26 Април 2024петък04:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно наум

Закаляване на море и планина

Въздухът, слънцето и водата са най-благоприятни за укрепване на организма

/ брой: 175

visibility 3125

Доц. д-р Гео НЕШЕВ

Известно е, че летният сезон е най-благоприятен за поставяне на началото, но постепенно и за разширяването на закалителни процедури, при които най-ефективни средства са въздухът, слънцето и водата.
Използването на въздушните маси като закалително средство е най-добре да започне с въздушни бани в закрито помещение (стая или закрит балкон) под формата на утринна гимнастика. Впоследствие упражнения могат да се правят и сред природата, обаче на защитени от вятъра места: в паркове, градини, на брега на реките и морето. Първите въздушни бани на открито трябва да са при температура на въздуха не по-ниска от 20 градуса, в безветрено или леко ветровито време. Тяхното времетраене не следва да превишава 10-15 минути, като внимателно може да се увеличи продължителността до 2 часа.
Закаляването чрез слънчеви бани е нужно да става само след съветване с лекар. Не се препоръчва баните да се правят повече от веднъж дневно. Редно е след тях да има отдих от 10-15 минути на сянка и къпане в реката, морето или езерото. Температурата на водата при къпането не бива да е по-ниска от 18-20 градуса, на въздуха - 20-24 градуса. В първите дни къпането да бъде през деня, като най-подходящото време е между 9 и 12 часа преди обед, и да не става нито на гладно, нито веднага след хранене.
Курортно-климатичните места по нашето Черноморие се характеризират с относителна постоянност на климата, малка облачност, чист въздух и умерена температура. Но кои имат най-вече нужда от почивка край морето и от морелечение?
Това са преди всичко лица със заболявания на ставите: хронични ревматични полиартрити, травматични артрити, състояние след счупване на костите и други заболявания на опорно-двигателния апарат.
Подходящи за морелечение са извънбелодробните туберкулозни процеси, повечето от хроничните гинекологични страдания, някои заболявания на кожата и дихателната система, болести на кръвта и др. Почивката на море през лятото трябва да се избягва от болните със сърдечносъдови страдания, белодробна туберкулоза, възпаления на бъбреците, остри възпалителни и инфекциозни заболявания.
Климатът на планинските местности се отличава с пониженото атмосферно налягане, голямата сила на слънчевата радиация, с богатството на ултравиолетовите лъчи, с по-ниските температури на въздуха и с чист, значително йонизиран въздух. Наши учени са установили, че за профилактични цели у нас могат да се използват почти всички среднопланински климати. За летуване се препоръчват най-вече Родопите, Южна Рила и Пирин. Тези планини имат обилно слънце и благоприятна отрицателна йонизация на въздуха.
Интересно е да се знае, че според нашите учени-климатолози в Пирин на височина 2060 метра съществуват идеални условия за лечение на най-упорити форми на хронични екземи. Подобни условия съществуват и в Рила (Саръгьол). Районът на Пампорово е подходящ за лечение на уртикария, а Витоша на височина над 1650 метра влияе благотворно на заболявания, които протичат с хроничен сърбеж.
И така, кои от нас да предпочетат планинските курорти?
За почивка и лечение се препоръчва те да се избират от туберкулозно болни и болни с прекарани тежки възпалителни заболявания на дихателната система, от страдащи от захарна болест, алергични заболявания, белодробен задух и др. Засега специалистите се въздържат да препоръчват средно- и високопланинския климат на болни от стенокардия (гръдна жаба), белодробно сърце, трета степен на хипертонична болест и тежки степени на сърдечна недостатъчност.
Специалистите не препоръчват да се водят на море кърмачета и деца до година и половина. Децата от една до три години може да се водят на море, но предварително родителите е необходимо да уточнят с лекарите режима за хранене, спане и слънчевите и водни бани на детето. По-големите деца обикновено понасят морето добре, стига обаче приспособяването към морския климат да се направи внимателно, без прекаляване с къпането.
Правилно е децата на плажа да се занимават с различни игри, а не да лежат неподвижно като възрастните. И непременно да имат бяла или светла шапчица на главата. След завършване на слънчевите бани децата да бъдат изкъпани със затоплена в съд морска вода. Навършилите 3-годишна възраст могат да бъдат потапяни в морето за по-дълго време, да се учат да плуват и т.н. За всички деца е задължителна следобедната почивка - 2 часа сън най-малко.
За разлика от морето, на планина могат да ходят деца от всички възрасти. Планинските курорти се препоръчват особено за деца с малокръвие, преболедували различни туберкулозни заболявания, лош апетит, упорити алергични кожни заболявания и т.н. Идеалното съчетание за детския организъм е смяната на климата през лятото: средно 25 дни на море и след това 1 месец на планина.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ