на първи дом за младите семейства.
Връзката между демографските и икономическите процеси е изключително сложна и не е еднопосочна. Десницата в годините на прехода, макар и негласно, налага тезата, че България не може да изхранва 9 милиона души население и затова е бедна, но жизненият стандарт ще се повиши, ако останем 5 милиона, защото тогава всички ще можем да се издържаме от туризъм и земеделие. Това е политикономически идиотизъм. Както икономическият спад влияе негативно върху демографските тенденции, така и демографските тенденции влияят негативно върху икономиката. Не можем да имаме стабилен, дългосрочен икономически растеж без растеж на населението. Западна Европа е идеалният лош пример в това отношение. Свиването на националния пазар прави равнището по-неефективно, ниско производително, и затруднява инвестициите. Намаляването на населението ни превръща в икономическа периферия. Влошава цялостната икономическа среда и намалява възможностите за икономическа активност, за намиране на работа.
Жилището и качественото работно място в близост до него са основата на перспективата, която БСП трябва да предлага на младите хора за оставането им в България.
- Какво мислят младите социалисти за предстоящата изборна кампания?
- Мненията се различават в зависимост от предварителните очаквания да спечелим или загубим в съответната община. В публичното пространство отново се вещаят апокалиптични сценарии за резултатите на БСП. Като управляващи ГЕРБ отново ще използват държавната машина в предизборната си кампания. Не можем да им отречем, че са много силни и в задкулисието на предизборните битки.
Освен проблеми обаче местните избори дават и възможности. Имаме качествени кандидати за кметове. Левите стандарти, приети на конгреса, са най-добрата основа за политика и това личи от вече приетите платформи в повече от 70 общини.
Напоследък съвсем други фактори влияят силно върху изборните резултати, но БСП може да се бори за победа в голямата част от общините.
- Вие като организационен секретар на Младежкото обединение на партията как ще се включите в нея?
- Ще участвам в цялата кампания на БСП, както и в кампаниите на членовете на Младежкото обединение, които са кандидати за съветници и кметове. Особено важно е активистите на МО, които не сме кандидати в тази кампания, да застанем зад нашите другари, които ще се борят да бъдат избрани.
- Какво трябва да направи левицата, за да успее да извлече максимални резултати от местния вот?
- Както винаги на местните избори имаме шансове да спечелим на много места. Не можем да решим проблема с купения и контролиран вот, но ще постигнем добри резултати, ако преодолеем хроничната слабост в правенето на кампании.
Винаги давам пример с кампанията за референдума за АЕЦ "Белене" - последната ни изборна победа, защото най-важното е да се поучим от нашия положителен опит. Събирането на 700 хиляди подписа стана след индивидуални разговори с над 2 милиона граждани. Негативната медийна среда не успя да обърне нагласите, които ние, социалистите, създадохме в диалог с хората. Не успяхме да стартираме проекта, защото и в предишния парламент имаше мнозинство от противници на ядрената ни енергетика - ГЕРБ и ДПС имаха над 130 депутати и нямаше как да се отмени решението за спиране на "Белене". Но нашата кампания за референдума свали ГЕРБ от власт и удвои представителството ни в парламента през 2013 година, върна ни в управлението. Индивидуалната работа с хората е пътят, по който трябва да разширяваме влиянието си и да печелим избори. В много от по-малките общини такава кампания се прави от години и резултатите са видими. В тази посока трябва да се увеличат усилията в областните центрове.
- Има ли различия в БСП?
- БСП остана може би последната демократична партия на българския политически терен и това създава погрешното впечатление, че имаме по-тежки вътрешни противоречия в сравнение с другите партии. Оставям настрана ролята на медиите. В ГЕРБ и ДПС имат по-тежки вътрешни проблеми от нас, но те се потискат от авторитарните ръководства на тези партии.
Не мисля, че проблемът на БСП е в споровете по един или друг въпрос. Според мен по-важно е след края на дискусията, като сме взели някакво решение на равнище ОПО, общински съвет, конференция, национален съвет или конгрес, спазвайки устава, да се мобилизираме и да изпълним това решение, да проведем съответната кампания и да постигнем желан резултат. Аз съм бил свидетел на много силни и полезни дискусии и дебати на вътрешнопартийни форуми. Мога да кажа, че имаме прекрасни оратори в партията. Казват се много умни и важни неща, но съответното заседание приключва и до следващото не се случва нищо. Трябва да преодолеем тази слабост. Познаваме добре проблемите на партията и на държавата, имаме идеи, но реализирането им не става само с приказки. Всяко дори малко политическо действие е по-важно от хиляди речи и програми.
БСП трябва да бъде партия на действието.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 186

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 183

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ