25 Април 2024четвъртък17:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Миенето на ръцете пази и от летни вируси

Учени твърдят, че това действие ни прави по-спокойни

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 457

Хепатит А, салмонела, ентероколити и прочее капани на лятото са ни добре известни. Но сякаш често забравяме, че най-лесният и дори елементарен начин да се предпазваме от тях е... миенето на ръцете. Някои медици препоръчват да мием ръцете на децата поне 10 пъти през лятото. Това, разбира се, се отнася и за родителите им. Способността на болестотворните микроби да остават жизнеспособни върху различни повърхности изисква повишено внимание към хигиената на ръцете, особено при пътувания с масовия транспорт и престой на оживени обществени места, припомнят микробиолози.
Например бактериите на салмонелата се разпространяват с храната, предимно с продуктите от животински произход. Тези микроби обаче могат да се пренасят и чрез повърхности, съдове, вода и пр., които те са били в контакт. Високите температури допринасят за размножаването и бързото разпространение на тези бактерии. Навлизайки в човешкия организъм, салмонелата атакува бързо червата, като причинява гадене, повръщане, болки в корема, диария, понякога с примес на кръв, висока температура, главоболие - характерни симптоми на хранително отравяне. Салмонелозата най-често атакува най-малките деца вследствие на консумиране на неподходяща за тях храна - недобре сварени яйца и месо, замърсени продукти и пропуски в хигиената. Затова специалисти препоръчват през лятото родителите да мият по-често ръцете на детето и играчките му. Според специалистите всички повърхности, до които се допира несготвеното още месо, съдържат салмонела. Включително дъските за рязане, кухненските плотове, кърпите. Бактериите пренасяме и чрез
ръцете си. Затова е препоръчително да има ясно разграничаване на съдовете и приборите за готова за консумация храна и такава, която ще се приготвя, както и следва ръцете да се мият винаги след допир до сурови продукти. Измиването на ръцете преди всяко хранене и стриктно измиване на всичко, което консумираме, е задължително, за да се предпазим и от хепатит А, често наричан болест на мръсните ръце. Не бива да се пие вода от непроверени водоизточници, дори да ви се струва, че водата в тях е кристално чиста, препоръчват специалисти. Те са категорични, че е необходимо родителите да научат децата от малки как да мият ръцете си и да им обяснят защо е необходимо да го правят.
Резултатите от изследване, публикувано в сп. Social Psychological and Personality Science, показаха, че хората, които хигиенизират ръцете си след неуспешно справяне със задача, стават по-спокойни, че следващия път ще се справят с нея. Изследването е проведено от д-р Кай Каспър от университета в Кьолн. Ученият разделил 98 доброволци в три групи. В първата част от експеримента две от групите трябвало да се справят с невъзможна задача. Когато всички от групите се провалили, той накарал участниците в едната група да измият ръцете си. След това попитал всички как се чувстват. И двете групи отговорили, че следващият път ще се справят по-добре, но участниците с "чисти" ръце били по-оптимистично настроени.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 378

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 313

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ